Letni hit: musujące klasyki w nowej odsłonie – 3 najlepsze przepisy z bąbelkami gaszące pragnienie

Szukasz sposobu na pyszne orzeźwienie? Odkryj tajemnice musującego wina i poznaj przepisy na doskonałe letnie koktajle. Gdy temperatura rośnie, a słońce nie daje za wygraną, nic nie smakuje lepiej niż lekki, musujący napój z nutą owocowej świeżości. W tym sezonie wracamy do klasyki – ale w nowoczesnym wydaniu. Bąbelki z prosecco, cava czy szampana łączą się z sezonowymi dodatkami, tworząc koktajle, które nie tylko gaszą pragnienie, ale też zachwycają wyglądem i aromatem. W tym artykule przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na letnie hity, które idealnie sprawdzą się podczas garden party, leniwego popołudnia na balkonie czy spotkania z przyjaciółmi. Każdy z nich to nowoczesna wariacja na temat znanych i lubianych klasyków – z lekkim twistem, który zaskakuje i orzeźwia. Przygotuj kieliszki, wrzuć lód i daj się ponieść musującej przyjemności!

Ocena

 

Frizzante – delikatne bąbelki z owocową nutą

Nazwa wina frizzante wywodzi się z języka włoskiego i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „lekko gazowane”. Często jest określane mianem wina półmusującego, gdyż występujące w nim bąbelki są delikatniejsze i mniej intensywne niż w klasycznych winach musujących. Krótszy jest też sam czas musowania. Wynika to przede wszystkim z niższego ciśnienia w butelce. Frizzante jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych win musujących. Jeżeli szukasz orzeźwienia, a jednocześnie nie przepadasz za intensywnymi bąbelkami, jest to wybór właśnie dla Ciebie.

Wino frizzante występuje w wersji wytrawnej, półwytrawnej i słodkiej. Wyróżnia się przyjemnym owocowym smakiem, w którym mogą być wyczuwalne np. cytrusy, jabłka, ale i owoce tropikalne. Do produkcji frizzante wykorzystuje się metodę Charmata. Jej cechą szczególną jest wtórna fermentacja w kadzi ze stali nierdzewnej. Cały proces trwa jedynie 15-20 dni, w związku z czym finalny produkt jest bardzo świeży i wyczuwalnie owocowy. Nie będzie zaskoczeniem, że z produkcji frizzante słyną zwłaszcza Włochy.

Jak delektować się smakiem frizzante? Wino perfekcyjnie sprawdza się jako aperitif. Ponadto jest dobrym uzupełnieniem owoców morza, sałatek, serów i słonych potraw. Owocowe nuty świetnie równoważą słony smak, tworząc harmonijną całość. Prawdziwym przebojem jest też koktajl owocowy z frizzante. Wystarczy, że zmiksujesz ze sobą 200 ml frizzante, 100 ml wody gazowanej, 20 ml soku z limonki, kilka plasterków ogórka oraz garść truskawek. Opcjonalnie możesz dodać też inne owoce np. maliny albo borówki. Na koniec dorzuć kostki lodu i kilka listków mięty. Tak powstały koktajl z pewnością stanie się letnim ulubieńcem.

Eleganckie wina musujące

Wina musujące posiadają mocniej wyczuwalne i trwalsze bąbelki niż w przypadku frizzante. Najczęściej bąbelki pochodzą z fermentacji wtórnej, choć mogą być one też m.in. wynikiem zastosowania metody Charmata. Wyróżnia się także metodę pradawną, w której butelkuje się nie do końca przefermentowane wino, w związku z czym proces kończony jest już w butelce. Należy też wspomnieć o metodzie klasycznej, nazywanej również metodą szampańską. W tej odsłonie cały proces przemiany wina spokojnego w wino musujące zachodzi już w butelce. Metoda tradycyjna wiąże się z wysokimi kosztami, co jest jedną z przyczyn cen szampana. Wśród win musujących tworzonych metodą klasyczną na uwagę zasługuje m.in. hiszpańska cava.

Wina musujące to także prosecco. Wyróżnia je szczep glera, miejsce produkcji, czyli północno-wschodnie Włochy, oraz metoda produkcji. Stosowana jest tu, wspomniana już wcześniej, metoda Charmata. Co ciekawe, wina musujące posiadają oddzielną klasyfikację ze względu na zawartość cukru. Szczegółowe rozróżnienie pomaga w wybraniu idealnego alkoholu.

Ponieważ wina musujące są bardzo szeroką kategorią, trudno wymienić wszystkie potrawy, z którymi podawany jest bąbelkowy napój. Przeważnie jednak jest serwowany w towarzystwie przekąsek, owoców morza, makaronów oraz deserów. Jeżeli szukasz prostego przepisu na orzeźwiający koktajl z winem musującym, wystarczy 200 ml schłodzonego wina, 40 ml soku z pomarańczy, 20 ml soku z cytryny i 10 ml miodu. Do tego dorzuć kostki lodu oraz listki mięty i rozmarynu, a następnie całość zblenduj. Otrzymany koktajl będzie perfekcyjnie podbijał smak makaronu, pieczonej ryby czy ciasta z owocami.

Aromatyczne wino muscat

Wino muscat znane było już w Starożytności. Wyróżnia się wyraźnie wyczuwalnym owocowo-kwiatowym aromatem. Dostrzeżesz m.in. nuty brzoskwiń, moreli, cytryn, ale też róż i białych kwiatów. Co rzadkie, wina muscat pachną również świeżymi słodkimi winogronami. W smaku muscat jest winem miękkim o bardzo subtelnej kwasowości. Ze względu na mnogość swoich odmian muscat jest produkowany w różnych zakątkach świata np. we Francji i Włoszech, ale też w Niemczech i Australii oraz na Węgrzech. Różnorodne są także same wina muscat. Znajdziesz zarówno wytrawne, jak i słodkie i musujące egzemplarze. Te ostatnie przeważnie powstają przy użyciu metody Charmata.

Z czym najlepiej smakuje muscat? Świetnie współgra z deserami, a zwłaszcza z tartami owocowymi, plackami czy bezą. Jest też znakomitym kompanem dla serów pleśniowych oraz słodko-kwaśnych dań kuchni azjatyckiej. Oczywiście mamy też przepis na prosty koktajl, który przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Wystarczy, że zmiksujesz razem 150 ml wina, 50 ml soku z białych winogron, 10 ml soku z limonki oraz 10 ml soku z czarnego bzu i kilka kostek lodu. Wakacje staną się jeszcze piękniejsze dzięki pysznym kompozycjom.

Materiał promocyjny

Archiwum: maj 2025