przekąski do piwa

Przekąski do piwa – dowiedz się, które są najlepsze. Poznaj ciekawe przepisy!

Przekąski do piwa to znakomite uzupełnienie popularnego trunku. Przystawiając odpowiednie danie do piwa, możesz wzbogacić jego smak. Dowiedz się, jakie przekąski są najlepsze!

Ocena

Któż nie kocha smaku pysznego zimnego piwa? Słodowe i chmielowe nuty mogą przynieść wiele radości. Ta może być tym większa, jeżeli zestawisz ulubione piwo z odpowiednimi dodatkami smakowymi. Jakie będą najlepsze? Przekonaj się. Poznaj kilka prostych w wykonaniu, ale niezwykle efektownych przepisów na przekąski do piwa!

Przekąski do piwa – paluszki

Pierwszym przepisem na nietuzinkowe przekąski do piwa na naszej liście jest przepis na pyszne paluszki z kruchego ciasta francuskiego. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy około czterystu gramów ciasta francuskiego oraz kilkadziesiąt gramów (najlepiej około osiemdziesięciu) sera typu parmezan. Możesz także wykorzystać inne sery jak cheddar czy radamer. Lepiej jednak postawić na bardziej ostre i wyraziste w smaku produkty. Sery lekkie takie jak mozzarella mogą się nie sprawdzić. Będą bowiem zbyt subtelne w smaku.

Aby wykonać ten przepis, na początek przygotuj dość dużą drewnianą deskę i postaw ją na kuchennym blacie. Na desce rozsyp połowę przygotowanego parmezanu. Następnie na tym właśnie parmezanie rozwiń przygotowane ciasto francuskie. Następnie na cieście rozsyp resztę sera parmezan. Rozwałkuj ciasto tak, aby miało zaledwie kilka milimetrów. Przekrój ciasto na połowę i potem na paski o szerokości około dziesięciu milimetrów. W dalszej kolejności tak powstałe paski musisz zrolować.

Zobacz też:  Przekąski na imprezę do wódki. Zobacz, co warto wybrać! Sprawdź najlepsze opcje!

Przechodząc do kolejnego etapu przygotowania tych przekąsek do piwa, poukładaj tak powstałe ruloniki na blasze do pieczenia. Opcjonalnie możesz wszystko posypać papryką. Teraz wystarczy, że upieczesz paluszki w piekarniku w temperaturze około dwustu stopni przez kilkanaście minut. Do momentu aż będą brązowe i chrupkie. Ten przepis można rozmaicie modyfikować, na przykład dodając do paluszków boczek.

Przekąski do piwa – krążki cebulowe

Następna przekąska do piwa na naszej liście wciąż nie jest nader popularna w Polsce. A szkoda, bo krążki cebulowe to wspaniałe pyszne danie. Jak żadne inne sprawdza się jako towarzysz słodowego napoju. Do przygotowania tego dania wystarczy kilka cebul oraz bardzo prosta mieszanka mąki, jajek i przypraw.

Przekąski do piwa – krążki cebulowe. Składniki

Na początek przedstawmy wszystkie składniki, których będziesz potrzebować, aby przygotować rzeczone krążki. Pierwszy to oczywiście cebule. Przygotuj cztery duże i dorodne. Następny składnik to nieco ponad jedna szklanka twojego ulubionego piwa. Dobrze sprawdzi się piwo typu pilzner. Do tego szklanka mąki, jedno jajko, pieprz, sól oraz pieprz cayenne jako przyprawy. Oraz oczywiście olej do smażenia.

Przekąski do piwa – krążki cebulowe. Przygotowanie

Przygotowanie tej przekąski do piwa jest niezwykle proste i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Najpierw musisz obrać i opłukać cebulę. Potem pokrój ją w bardzo grube plastry i wydziel z cebuli kółeczka. Umieść wszystkie cebule w misce i zalej piwem (wystarczy około połowa szklanki). Następnie odstaw na około godzinę. To sprawi, że cebula straci bardzo intensywny nieco nieprzyjemny posmak, nabierze za to miłego piwnego charakteru.

Zobacz też:  Przekąski do szampana – dowiedz się, z czym warto połączyć ten alkohol!

Po godzinie odsącz cebule. Z reszty piwa, mąki oraz jajka zrób jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne. Zanurzaj po kolei cebule w tak powstałej masie i smaż kilka minut na mocno rozgrzanym oleju. Czyń tak do momentu, aż cebula będzie lekko brązowa.

Przekąski do piwa – ciasteczka z gorgonzolą

Wreszcie ostatni prezentowany przez nas przepis na przekąski do piwa to ciasteczka z gorgonzolą. Wyraziste w smaku pyszne serowe ciastka będą stanowić idealny dodatek do zimnego piwa. Szczególnie dobrze sprawdzą się jako dodatek do piwa mocno słodowego. Aby je wykonać, będziesz potrzebować stu gramów mąki pszennej, dwóch jajek, pięćdziesięciu gramów masła oraz oczywiście sera gorgonzola. Wystarczy pięćdziesiąt gramów.

Na początku musisz rozgnieść ser. Najlepiej uczyń to przy pomocy widelca. Dodaj masło, mąkę oraz żółtko jednego z jaj. Dalej zagniataj wszystko widelcem aż do powstania jednolitej masy. Gdy to się stanie, zagnieć ciasto i rozwałkuj. Powinno ono mieć grubość około pięciu milimetrów. Wykrój zeń ciasteczka (tak jakbyś przygotowywał pierniki) i ułóż na blasze. Uprzednio powinieneś ją wyłożyć papierem do pieczenia. Rozbełtaj drugie jajko i posmaruj nim ciasteczka. Piecz przez kilkanaście minut w dwustu stopniach. Aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. To wszystko.

Przekąski do piwa – podsumowanie

Przedstawione tu przekąski do piwa to przepisy szybkie, proste, ale przy tym naprawdę pyszne. Skorzystaj z nich i oczaruj swoich gości. Nie obawiaj się, przedstawione tu receptury są na tyle łatwe, że każdy sobie z nimi poradzi. A dzięki nim sprawisz, że twoi goście dostaną coś innego niż chipsy. Przedstawione tu szybkie przekąski na pewno będą im smakować.

Zobacz też:  Przekąski do wina – dowiedz się, które są najlepsze!