nalewka z pomarańczy i kawy

Nalewka z pomarańczy i kawy, czyli sposób na smaczne święta i nie tylko!

Nalewka z pomarańczy i kawy to dość nietypowy alkohol. Mimo tego, że najpewniej słyszysz o nim pierwszy raz w życiu, to naprawdę warto go przygotować. Połączenie goryczy i kwasowości sprawia, że efekt jest bardzo interesujący!

Na pierwszy rzut oka pomarańcze oraz kawa w żadnym stopniu do siebie nie pasują. Prawda jest jednak taka, że alkohol ten zachwyci niejednego smakosza. Nalewka z pomarańczy i kawy jest bardzo delikatna i prosta w wykonaniu. Właśnie dlatego, nawet jeśli nigdy wcześniej nie miałeś okazji samodzielnie przygotowywać trunków, poradzisz sobie z tym zadaniem bez większego trudu. Alkohol ten świetnie sprawdzi się w czasie zimowych pogawędek z bliskimi i nie tylko!

Czym tak naprawdę jest nalewka?

Nalewka to nic innego jak wyciąg alkoholowy z owoców, ziół, jagód, nasion lub korzeni. Najczęściej jest dosładzany cukrem, miodem czy karmelem. Do grona nalewek zaliczamy wódki półsłodkie, półwytrawne, a także wytrawne, których ogólny ekstrakt zawarty jest w przedziale od 5 do 22 procent. Alkohole te sporządzane są z jednego lub też kilku owoców, czy ziół. Niekiedy do ich przygotowania konieczne jest użycie odpowiedniej kompozycji tych składników. Wiele receptur na te trunki pochodzi od naszych przodków i nie inaczej jest w przypadku nalewki z pomarańczy i ziaren kawy. Jak ją przyrządzić?

Nalewka z pomarańczy i kawy – podstawowy przepis na świąteczny alkohol

Klasyczna nalewka z kawy i pomarańczy nie wymaga od ciebie wiele wysiłku. Do jej przygotowania będziesz potrzebował tylko kilku składników. Jakich?

  • cztery małe pomarańcze;
  • 250 ml spirytusu;
  • 250 ml wody;
  • 250 g cukru;
  • kilkadziesiąt ziaren kawy.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku i rozpuść w niej cukier, po czym odstaw do ostygnięcia.
  2. Dokładnie umyj pomarańcze oraz wykonaj kilkanaście cięć w każdym z owoców.
  3. W każdym nacięciu umieść jedno ziarno kawy w taki sposób, aby nie wystawało.
  4. Nadziewane pomarańcze umieść w słoiku.
  5. Wymieszaj syrop cukrowy ze spirytusem, po czym wlej go do słoika z owocami.
  6. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go do szafki na około 3 tygodnie.
  7. Kiedy ten czas upłynie, twoja nalewka z pomarańczy i kawy będzie gotowa. Możesz rozlać ją do butelek i częstować swoich bliskich. 
Zobacz też:  Likier kawowy – jak go zrobić? Do czego wykorzystać?

Nalewka z pomarańczy i kawy – sprawdzona receptura z przyprawami

Wersja pomarańczówki z kawą z przyprawami to propozycja dla wszystkich osób, które przepadają za wyraźnym smakiem alkoholu. Dodatkowe składniki nie zmienią mocno efektu, jednak będzie on znacznie ciekawszy. W przypadku, gdy jednak po raz pierwszy przygotowujesz nalewkę pomarańczową z kawą, wybierz podstawową wersję. Co będzie ci potrzebne do bogatszego wariantu?

Składniki:

  • 500 ml spirytusu;
  • 500 ml wody;
  • 6 pomarańczy;
  • 500 g cukru;
  • kilkadziesiąt ziaren kawy;
  • cynamon;
  • wanilia;
  • goździki;
  • kardamon.

Nalewka z pomarańczy i kawy – sposób przygotowania:

  1. Umyj pomarańcze gorącą wodą.
  2. Zrób nacięcia w owocach oraz umieść w nich ziarna kawy.
  3. Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, a po jego ostygnięciu dodaj spirytus i wymieszaj całość.
  4. Dodaj wanilię, cynamon, kardamon lub goździki.
  5. Zamknij słoik i pozostaw go na niecały miesiąc.
  6. Po upływie tego czasu przefiltruj alkohol, wykorzystaj do tego gazę lub też cienkie sitko.
  7. Kiedy rozlejesz alkohol do butelek, twoja nalewka z pomarańczy i kawy będzie gotowa.

Nalewka pomarańczowo-kawowa może stanowić świetny prezent świąteczny. Samodzielnie przygotowane podarunki zawsze mają swoją wartość, a kiedy dodasz do tego niepowtarzalny smak alkoholu, będziesz mógł być pewny, że prezent z pewnością będzie udany!

5/5 - (1 vote)