Nalewka z pomarańczy i kawy to dość nietypowy alkohol. Mimo tego, że najpewniej słyszysz o nim pierwszy raz w życiu, to naprawdę warto go przygotować. Połączenie goryczy i kwasowości sprawia, że efekt jest bardzo interesujący!
Nalewka z pomarańczy i kawy, czyli sposób na smaczne święta i nie tylko!
Na pierwszy rzut oka trudno wyobrazić, jak kawa i pomarańcze mogą do siebie pasować. Jednak na początku bieżącego roku na TikTok się pojawił kolejny food trend, w którym były połączone… właśnie, sok pomarańczowy z espresso! Mówią, że słodycz soku pomarańczowego uzupełnia gorycz kawy, tworząc subtelnie wyjątkowy smak. Najprostszym sposobem na stworzenie tego napoju jest nalanie soku pomarańczowego do szklanki z lodem, a następnie dodanie espresso. Dla podniesienia poziomu i stworzenie bardziej orzeźwiającego napoju można też dodać wodę gazowaną! Nie każdy pokochał tę kombinację, lecz z wytworzeniem nalewki jest nieco inaczej.
Czym tak naprawdę jest nalewka?
Nalewka to nic innego jak wyciąg alkoholowy z owoców, ziół, jagód, nasion lub korzeni. Najczęściej jest dosładzany cukrem, miodem czy karmelem. Do grona nalewek zaliczamy wódki półsłodkie, półwytrawne, a także wytrawne, których ogólny ekstrakt zawarty jest w przedziale od 5 do 22 procent. Alkohole te sporządzane są z jednego lub też kilku owoców, czy ziół. Niekiedy do ich przygotowania konieczne jest użycie odpowiedniej kompozycji tych składników. Wiele receptur na te trunki pochodzi od naszych przodków i nie inaczej jest w przypadku nalewki z pomarańczy i ziaren kawy. Jak ją przyrządzić?
Nalewka z pomarańczy i kawy – podstawowy przepis na świąteczny alkohol
Klasyczna nalewka z kawy i pomarańczy nie wymaga od ciebie wiele wysiłku. Do jej przygotowania będziesz potrzebował tylko kilku składników. Jakich?
- cztery małe pomarańcze;
- 250 ml spirytusu;
- 250 ml wody;
- 250 g cukru;
- kilkadziesiąt ziaren kawy.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku i rozpuść w niej cukier, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Dokładnie umyj pomarańcze oraz wykonaj kilkanaście cięć w każdym z owoców.
- W każdym nacięciu umieść jedno ziarno kawy w taki sposób, aby nie wystawało.
- Nadziewane pomarańcze umieść w słoiku.
- Wymieszaj syrop cukrowy ze spirytusem, po czym wlej go do słoika z owocami.
- Szczelnie zamknij słoik i odstaw go do szafki na około 3 tygodnie.
- Kiedy ten czas upłynie, twoja nalewka z pomarańczy i kawy będzie gotowa. Możesz rozlać ją do butelek i częstować swoich bliskich.
Nalewka z pomarańczy i kawy – sprawdzona receptura z przyprawami
Wersja pomarańczówki z kawą z przyprawami to propozycja dla wszystkich osób, które przepadają za wyraźnym smakiem alkoholu. Dodatkowe składniki nie zmienią mocno efektu, jednak będzie on znacznie ciekawszy. W przypadku, gdy jednak po raz pierwszy przygotowujesz nalewkę pomarańczową z kawą, wybierz podstawową wersję. Co będzie ci potrzebne do bogatszego wariantu?
Składniki:
- 500 ml spirytusu;
- 500 ml wody;
- 6 pomarańczy;
- 500 g cukru;
- kilkadziesiąt ziaren kawy;
- cynamon;
- wanilia;
- goździki;
- kardamon.
Nalewka z pomarańczy i kawy – sposób przygotowania:
- Umyj pomarańcze gorącą wodą.
- Zrób nacięcia w owocach oraz umieść w nich ziarna kawy.
- Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, a po jego ostygnięciu dodaj spirytus i wymieszaj całość.
- Dodaj wanilię, cynamon, kardamon lub goździki.
- Zamknij słoik i pozostaw go na niecały miesiąc.
- Po upływie tego czasu przefiltruj alkohol, wykorzystaj do tego gazę lub też cienkie sitko.
- Kiedy rozlejesz alkohol do butelek, twoja nalewka z pomarańczy i kawy będzie gotowa.
Nalewka pomarańczowo-kawowa może stanowić świetny prezent świąteczny. Samodzielnie przygotowane podarunki zawsze mają swoją wartość, a kiedy dodasz do tego niepowtarzalny smak alkoholu, będziesz mógł być pewny, że prezent z pewnością będzie udany!
Leave a Comment