nalewka z pestek pigwowca

Nalewka z pestek pigwowca – dowiedz się, jak ją zrobić samodzielnie!

Nalewka z pestek pigwowca to pyszny napój alkoholowy, który może stanowić znakomite uzupełnienie posiłku. Przekonaj się, jak ją przygotować. Poznaj przepis!

Ocena

Przedstawiana tu nalewka to bardzo smaczny napój alkoholowy o nieco orientalnym nietypowym smaku. Nalewka z pestek pigwowca japońskiego to idealny dodatek do wielu dań. Może być spożywana także samodzielnie. Przyda się też przy okazji deserów. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Poznaj go i ciesz się pysznym napojem!

Nalewka z pestek pigwowca – składniki

Najpierw przedstawmy składniki, których będziesz potrzebować, aby samodzielnie przyrządzić nalewkę z pestek pigwowca. Podstawą będą oczywiście rzeczone pestki. Warto abyś zaopatrzył się w około ćwierć kilo tego surowca. Poza tym będziesz potrzebować około litra wódki. Niezbędny będzie także miód w ilości stu dwudziestu pięciu mililitrów oraz sok z jednej świeżo wyciśniętej cytryny. To wszystko!

Nalewka z pestek pigwowca – przygotowanie. Etap pierwszy

Na początek musisz dokładnie opłukać pestki pigwowca. Gdy to uczynisz, pestki powinieneś umieścić w dużej butelce. Powinna ona mieć co najmniej półtora litra. Tak aby wszystkie składniki zmieściły się w niej bez problemu. Pestki znajdujące się w butelce zalej wódką, sokiem z cytryny i miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj po uprzednim zakręceniu butelki.

Nalewka z pestek pigwowca – przygotowanie. Etap drugi

Tak przygotowaną miksturę w butelce należy odstawić do leżakowania. Powinna ona znajdować się w ciemnym i chłodnym miejscu. Czas leżakowania powinien wynieść cztery tygodnie. Po tym czasie nalewkę z pestek pigwowca należy dokładnie przefiltrować. Możesz w tym celu wykorzystać gazę albo przykładowo filtry do kawy.

Zobacz też:  Nalewka z malin – przepis babci. Wypróbuj najlepszą, znaną od lat recepturę!

To jednak jeszcze nie koniec. Po przefiltrowaniu ponownie należy odstawić nalewkę do leżakowania. Tym razem nieco dłuższego. Drugi okres leżakowania powinien trwać około sześć miesięcy. Po tym czasie można delektować się smakiem nalewki. Smacznego!