nalewka z kurek

Nalewka z kurek – domowy sposób na specyficzny alkohol z grzybów

Nalewka z kurek dla amatorów domowych trunków brzmi dość niespotykanie. W większości wypadków alkohole tworzone są na bazie owoców czy ziół, jednak grzyby równie dobrze sprawdzają się w tej roli.

Wiśniówka, morelówka albo pigwówka to klasyczne nalewki, które w Polsce są niezwykle popularne. Nie inaczej jest z korzennymi trunkami, jak kardamonka albo imbirówka. Prawda jest taka, że nalewka z kurek to specyfik, o którym słyszało naprawdę niewiele osób. Jak się jednak okazuje, propozycja ta zarówno świetnie smakuje, jak i charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Co warto wiedzieć na ten temat?

Czym tak naprawdę są kurki?

Kurki to grzyby, które przez wielu są także nazywane pieprznikami jadalnymi. Ich smak jest świetny, a apetyczny wygląd przyciąga wiele osób. Znajdziesz je na piaszczystych glebach, najczęściej pokryte igłami świerka lub sosny, a także mchu. Grzyby te potrzebują korzennego połączenia z drzewem, gdyż w przeciwnym razie w czasie deszczowej pory latem i jesienią nie miałyby możliwości rozmnażania się. Ich kapelusze osiągają od 10 do nawet 100 mm. Cechą charakterystyczną kurek jest jasnożółta lub pomarańczowo-żółta barwa. Z kolei powierzchnia jest matowa i gładka. Smak grzybów jest dość łagodny i kwaskowaty, jednak niekiedy przechodzi nawet w delikatną ostrość. Właśnie dlatego nalewka z kurek przyciąga swoim charakterystycznym aromatem wiele osób.

Czy nalewka z kurek może być spożywana przez każdego?

Mimo tego, że kurki to bardzo zdrowe grzyby, nie każdy powinien je spożywać. Nie poleca się ich osobom starszym, a także tym, którzy mają problemy z trawieniem i są uczuleni na grzyby. Z kolei samej nalewki nie mogą spożywać również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także dzieci. Co więcej, jeśli spożywanie alkoholu wywoła reakcję alergiczną, należy przestać przyjmować trunek. 

Zobacz też:  Jak zrobić piwo samodzielnie?

Jakimi walorami zdrowotnymi cechuje się nalewka z kurek?

Nalewka z kurek jest bardzo smaczna i zawiera w sobie wiele cennych składników. W grzybach zawarta jest hitimannoza, czyli substancja, która okazuje się zbawienna w walce z pasożytami. Wnika ona w przewodzie pokarmowym w te organizmy, po czym je uszkadza, dzięki czemu twoje ciało może radzić sobie z zakażeniem. Nalewka z kurek na robaki stosowana była od tysięcy lat, dlatego w tej roli radzi sobie naprawdę świetnie. Na tym nie koniec, ponieważ w kurkach znajduje się prowitamina D2, a także kwas trametonolinowy. Obie te substancje sprawiają, że nalewka z kurek na wątrobę sprawdza się równie dobrze. 

Nalewka kurkowa – sprawdzony przepis na zdrowotny alkohol

Nalewka z grzybów jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić ją w swoim domowym zaciszu. 

Nalewka z kurek – składniki:

  • 200 ml spirytusu 95%;
  • 100 g świeżo zebranych kurek;
  • 200 ml wody;
  • gałązki macierzanki piaskowej;
  • 1/3 średnio ostrej papryczki;
  • 3 łyżki miodu naturalnego.

Jak przygotować nalewkę z kurek na stawy i nie tylko?

  1. Bardzo dokładnie oczyść zebrane grzyby. Możesz to zrobić za pomocą miękkiego pędzelka, jednak uważaj, aby ich nie zniszczyć. W przypadku, gdy twoje kurki są tylko zapiaszczone, możesz umyć je w wodzie, aczkolwiek działanie to może doprowadzić do utraty ich smaku, dlatego bądź ostrożny.
  2. Pokrój grzyby oraz umieść je w słoiku.
  3. Dodaj pokrojoną papryczkę oraz pozostałe przyprawy.
  4. W delikatnie ciepłej wodzie rozpuść miód oraz połącz go ze spirytusem.
  5. Wykorzystaj przygotowaną mieszankę, aby zalać kurki.
  6. Zakręć naczynie oraz pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie.
  7. Kiedy grzyby opadną na dno, będziesz wiedział, że nalewka z kurek jest gotowa na kolejny krok.
  8. Przelej alkohol do butelek poprzez filtr, jeśli jednak dobrze umyłeś grzyby, filtrowanie jest zbędne.
  9. Nalewka z kurek jest gotowa, jeśli jednak pozostawisz ją na miesiąc leżakowania, jej smak będzie jeszcze lepszy.
Zobacz też:  Nalewka z tarniny – prosty przepis na domowy trunek o dobroczynnych właściwościach

Nalewka z kurek w celach leczniczych powinna być przyjmowana za każdym razem przed snem w formie jednej łyżki stołowej. Nie oznacza to jednak, że nie sprawdzi się, kiedy do twoich drzwi zapukają niespodziewani goście. Jej smak z pewnością przypadnie im do gustu.

5/5 - (1 vote)