whiskey sour

Słodko–kwaśna klasyka – jak przygotować Whiskey Sour?

Lubisz klasykę? Chcesz zaskoczyć swoich gości efektownym drinkiem? Postaw na Whiskey Sour. Jak przygotujesz taki napój?

Whiskey Sour – przepis, z którym spotkasz się najczęściej 

Najpopularniejszy przepis na ten słynny napój alkoholowy może cię zaskoczyć prostotą oraz krótką listą składników. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 40 ml whiskey,
  • 20 ml soku cytrynowego,
  • 10 ml syropu cukrowego. 

Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wlej wszystkie składniki do szklanki, dodaj kostki lodu, wymieszaj i ciesz się słodko–kwaśnym smakiem. 

whisky sour-przepis

Jaka whiskey będzie najlepsza? 

O tym, jak w ostateczności będzie smakował twój drink, decyduje przede wszystkim rodzaj whiskey. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz skorzystać z amerykańskiego bourbona (np. Jim Beam). Wolisz łagodniejsze smaki? Sięgnij po Tennessee whiskey, której najsłynniejszym reprezentantem jest Jack Daniel’s. 

Whiskey Sour z białkiem – jak przygotować taki drink? 

Jeśli szukasz bardziej oryginalnych receptur lub chcesz uniknąć nudy, możesz skorzystać z innych, bardziej rozbudowanych przepisów. Whiskey sour recipe to temat rzeka, a wśród wielu propozycji z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Zwróć uwagę na bardzo popularny przepis, w którym do podstawowego przepisu dochodzi białko z kurzego jaja. W jaki sposób przygotujesz taki napój? 

Na początek przygotuj składniki, czyli:

  • 45 ml whiskey,
  • białko z kurzego jajka, 
  • 20 ml sok z cytryny,
  • syrop cukrowy
  • lód w kostkach,
  • dodatki dekoracyjne, np. wisienka koktajlowa. 

Do wykonania drinka w tej wersji potrzebny będzie ci również shaker, dzięki któremu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Jak powinieneś postępować, by osiągnąć dobry efekt? 

Na początek zanurz jajko na 10 sekund we wrzątku, a następnie oddziel białko od żółtka. Białko wlej do shakera, dodaj łyżkę soku z cytryny oraz 10–20 ml syropu cukrowego. Zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim przez 15 sekund. Gdy białko będzie ubite, dodaj 3–4 kostki lodu i alkohol. Ponownie zamknij shaker i potrząsaj przez 20 sekund. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przelej napój do szklanki. 

Jak podawać Whiskey Sour?

Drink ten najlepiej prezentuje się w niskiej szklance, którą przed wlaniem alkoholu z dodatkami możesz wypełnić kostkami lodu. W roli dekoracji świetnie sprawdzi się wisienka koktajlowa lub skórka pomarańczy.

Skąd pochodzi ten drink? 

whisky sour -pochodzenie

Gdzie szukać genezy tego drinka? Nie wiadomo. Zdaniem wielu badaczy jego prekursorami byli brytyjscy marynarze, którzy często łączyli sok z cytryn lub limonek z alkoholem: rumem, ginem lub whiskey. 

Pierwsze znane przepisy na ten napój alkoholowy pochodzą z lat 60. XIX wieku. Umieszczano je w amerykańskiej prasie, w której zachwycano się smakiem napoju powstającego z żytniej whiskey lub bourbona połączonych z sokiem z cytryny oraz cukrem. Z czasem przepis ten zyskał międzynarodowe uznanie, a po drobnych modyfikacjach stał się podstawą sztuki barmańskiej. 

5/5 - (2 votes)