Hot Toddy

Hot Toddy – rozgrzewający drink na whisky z miodem i irlandzki specjał

Hot Toddy, czy inaczej Hotty Toddy, to drink pochodzący z Irlandii. Oparty jest na whisky oraz herbacie korzennej, a zatem na dwóch typowych dla tego wyspiarskiego kraju produktach. To rozgrzewający napój, idealny na szarugi jesienne i długie zimowe wieczory, lecz nie tylko.

Za „doznania” alkoholowe odpowiada tu whisky. Korzenna herbata sprawia, że drink ma ten tradycyjny, irlandzki charakter, natomiast dodatkiem, który nadaje jeszcze głębszego smaku, jest miód. Oto przepis na Hot Toddy – tradycyjny drink rodem z Irlandii.

Hot Toddy – jakich składników potrzebujesz? 

Składniki potrzebne do przyrządzenia drinka Hot Toddy to:

  • 50 ml whiskey Jameson;
  • 20 ml syropu z herbaty korzennej;
  • 80 ml wrzątku;
  • odrobina miodu;
  • cząstka cytryny.

Sposób przygotowania drinka Hot Toddy

Na początek należy wlać do kubka ze stali nierdzewnej: whisky Jameson Original, syrop z herbaty korzennej oraz wrzątek. Następnie trzeba ogrzewać kubek parą przy użyciu dyszy – aż do chwili, gdy osiągnie się punkt wrzenia. Jeśli nie posiadasz dyszy, możesz użyć po prostu wrzącej wody. W dalszej kolejności mieszankę należy wlać do ogrzanej szklanki lub kubka, wcisnąć sok z cytryny i dodać odrobinę miodu – dla lepszego smaku. Na wierzch dodaj plasterek cytryny. 

Jak przyrządzić syrop z herbaty korzennej?

Do samodzielnego przyrządzenia syropu z herbaty korzennej potrzebować będziesz następujących składników:

  • 1 kg cukru pudru;
  • 600 ml wody;
  • 5 torebek irlandzkiej herbaty;
  • 5 goździków;
  • 3 laski cynamonu;
  • 3 gwiazdki anyżu;
  • 2 zmiażdżone gałki muszkatołowe;
  • łyżeczkę ziela angielskiego.

Powyższe składniki wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Następnie całość przykryj i odstaw na noc. Na drugi dzień płyn należy przecedzić przez gęste sitko. W czasie gotowania syropu ziele angielskie należy trzymać w ścierce albo filtrze do kawy.

Zobacz też:  Cointreau – słodki składnik kultowych drinków