nalewka tybetańska

Nalewka tybetańska, czyli jak przygotować eliksir wiecznej młodości we własnym domowym zaciszu?

Nalewka z tybetańska to niezwykle cenny trunek dla twojego organizmu. Odpowiada za usuwanie toksyn, poprawę przemiany materii czy oczyszczanie naczyń krwionośnych. Jak przygotować ten dobroczynny eliksir tybetański?

Nalewka z czosnku to świetny sposób na przeziębienie i nie tylko. Trunek ten charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wielką zaletą tybetańskiej nalewki czosnkowej jest możliwość przygotowania jej przez 12 miesięcy w roku. W związku z tym nie musisz czekać na odpowiedni okres, a dość prosty oraz całkiem szybki przepis tylko zachęca do jej przyrządzenia. Co warto wiedzieć na ten temat?

Nalewka tybetańska – jak wyglądały jej początki?

Mimo tego, że z pewnością znasz czosnek jako warzywo, które uprawiane jest w naszym klimacie, tak jednak nalewka tybetańska nie jest polskim wynalazkiem. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ona z azjatyckiej krainy – Tybetu. Według informacji historycznych zamieszkujący tam mnisi już od 7 wieku n.e. polecali nalewkę czosnkową jako niezwykle uniwersalny lek, który zapewnia długie życie w pełni zdrowia. Alkohol ten z pewnością jest tym, który zawsze warto mieć w domu „na wszelki wypadek”. Przede wszystkim w okresach zimowych oraz jesiennych okazuje się on zbawienny. Powszechnie wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk. W związku z tym może wspomóc on twój organizm w czasie walki z wszelkiego rodzaju infekcjami. Właśnie dlatego zwolennicy alternatywnych metod leczenia niezwykle często sięgają po nalewkę z czosnku i spirytusu.

Dlaczego nalewka tybetańska nazywana jest eliksirem długowieczności?

Nalewka z czosnku na spirytusie pozwoli ci na zachowanie młodości. Kuracja czosnkowa od dziesiątek lat pomaga ludziom w spowalnianiu starzenia się organów wewnętrznych oraz skóry. Najważniejsze jest jednak to, abyś nie zmieniał przepisu na nalewkę długowieczności. Zmiana proporcji czy samych składników z pewnością negatywnie wpłynie zarówno na smak, jak i skuteczność samego trunku. Na tym nie koniec – jeśli chcesz, aby właściwości czyszczące naczynia krwionośne pozostały, nie powinieneś korzystać z metalowych przedmiotów w czasie przyrządzania nalewki mnichów tybetańskich. 

Zobacz też:  Nalewka z gruszek – smak i aromat lata na zimowe miesiące

Nalewka tybetańska – na co pomaga?

Nalewka tybetańska okazuje się nieoceniona w usuwaniu ze ścianek tłuszczów, warstw soli, czy też złego cholesterolu. Jest to niezwykle istotne, gdyż substancje te negatywnie wpływają na krążenie krwi. Tybetańska receptura pozwoli ci unormować pracę twojego całego układu sercowo-naczyniowego, poprawi koncentrację uwagi oraz pamięć, a także pozbawi wszelkich problemów z zawrotami głowy czy migreną. Co więcej, nalewka tybetańska pomaga w problemach ze skurczami w nogach, dusznościami oraz bólami mięśni. 

Nalewka czosnkowa na spirytusie – skutki uboczne

Jednym z popularniejszych skutków ubocznych, do których może doprowadzić nalewka tybetańska, jest zgaga, bezsenność oraz tachykardia, czyli tzw. częstoskurcz serca. W czasie jej przyjmowania zwiększa się również wydzielanie soku żołądkowego oraz oddawanie moczu. Jeśli jednak takie objawy się pojawią, nie przerywaj swojej kuracji, gdyż są one tylko tymczasowe. W ich zwalczaniu pomoże ci herbata miętowa. Przyjmuj również nie mniej niż jeden litr wody dziennie, dzięki czemu zmniejszysz obciążenie, z jakim będą borykały się twoje nerki. Kiedy leczenie zostanie zakończone, dodaj do swojej diety produkty, w których nie brakuje witamin, takich jak omega-3. Czy nalewka tybetańska może być pita przez każdego?

W jakich wypadkach nalewka tybetańska jest niewskazana?

Nalewka tybetańska to trunek, który stosowany jest przede wszystkim w celach leczniczych. Istnieje jednak kilka określonych przeciwwskazań, w przypadku których należy z niej zrezygnować. Są to?

  • ciąża;
  • epilepsja;
  • problemy z nerkami.

Musisz pamiętać o tym, że nalewka tybetańska to naprawdę silny oraz mocno skoncentrowany środek. W związku z tym należy jej unikać także wtedy, jeśli borykasz się z wrzodami żołądka, zapaleniem jego błony śluzowej czy innymi schorzeniami, które są powiązane z tym organem. 

Czosnkowa nalewka tybetańska – jak ją przygotować?

Nalewka tybetańska jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedyne składniki, jakich będziesz potrzebował, to:

  • 350 g obranego czosnku polskiego;
  • 200 ml czystego spirytusu spożywczego.
Zobacz też:  Nalewka piernikowa, czyli alkohol w iście świątecznej odmianie

Jak widzisz, do przyrządzenia trunku konieczne są zaledwie dwa produkty. Nie warto dodawać innych, ponieważ to właśnie te składniki są kluczowe dla jej smaku i właściwości. Inne mogłyby wyłącznie pozbawić twój alkohol wszelkich leczniczych atutów, a to one mają największe znaczenie. 

Przygotowanie:

  • przygotuj naczynie z zamykaniem, najlepiej w tej roli sprawdzi się słoik;
  • obierz czosnek, rozgnieć go i pozostaw na 10 minut w takim miejscu, aby miał kontakt ze świeżym powietrzem;
  • przełóż warzywo do słoika, zalej alkoholem oraz szczelnie zamknij;
  • słoik owiń ciemną tkaniną oraz pozostaw w chłodnym miejscu na 10 dni. Innym sposobem jest umieszczenie go w lodówce na 4 doby bez konieczności owijania. Co jakiś czas potrząśnij naczyniem;
  • kiedy czas minie, przecedź mieszaninę oraz pozostaw na jeden, dwa dni w chłodnym miejscu;
  • po upływie kilkudziesięciu godzin twoja nalewka tybetańska będzie gotowa. Teraz możesz rozlać ją do wyparzonych butelek.

Nalewka tybetańska – jak wygląda jej poprawne dawkowanie?

Spirytus oraz czosnek będą wpływały na twój organizm leczniczo tylko wtedy, jeśli zadbasz o poprawne dawkowanie nalewki tybetańskiej. Sposób stosowania jest odgórnie określony i powinieneś się go ściśle trzymać. W przeciwnym razie efekt może nie być taki, jakiego byś się spodziewał. Jak wygląda dawkowanie eliksiru młodości?

  • 1 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 1 kropla rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem;
  • 2 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 4 krople rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
  • 3 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 7 kropli rano, 8 kropli po południu, 9 kropli wieczorem,
  • 4 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 10 kropli rano, 11 kropli po południu, 12 kropli wieczorem,
  • 5 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 13 kropli rano, 14 kropli po południu, 15 kropli wieczorem,
  • 6-10 dzień – spożywaj alkohol zupełnie na odwrót, zmniejszając dawki o jedną kroplę. 
  • 11 dzień aż do końca butelki – pij 25 kropli trzy razy dziennie.
Zobacz też:  Nalewka na piołunie – w jaki sposób przyrządzić ten specyficzny trunek?

Nalewka tybetańska to sprawdzony trunek, który stosowany jest od setek lat. Jego przygotowanie jest naprawdę proste oraz szybkie, a prozdrowotne właściwości zachęcają do samodzielnego przyrządzenia alkoholu. Pamiętaj o odpowiednim dawkowaniu i ciesz zdrowym organizmem!

5/5 - (1 vote)