Bimber z gruszek — jak zrobić pyszną domową nalewkę na bimbrze
Nalewka z truskawek na bimbrze — przepis krok po kroku
Bimber kokosowy — jak przyrządzić orzeźwiającą nalewkę w domu?
Nalewka z aronii na bimbrze — przepis na zdrowy i aromatyczny trunek
Nalewka z malin na bimbrze — przepis, wykonanie i właściwości
Bimber z winogron – jak zrobić dobry domowy alkohol
Bimber z kukurydzy — przepis na wyjątkowy domowy alkohol
Nalewka z pigwy na bimbrze – jak zrobić wyśmienitą pigwówkę?
Przepis na śliwowicę — bimber. Jak zrobić w domu aromatyczną śliwowicę krok po kroku?
Bimber z ziemniaków – przepis krok po kroku na domowy alkohol
Jak zrobić pyszny domowy bimber z jabłek? Przepis krok po kroku
Bimber — ile procent ma tradycyjny polski trunek? Jak to sprawdzić?
Zacier na bimber: kluczowy element udanego domowego bimbru
Cytrynówka na bimbrze — jak zrobić aromatyczną nalewkę w domu
Jak zrobić bimber w warunkach domowych? Poznaj przepis na dobry bimber
Anyżówka – na co pomaga i jak przygotować gwieździstą nalewkę?
Bimber kawowy — jak łatwo zrobić domowy likier z kawy
Nalewka z bananów, czyli jak ze smakiem wykorzystać wartości odżywcze odkryte tysiące lat temu?
Nalewka tybetańska, czyli jak przygotować eliksir wiecznej młodości we własnym domowym zaciszu?
Ile cukru na litr bimbru? Odpowiedź może cię zaskoczyć!
Wyśmienita nalewka z czarnej porzeczki na bimbrze
Przepis na bimber z cukru w 3 krokach
Nalewka z jeżyn na bimbrze — przepis krok po kroku
Nalewka z kukułek, czyli ekspresowy sposób na przepyszny likier alkoholowy
Nalewka z mandarynek – sprawdzone przepisy na słodką nalewkę
Nalewki z bimbru – dziedzictwo naszych przodków
Wiśniówka na bimbrze — jak zrobić nalewkę wiśniową z domowego alkoholu?
Nalewka z głogu – świetnie sprawdzi się jesienią!
Nalewka z miętą — niesamowite orzeźwienie i wyjątkowy kolor!
Ratafia, czyli słodki trunek owocowy z interesującą historią
Bimber z ryżu — jak przyrządzić ten pyszny domowy alkohol?
Nalewka z tarniny – prosty przepis na domowy trunek o dobroczynnych właściwościach
Nalewka z pomarańczy, czyli babciny przepis na świąteczny trunek!
Nalewka z winogron ciemnych – jak samodzielnie przygotować domowy trunek?
Nalewki ziołowe, czyli domowy sposób na zdrową jesień!
Nalewka z żurawiny – jak przyrządzić domowy trunek o niepowtarzalnym smaku?
Ile przepalanki na litr bimbru? Odkryj doskonały przepis na domową nalewkę
Nalewka z grejpfruta – poznaj sposób na jej przygotowanie!
Nalewka z limonki – zachwyci twoje podniebienie! Sprawdź przepis!
Nalewka z cukierków lodowych, czyli babcina metoda w nowoczesnej formie
Nalewka z pomarańczy i kawy, czyli sposób na smaczne święta i nie tylko!
Nalewka z pestek pigwowca – dowiedz się, jak ją zrobić samodzielnie!
Nalewka kawowa, czyli przyjemne lekarstwo na chłodne i deszczowe dni
Nalewka z żywokostu, czyli jak wykorzystać niesamowitą roślinę na swoją korzyść?
Cytrynówka – jak ją przygotować?
Nalewka korzenna – domowy sposób na świąteczny trunek
Nalewka z suszonych śliwek to aromatyczny trunek idealny na każdą okazję. Podajemy przepis na nalewkę śliwkową
Rozcieńczanie spirytusu, czyli jak przygotować bazę pod domowe nalewki?
Nalewka z brzoskwiń, czyli jak uzyskać alkohol z popularnego owocu?
Alkohol jest powszechną używką, bez której wiele osób nie wyobraża sobie spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego świętowania ważnych okazji. Pozwala się rozluźnić i odprężyć, jednak należy uważać na skutki nadmiaru jego spożywania. Poznaj różne rodzaje alkoholu!
Niektóre trunki zawierają większe, a inne mniejsze stężenie alkoholu. Te mocniejsze zdecydowanie szybciej wywołują odurzenie. Wyróżnia się między innymi alkohole wysokoprocentowe, nisko i średnioprocentowe. Różnorodność smaków wynika ze składników, z których powstają. Dowiedz się więcej o poszczególnych rodzajach i poznaj właściwości chemiczne alkoholu.
Właściwości chemiczne alkoholu
Spirytus to powszechnie znane określenie. Tego określenia używa się do opisania etanolu 760 g/l. Jest to bezbarwna, lotna mieszanina etanolu i wody. Zapach spirytusu jest bardzo charakterystyczny, a smak piekący. Trudno go pomylić z innym płynem.
Spirytus można uzyskać na dwa sposoby. Pierwszym jest metoda naturalna – fermentacja cukrowa. W tym przypadku źródłem węglowodanów mogą być ziemniaki, pszenica, kukurydza, jęczmień, żyto. Druga metoda polega na syntetycznym wytwarzaniu etanolu. W tym przypadku jest on produktem rafinacji ropy naftowej.
Jeśli chodzi o wpływ etanolu na organizm człowieka, na błony śluzowe działa drażniąco. Natomiast zastosowany na skórę powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i jej ochłodzenie.
Krótka historia alkoholu
Wino i piwo uzyskiwane w procesie fermentacji alkoholowej były znane już w starożytności. Ciekawostką może być fakt, że wtedy alkohol spożywano częściej niż wodę, która była w tym czasie mocno zanieczyszczona i mogła wywołać epidemię. Z kolei spirytus po raz pierwszy wytworzono w XI wieku we Włoszech, gdzie stosowany był jako lekarstwo. W XIII wieku uznawano go za preparat wzmacniający ciało i przedłużający życie. Zaczęto go wykorzystywać podczas epidemii dżumy.
W wieku XVI nastąpiła masowa produkcja różnych gatunków wódek. To właśnie wtedy A. Libavius, opierając się na słownictwie stworzonym przez Paracelsusa, wprowadził nazwę „alkohol”. Wcześniej te trunki nazywano – spiritus vini, czyli duch wina.
Wódkę z ziemniaków zaczęto produkować w XVII wieku, jednak metoda ta rozpowszechniła się dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Spożywanie alkoholu wpływa zarówno na organizm, jak i na umysł. Redukuje napięcie mięśni, pobudza je i wykazuje działanie przeciwbólowe.
Rodzaje alkoholi
Alkohol często towarzyszy nam podczas spotkań z przyjaciółmi, na rodzinnych wydarzeniach i przy wielu innych okazjach. Rodzajów alkoholi jest sporo, co sprawia, że każdy znajdzie smak i aromat, który przypadnie mu do gustu. Poniżej znajduje się lista najpopularniejszych rodzajów alkoholi.
Wódka
Pierwszym powszechnie znanym rodzajem alkoholu jest wódka. To wysokoprocentowy trunek powstający z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą w stosunku 2:3. Zawartość alkoholu wynosi w nim ok. 40%. Wódka może być bezbarwna o neutralnym smaku, ale miłośnicy tego trunku mogą wybrać również wódkę smakową. Wytwarzana jest ze zbóż i ziemniaków. To znany w Polsce trunek, który można pić z kieliszka lub tworzyć na jego bazie świetne drinki.
Koniak
Czym jest koniak? To trunek powstający we Francji z konkretnych gatunków winogron – Colombard, Ugni Blnc lub Folle Blanche. Destylacja koniaku powinna się odbywać w tradycyjnych miedzianych alembikach. Następnie, aby uzyskał on wyjątkowy kolor i aromat, powinien leżakować przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach. Ciekawostką jest to, że nazwa „koniak” jest zarezerwowana wyłącznie dla trunków produkowanych w konkretnym regionie Francji, a dokładnie w Cognac.
Brandy
Brady to alkohol destylowany z wina gronowego. Można spotkać też brandy destylowaną z jabłek lub wiśni. Ten aromatyczny trunek można pić w wersji solo lub tworzyć z jego udziałem pyszne drinki.
Whisky
Whisky to napój alkoholowy, który powstaje z destylacji zacieru zbożowego. Dojrzewa w dębowych beczkach. Najbardziej popularna jest szkocka whisky, choć ten trunek produkuje się także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Intensywny smak i zapach tego alkoholu zyskał wielu miłośników. Możesz spożywać go w wersji solo, na przykład z chłodzącymi kamieniami, lub tworzyć pyszne drinki z dodatkiem whisky.
Rum
Kolejnym rodzajem alkoholu w tym zestawieniu jest rum. To trunek wysokoprocentowy – minimalna zawartość alkoholu to 37,5%. Powstaje z soku z trzciny cukrowej lub melasy. Rum wielu osobom kojarzy się z napojem piratów, rabusiów i innych przestępców, jednak w dzisiejszych czasach uwielbiany jest przez ludzi na całym świecie. Rum świetnie smakuje jako składnik drinków. Wyróżnia się różne rodzaje tego aloholu, między innymi rum biały i czarny. Każdy z tych trunków charakteryzuje się nieco innym smakiem i aromatem.
Tequila
Kolejny trunek na liście to tequila. To wysokoprocentowy alkohol powstający ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jej nazwa pochodzi od nazwy miasta Tequila, które stanowi centrum produkcji tego wyjątkowego trunku. Zawartość alkoholu waha się od 35 do 55%.
Gin
Gin to alkohol o oryginalnym lekko gorzkim i cierpkim smaku. Ten trunek ma wielu zwolenników. Powstaje ze spirytusu leżakującego z olejkami z jagód jałowca, a także z różnymi przyprawami i ziół. To właśnie te dodatki wpływają na jego ciekawy smak i zapach. W Polsce gin często nazywa się jałowcówką. Zawartość alkoholu wynosi od 30 do 40%. Smak ginu może utrudniać picie tego trunku w wersji solo. Świetny sposobem jest łączenie go z napojami bezalkoholowymi. Najbardziej popularnym drinkiem jest gin z tonikiem.
Likier
Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który ma od 23 do 45%. Może mieć smak lekko owocowy, korzenny lub ziołowy. Likier wyróżnia się bardzo słodkim smakiem i gęstą konsystencją. To trunek dla prawdziwych smakoszy i wielbicieli słodkości.
Wino
Wino to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji moszczu winogron. Zawartość alkoholu waha się od 9 do 15%. Ten delikatny i elegancki trunek ma wielu miłośników. Czerwone wytrawne wino spożywane w niewielkich ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Wyróżnia się różne rodzaje win w zależności od tego, jaką cechę bierze się pod uwagę. Ze względu na odmianę winogron można wyróżnić wina czerwone, białe i różowe. Z kolei analizując zawartość cukru, wyróżnia się wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie!
Piwo
Piwo jest znane na całym świecie. To jeden z najpowszechniejszych napojów alkoholowych. Ten trunek ma niską zawartość alkoholu wynoszącą od 20 do 55 g/l. Piwo wytwarza się z wyciągu słodowego z dodatkiem wyciągu chmielowego, który fermentuje przy udziale drożdży piwnych.
Cydr
Cydr jest napojem alkoholowym powstającym z fermentacji dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu waha się w nim od 2 do 8%. Jego smak jest intrygujący – lekko słodki, a jednocześnie gorzkawy. Ten orzeźwiający trunek świetnie sprawdzi się w ciepłe letnie wieczory. Przypadnie do gustu każdemu, kto ma ochotę na chwilę odprężenia i orzeźwienia.
Alkohol towarzyszy ludzkości od wieków. Znany był już w starożytności. Z kolei w dzisiejszych czasach jest nieodłącznym elementem wielu imprez ze znajomymi, spotkań z rodziną, urodzin i wielu innych ważnych w życiu wydarzeń. Pozwala na chwilę się rozluźnić i zapomnieć o otaczającym świecie. Warto jednak mieć na uwadze, że alkohol spożywany w nadmiarze może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia. Należy zachować umiar i cieszyć się oryginalnym smakiem ulubionego trunku wyłącznie przy wyjątkowych okazjach.