jarzębiak

Jarzębiak – przepis na zdrową i pyszną jesień!

Pełne smaku, rozgrzewające, a przede wszystkim zdrowe nalewki domowej roboty to coś, co uwielbia każdy z nas. Orzechówka, wiśniówka czy śliwowica to trunki, które królują w polskich domach. Nieco mniej popularny jest jarzębiak, któremu także warto się przyjrzeć. Jak zrobić jarzębiak? Odpowiadamy!

5/5 - (1 vote)

Czerwono-bursztynowy kolor to pierwsza rzecz, która przyjdzie ci na myśl, kiedy ktoś wspomni o nalewce z jarzębiny. Czym jest jarzębiak? Wódką, która świetnie sprawdza się w jesienno-zimowym okresie. Rozluźnia oraz rozgrzewa twoje ciało. Dzięki temu jest świetna na spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Kluczowe jest to, że nalewka z jarzębiny z miodem i nie tylko to istna bomba witaminowa. Jakimi cechami charakteryzuje się ten trunek?

Jarzębiak – wódka mająca wiele prozdrowotnych właściwości

jarzębiak właściwości

Jarzębina to roślina, która rośnie na terenie naszego całego kraju. Jej owoce charakteryzują się gorzko-kwaśnym smakiem, a okres zbiorów rozpoczyna się w sierpniu i trwa do samej zimy. Witaminy, które dostarcza jarzębina, to:

  • witamina C;
  • witamina P;
  • witamina A;
  • witamina K;
  • witamina E;
  • witamina B3.

Już sam gorzki smak tej rośliny powinien odwieść cię od pomysłu pochłaniania jej w surowej formie. Mimo tego nie jest to jedyny powód, aby tego nie robić. Jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który jest trujący!

Zatem dlaczego nalewka z jarzębiny na spirytusie jest tak popularna? Wystarczy jedynie zanurzyć owoce na chwilę w gotującej wodzie lub je przemrozić, a po chwili utracą one zarówno gorzki smak, jak i wszelkie trujące właściwości.

Zobacz też:  Nalewka z geranium, czyli jak zamienić roślinę doniczkową w zdrowotny alkohol?

Jarzębiak – nalewka z działaniem leczniczym 

Owoce jarzębiny cechują się moczopędnym działaniem. Co za tym idzie, nalewka zrobiona na jej podstawie pozwala zapobiegać problemom z drogami moczowymi. Pozytywnie wpływa także na pracę układu pokarmowego oraz błony śluzowe. Wykorzystuje się ją również przy:

  • długotrwałych biegunkach;
  • wszelkiego rodzaju schorzeniach wątroby;
  • nieżytach jelit;
  • chorobach pęcherzyka żółciowego.

Chcesz przygotować jarzębiak? Jak zrobić tę nalewkę, żeby efekt był naprawdę zadowalający? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Nalewka z jarzębiny – przepis dla każdego!

Przepis na jarzębiak jest naprawdę prosty, dlatego z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem. Ten rozgrzewający trunek sprawdzi się w wielu wypadkach, a jego smak z pewnością okaże się znacznie lepszy niż ten, który oferują gotowe produkty ze sklepu. 

jarzębiak przepis

W jakie składniki musisz się zaopatrzyć, aby w późniejszym czasie cieszyć się smacznym alkoholem? To:

  • 1 kg jarzębiny;
  • 1 litr spirytusu;
  • 1 kg cukru;
  • 1 litr wody;
  • 1 cytryna.

Jak zrobić jarzębiak? Sposób przygotowania

  1. Owoce jarzębiny powinny zostać przez Ciebie zebrane w okolicach jesiennych przymrozków. Jeśli nie miałeś takiej możliwości, będziesz musiał przemrozić je przez około doby. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki.
  2. Zbiory należy obrać z gałęzi oraz przebrać. Wszystkie popsute lub niedojrzałe owoce odrzuć, a pozostałe przepłucz wodą. Dopiero po tym możesz umieścić je w zamrażarce.
  3. Po upływie 48 godzin zalej jarzębinę wrzątkiem. Jeśli zrobisz to na durszlaku, proces ten będzie znacznie krótszy. Ma to na celu zmiękczenie skórki, co zdecydowanie ułatwi późniejsze przygotowanie nalewki.
  4. Przygotuj duży słój oraz wsyp do niego owoce, po czym skrop całość sokiem z cytryny. Następnie dodaj kilogram cukru oraz zalej 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Przygotowany w ten sposób słoik dokładnie zakręć oraz pozostaw w ciemnym pomieszczeniu na około 21 dni. Jarzębiak to wódka, która wymaga regularnego mieszania, dlatego od czasu do czasu powinieneś to zrobić.
  5. Kiedy miną 3  tygodnie, przygotuj rzadkie sito i przelej przez nie alkohol do butelki. Owoce, które pozostały w słoju, ponownie zalej 500 ml spirytusu oraz taką samą ilością wody i pozostaw na następne 3 tygodnie.
  6. Po upływie wspomnianego okresu przelej trunek do butelki. Warto do tego celu wykorzystać gazę lub sito. Oba przyrządzone alkohole wymieszaj, po czym przelej do butelek. Szczelnie je zamknij i zostaw w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
  7. Odczekaj kolejne 21 dni, aby cieszyć się domowym i niezwykle smacznym jarzębiakiem!
Zobacz też:  Nalewka z kukułek, czyli ekspresowy sposób na przepyszny likier alkoholowy
jarzębiak-przygotowanie

Chcesz cieszyć się smakiem nietypowego trunku? Odpowiedź na pytanie „jak zrobić jarzębiak” jest naprawdę prosta. Odrobina pracy wystarczy, abyś przez wiele zimnych miesięcy mógł cieszyć się niepowtarzalnym smakiem właśnie tego trunku. Spróbuj sam, przepis nie jest skomplikowany, a ty będziesz potrzebować tylko trochę czasu!