whiskey sour

Słodko–kwaśna klasyka – jak przygotować Whiskey Sour?

Lubisz klasykę? Chcesz zaskoczyć swoich gości efektownym drinkiem? Postaw na Whiskey Sour. Jak przygotujesz taki napój?

Whiskey Sour – przepis, z którym spotkasz się najczęściej 

Najpopularniejszy przepis na ten słynny napój alkoholowy może cię zaskoczyć prostotą oraz krótką listą składników. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 40 ml whiskey,
  • 20 ml soku cytrynowego,
  • 10 ml syropu cukrowego. 

Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wlej wszystkie składniki do szklanki, dodaj kostki lodu, wymieszaj i ciesz się słodko–kwaśnym smakiem. 

Jaka whiskey będzie najlepsza? 

O tym, jak w ostateczności będzie smakował twój drink, decyduje przede wszystkim rodzaj whiskey. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz skorzystać z amerykańskiego bourbona (np. Jim Beam). Wolisz łagodniejsze smaki? Sięgnij po Tennessee whiskey, której najsłynniejszym reprezentantem jest Jack Daniel’s. 

Whiskey Sour z białkiem – jak przygotować taki drink? 

Jeśli szukasz bardziej oryginalnych receptur lub chcesz uniknąć nudy, możesz skorzystać z innych, bardziej rozbudowanych przepisów. Whiskey sour recipe to temat rzeka, a wśród wielu propozycji z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Zwróć uwagę na bardzo popularny przepis, w którym do podstawowego przepisu dochodzi białko z kurzego jaja. W jaki sposób przygotujesz taki napój? 

Na początek przygotuj składniki, czyli:

  • 45 ml whiskey,
  • białko z kurzego jajka, 
  • 20 ml sok z cytryny,
  • syrop cukrowy
  • lód w kostkach,
  • dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa. 

Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt? 

Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki. 

Zobacz też:  Green Eyes – jak przygotować orzeźwiający drink?

Jak podawać Whiskey Sour?

Drink ten najlepiej prezentuje się w niskiej szklance, którą przed wlaniem alkoholu z dodatkami możesz wypełnić kostkami lodu. W roli dekoracji świetnie sprawdzi się wisienka koktajlowa lub skórka pomarańczy.

Skąd pochodzi ten drink? 

Gdzie szukać genezy tego drinka? Nie wiadomo. Zdaniem wielu badaczy jego prekursorami byli brytyjscy marynarze, którzy często łączyli sok z cytryn lub limonek z alkoholem: rumem, ginem lub whiskey. 

Pierwsze znane przepisy na ten napój alkoholowy pochodzą z lat 60. XIX wieku. Umieszczano je w amerykańskiej prasie, w której zachwycano się smakiem napoju powstającego z żytniej whiskey lub bourbona połączonych z sokiem z cytryny oraz cukrem. Z czasem przepis ten zyskał międzynarodowe uznanie, a po drobnych modyfikacjach stał się podstawą sztuki barmańskiej.