nalewka świąteczna

Nalewka świąteczna – cudowny zapach, błogi smak i niepowtarzalny kolor. Jak ją przyrządzić?

Nalewka świąteczna to domowy trunek, który idealnie sprawdza się w czasie chłodnych, zimowych dni. Możesz podać ją swoim bliskim, a na pewno będą zachwyceni, ponieważ jej aromat jest po prostu niesamowity.

Ocena

Mimo tego, że do świąt zostało jeszcze trochę czasu, każdy amator domowych trunków powinien powoli brać się do pracy. Po wymagających bożonarodzeniowych przygotowaniach z pewnością chciałbyś zwieńczyć je kieliszkiem bardzo dobrego alkoholu. Najlepszym wyborem będzie właśnie nalewka bożonarodzeniowa, którą bez większego trudu możesz przygotować w swoim własnym domu. Może stanowić także pomysł na kreatywny prezent, jeśli przepadasz za samodzielnie przygotowanymi podarunkami. Jak przyrządzić świąteczną nalewkę?

Czym tak naprawdę jest nalewka?

Nalewka to nic innego jak roślinny wyciąg alkoholowy. Za sprawą tego trunku możliwe jest połączenie działania alkoholu z profilaktycznym czy leczniczym działaniem ziół lub owoców. Metoda ta jest na porządku dziennym wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym oraz zielarstwie. Nie wiąże się to z żadnym skomplikowaniem, dlatego takie trunki, jak nalewka świąteczna mogą zostać przygotowane przez ciebie w domu. Rośliny cechują się wieloma właściwościami leczniczymi, a zalanie ich alkoholem skutkuje ich zupełnym wyodrębnieniem. Sam proces nazywa się ekstrahowaniem. Nalewka wigilijna, podobnie jak inne trunki, wymaga nieco czasu, by uzyskać pożądany smak. Jak długo trzeba czekać? Wszystko jest zależne od tego, jak silna jest dana roślina czy owoc. Co warto wiedzieć na temat ich zbierania na nalewkę na święta?

Zobacz też:  Nalewka z grejpfruta – poznaj sposób na jej przygotowanie!

Nalewka świąteczna — jak wybrać odpowiednie owoce?

Nalewka świąteczna wymaga od ciebie tego, abyś wybrał do niej odpowiednie owoce. Oczywiste jest to, że możesz postawić na produkty ze sklepu, jednak efekt nie będzie tak dobry, jak w przypadku samodzielnego zbierania składników. W związku z tym musisz wybierać czyste ekologicznie rejony. W przeciwnym razie z owoców przejdą zarówno zdrowe, jak i szkodliwe związki. Stawiaj na dojrzałe okazy, gdyż to one zawierają najwięcej cennych substancji. Bardzo przydatne okazuje się mrożenie owoców. Wiele ich odmian dobrze znosi ten proces. Prawda jest jednak taka, że składniki, które potrzebne są do stworzenia nalewki bożonarodzeniowej na spirytusie, to przede wszystkim suszone owoce, których nie brakuje w sklepach. Pamiętaj, aby stawiać na jakościowe produkty, ponieważ ten aspekt wpłynie na smak twojego trunku. Jak zrobić świąteczną nalewkę?

Nalewka świąteczna — sposób na rozgrzewający trunek

Przepisów na szybką nalewkę świąteczną jest naprawdę wiele. Wymaganych składników nie brakuje, dlatego ich odpowiednie zrównoważenie jest bardzo istotne. Nasz przepis pozwala na przygotowanie mandarynkowej nalewki świątecznej, która cechuje się słodkim aromatem oraz sporą ilością alkoholu. W związku z tym, jeśli przepadasz za słabszymi trunkiem, tego ostatniego dodaj nieco mniej.

Nalewka świąteczna – składniki:

  • 100 g moreli suszonych;
  • 100 g śliwek suszonych;
  • 100 g daktyli suszonych;
  • 100 g żurawiny suszonej;
  • 100 g fig suszonych;
  • 50 g niedużych rodzynek;
  • garść suszonych skórek jabłkowych;
  • 4-5 plasterków świeżego imbiru;
  • 1 cytryna;
  • 4  łyżki stołowe miodu;
  • 1 pomarańcza;
  • 1-2 kawałki cynamonu;
  • 1/2 laski wanilii;
  • 750 ml wody;
  • 5 goździków;
  • 750 ml spirytusu 96%.
Zobacz też:  Nalewka z granatu. Dowiedz się, jak ją przyrządzić!

Nalewka świąteczna – przygotowanie:

  1. Przygotuj duży słoik.
  2. Wymieszaj spirytus z wodą oraz miodem.
  3. Wyszoruj, sparz oraz pokrój cytrynę i pomarańczę w nieduże plastry.
  4. Rozgnieć ziarna kardamonu za pomocą noża.
  5. Przekrój wanilię wzdłuż jej długości.
  6. Wsyp do słoja wszystkie suszone owoce.
  7. Przełóż suszone owoce plasterkami imbiru i cytrusów.
  8. Dodaj do całości wanilię, cynamon, goździki i kardamon.
  9. Zalej swoją mieszankę alkoholem.
  10. Zakręć słoik i odstaw na około 5 tygodni.
  11. Po upływie tego czasu twoja nalewka świąteczna będzie gotowa. 

Półki sklepowe aż uginają się od dostępnych alkoholi. Do wyboru masz naprawdę wiele trunków, jednak żaden z nich nie będzie tak dobry, jak ten, który możesz przygotować w swoim własnym zaciszu domowym. Bardzo dobrym tego przykładem jest nalewka świąteczna. Wymaga ona od ciebie nieco wysiłku oraz przygotowania wielu składników, jednak jej smak wynagradza wszystko. Warto rozpocząć jej przygotowanie w listopadzie, a będzie gotowa idealnie na Wigilię, kiedy będziesz mógł nią poczęstować swoich bliskich.