Sezon na śliwki jeszcze się nie rozpoczął, ale w sklepach i na targach pojawią się zaraz węgierki. Idealne na powidła, ciasta… i nalewkę! Ze śliwek możesz zrobić ją na spirytusie i wódce. Jakie są składniki i proporcje nalewki śliwkowej? Sprawdź!
Nalewka śliwkowa – jak ją zrobić?
Trudno oprzeć się smakowi domowej nalewki ze śliwek na wódce i spirytusie. To królowa tradycyjnych nalewek. Potrzeba nieco czasu i zaangażowania oraz cierpliwości, aby pozwolić jej poleżakować, więc nalewka ze śliwek szybka raczej nie będzie. Jednak zdecydowanie warto trochę poczekać, aż będzie gotowa. Ile? Odpowiadamy i przedstawiamy przepis na nalewkę ze śliwek!
Nalewka śliwkowa – proporcje i czas przygotowania
Nalewka ze śliwek na spirytusie i wódce jest smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na jesienną chandrę, zimowe wieczory, a także uroczysty obiad świąteczny czy każde inne przyjęcie.
Czas potrzebny na przygotowanie składników i pierwszy etap tworzenia nalewki nie jest długi – wystarczy 30 minut. Następnie jednak śliwkówka powinna odczekać kilka tygodni, po których warto do niej zajrzeć, aby odlać alkohol i zasypać ponownie cukrem owoce. Po tym czasie powinna jeszcze parę miesięcy leżakować.
Proporcje i składniki nalewki śliwkowej na wódce
Śliwki węgierki zalewa się miksturą z wódki i spirytusu. Można znaleźć przepisy wskazujące różne proporcje tych składników, ale najczęściej jest to 1:1. Relacja potrzebnych składników nalewki z węgierek może więc prezentować się następująco:
- 1 kg dojrzałych, soczystych śliwek węgierek;
- 0,5 l spirytusu 96%;
- 0,5 l wódki 40%;
- 400-500 g cukru.
Śliwkówka – przepis
Już wiesz, z czego robiona jest śliwowica. Jak zrobić ją krok po kroku? Najprostszy przepis obejmuje wymienione wyżej składniki. Teraz sprawdź, co robić po kolei.
- Śliwki musisz umyć, wysuszyć i pozbyć się pestek, a następnie umieścić w dużym słoju/gąsiorze.
- Zalej je wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem, zakręć słój i odstaw na 3-5 tygodni w ciemne miejsce.
- Co 2-3 dni potrząsaj słojem, aby przemieszać śliwki z alkoholem. W tym czasie śliwki ulegną maceracji.
- Otwórz słój, zlej powstały już alkohol do drugiego słoja, a śliwki zasyp cukrem i odstaw na kolejne 3-4 tygodnie.
- Powstały po tym czasie syrop dodaj do odlanego wcześniej alkoholu i wymieszaj.
- Po 2-3 tygodniach przefiltruj alkohol przez kilka warstw gazy do butelek i szczelnie je zamknij.
- Szybka nalewka ze śliwek gotowa jest już do spożycia, ale warto odstawić ją jeszcze na kilka miesięcy leżakowania, aby dojrzała.
Nalewka śliwkowa – przepisy specjalne
Nalewka ze śliwek może mieć swoje bogatsze i odświętne odsłony. Warto spróbować do podstawowych składników dodać np. przyprawy korzenne, z którymi śliwki znakomicie się komponują.
Korzenna śliwowica
Przepis na korzenną śliwowicę jest bardzo podobny do wersji podstawowej, ale oprócz owoców, wódki, spirytusu i cukru potrzebujesz jeszcze:
- kawałek kory cynamonu;
- laskę wanilii;
- łyżeczkę goździków;
- jeśli chcesz – kilka suszonych śliwek.
- Dodatkowe składniki wsyp do słoja/gąsiora, gdy zalewasz śliwki alkoholem.
- Laskę wanilii wcześniej przekrój i wyskrob ze środka czarne ziarenka – to tę właściwą wanilię należy dodać do słoja.
- Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki, a suszone śliwki pokrój w paski. Wszystkie składniki powinny wraz ze świeżymi węgierkami ulegać maceracji.
- Dalsze postępowanie z nalewką jest takie, jak w przepisie podstawowym.
Nalewka śliwkowa z syropem cukrowo-korzennym
Możesz również zrobić korzenną nalewkę śliwkową z wykorzystaniem syropu cukrowo-korzennego. Będziesz do niego potrzebować jeszcze jednego kawałka kory cynamonu oraz odrobinę kwasku cytrynowego.
- Syrop przygotuj po upływie dwóch miesięcy od momentu zamknięcia śliwek z wódką i spirytusem. Możesz tu pominąć otwieranie słoja po miesiącu i zasypywanie śliwek cukrem – cukier zostanie dodany w formie syropu.
- Podgrzej wodę do temperatury 50-60°C i dodaj do niej cukier (więcej niż w przypadku zasypywania „na zimno” – może to być 800 g cukru). Wrzuć również korę cynamonową.
- Podgrzewaj wodę z cukrem i cynamonem, aż zacznie wrzeć.
- Na powierzchni utworzy się piana – zdejmij ją.
- Następnie dodaj szczyptę kwasku cytrynowego i gotuj całość przez 10 minut. Nie przedłużaj gotowania, aby cukier nie zdążył się skarmelizować.
- Tak przygotowany syrop przelej do czystego słoja/gąsiorka.
- Wlej następnie do środka nalewkę – jeszcze, gdy syrop jest gorący. Dobrze potrząśnij, zamieszaj całością, zamknij słój i odstaw na 48 godzin.
- Po upływie 48 godzin odfiltruj nalewkę przez gazę do butelek i dobrze je zamknij.
- Odstaw do leżakowania na kilka miesięcy. Ta nalewka śliwkowa może stać długo (a nawet powinna – pozwól jej dojrzewać przez 10–12 miesięcy, aby nabrała pełni smaku), ale pamiętaj, by była dobrze zakorkowana. Przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu.
Możesz wykorzystać również zmacerowane śliwki, które pozostały po odlaniu alkoholu z gąsiora! Będą świetnie nadawały się do ciasta lub na powidła. Na gotową nalewkę ze śliwek będziesz musiał trochę poczekać, zanim będzie tak smakować, jak powinna. Oczekiwanie powinien ci jednak wynagrodzić jej smak. Życzymy dużo cierpliwości i oczywiście smacznego!
Leave a Comment