nalewka czekoladowa

Nalewka czekoladowa – sprawdź przepis i proces przygotowania!

Nalewka czekoladowa to wyjątkowy trunek, który zadowoli fanów słodkości. Jeżeli lubisz czekoladowy smak, to nalewka dla ciebie. Zobacz, jak ją wykonać w domowych warunkach.

Ocena

Czekolada kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi deserami. Jednak może być wykorzystywana także do przyrządzania alkoholu. Tak właśnie jest w przypadku przedstawianej tu nalewki. Zobacz, jak ją przyrządzić i przekonaj się, jak pyszna jest nalewka czekoladowa.

Nalewka czekoladowa – składniki

Zacznijmy od składników. Aby przyrządzić nalewkę czekoladową, będziesz potrzebować zaledwie kilku. Po pierwsze, musisz mieć mleko skondensowane w ilości około dwustu pięćdziesięciu mililitrów. Po drugie czystą wódkę dokładnie w tej samej ilości.

Wreszcie, co naturalne, do przygotowania tejże nalewki potrzebować będziesz czekolady. Wystarczy sto gramów. Możesz użyć więcej wedle uznania. Wtedy likier będzie mieć bardziej pełny i mocniejszy smak oraz kolor. Wreszcie ostatni wymagany składnik to jedna laska wanilii.

Nalewka czekoladowa – przygotowanie. Etap pierwszy

Przyrządzenie tejże nalewki składa się z kilku etapów. Po pierwsze, należy wykorzystać laskę wanilii, aby sporządzić wódkę waniliową. W tym celu musisz przekroić wzdłuż laskę wanilii i umieścić w wódce. Odstaw butelkę na jeden do dwóch dni. W tym czasie alkohol przejdzie waniliowym aromatem. Następnie wanilię należy wyjąć z wódki.

Nalewka czekoladowa – przygotowanie. Etap drugi

Drugi etap przygotowania nalewki czekoladowej rozpocznij od połamania czekolady. Pokruszoną czekoladę należy połączyć z mlekiem. Wlej mleko do miski z pokruszoną czekoladą. Następnie całość poddaj kąpieli wodnej. Czym ona jest? Aby ją wykonać, należy wlać wodę do garnka, umieścić na palniku, a na wierzchu postawić miskę z czekoladą i mlekiem. Używając tej techniki, sprawisz, że czekolada rozpuści się równomiernie i bezproblemowo.

Zobacz też:  Nalewka z chrzanu. Mocny i ostry smak. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Po rozpuszczeniu czekolady w mleku należy odstawić miksturę na pewien czas, tak aby zupełnie ostygła. Gdy to się stanie, dodaj do czekolady wódkę waniliową. Całość wymieszaj. To wszystko. Możesz przelać nalewkę do butelek. Trzymaj ją w lodówce, aby była świeża i pyszna!