Nalewka tybetańska, czyli jak przygotować eliksir wiecznej młodości we własnym domowym zaciszu?
Nalewka z mandarynek – sprawdzone przepisy na słodką nalewkę
Nalewka z żurawiny – jak przyrządzić domowy trunek o niepowtarzalnym smaku?
Nalewka z limonki – zachwyci twoje podniebienie! Sprawdź przepis!
Nalewka z Nutelli – poznaj przepis na przepyszny trunek!
Nalewka z czarnego bzu, czyli jak ze smakiem walczyć z chorobą?
Nalewka z grejpfruta – poznaj sposób na jej przygotowanie!
Nalewka z berberysu – dowiedz się, jak ją wykonać samodzielnie!
Nalewka z pestek pigwowca – dowiedz się, jak ją zrobić samodzielnie!
Nalewka z mango – smak tropików. Poznaj przepis!
Nalewka z chrzanu. Mocny i ostry smak. Sprawdź, jak ją przyrządzić!
Nalewka czekoladowa – sprawdź przepis i proces przygotowania!
Nalewka z granatu. Dowiedz się, jak ją przyrządzić!
Jak przefiltrować domową nalewkę? Poznaj najlepsze sposoby na filtrowanie nalewki
Nalewka z suszonych śliwek to aromatyczny trunek idealny na każdą okazję. Podajemy przepis na nalewkę śliwkową
Nalewka z dyni – poznaj sprawdzony przepis na pyszną nalewkę dyniową z dodatkiem rozgrzewających korzennych przypraw
Nalewka słony karmel – najlepszy przepis na domowy likier słony karmel. Spróbuj pysznego trunku!
Nalewka z pędów sosny – przepis, właściwości i zastosowanie sosnówki
Nalewka z miodu – właściwości, zastosowanie i przepis na nalewkę miodową
Nalewka cytrynowa – najlepszy przepis na domową cytrynówkę
Nalewka korzenna – domowy sposób na świąteczny trunek
Nalewka świąteczna – cudowny zapach, błogi smak i niepowtarzalny kolor. Jak ją przyrządzić?
Pigwówka: krótka historia ciekawego alkoholu, który możesz przygotować samodzielnie
Nalewka z malin – przepis babci. Wypróbuj najlepszą, znaną od lat recepturę!
Rozcieńczanie spirytusu, czyli jak przygotować bazę pod domowe nalewki?
Porterówka – domowy przepis na świąteczną nalewkę!
Jarzębiak – przepis na zdrową i pyszną jesień!
Ratafia, czyli słodki trunek owocowy z interesującą historią
Dereniówka – pyszna szlachecka nalewka znana od lat!
Nalewki z bimbru – dziedzictwo naszych przodków
Nalewka z miętą — niesamowite orzeźwienie i wyjątkowy kolor!
Nalewka piernikowa, czyli alkohol w iście świątecznej odmianie
Nalewka z geranium, czyli jak zamienić roślinę doniczkową w zdrowotny alkohol?
Nalewka z cukierków lodowych, czyli babcina metoda w nowoczesnej formie
Nalewka z nagietka – sprawdzona receptura na domowy lek
Nalewka z kaliny – metoda na jesienne przeziębienia w smacznej odsłonie
Nalewka z ananasa, czyli pomysł na hawajski owoc w alkoholowej odsłonie
Nalewka z pomarańczy i kawy, czyli sposób na smaczne święta i nie tylko!
Nalewka z kurek – domowy sposób na specyficzny alkohol z grzybów
Nalewka z bananów, czyli jak ze smakiem wykorzystać wartości odżywcze odkryte tysiące lat temu?
Nalewka z brzoskwiń, czyli jak uzyskać alkohol z popularnego owocu?
Nalewka z rajskich jabłuszek, czyli iście niebiański trunek
Nalewki ziołowe, czyli domowy sposób na zdrową jesień!
Nalewka z kiwi, czyli domowy przepis z egzotycznym owocem
Nalewka z żywokostu, czyli jak wykorzystać niesamowitą roślinę na swoją korzyść?
Nalewka z winogron jasnych, czyli jak przygotować alkohol z całorocznych owoców?
Nalewka kokosowa, czyli tropikalny trunek o niepowtarzalnym smaku!
Nalewka na piołunie – w jaki sposób przyrządzić ten specyficzny trunek?
Nalewka z żyworódki – jak przygotować babciną nalewkę o świetnych właściwościach?
Nalewka jest wysokoprocentowym alkoholem, który – ze względu na zdrowotne właściwości – powinien znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Sprawdź, które nalewki mają korzystny wpływ na twój organizm!
Nalewka to świetny trunek, który sprawdzi się, aby rozgrzać organizm w chłodne zimowe wieczory. Oprócz tego poprawi nastrój. Możesz kupić gotowe trunki lub przygotować je samodzielnie. Pyszne domowe nalewki przyrządzisz z owoców, kwiatów, ziół i innych składników, które zalewa się wysokoprocentowym alkoholem, aby wydobyć aromat i smak.
Dodatkiem może być cukier lub miód, aby przygotowany napój był słodszy. Nalewki zdobyły tak dużą popularność nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim dzięki cennym właściwościom dla twojego zdrowia. Jak się robi nalewkę? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu.
Czym jest nalewka?
Nalewka jest wyciągiem z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół, wytworzonym za pomocą alkoholu. Wymienione składniki można ze sobą łączyć, aby uzyskać ciekawe mieszanki.
Dawniej nalewki były traktowane jak lekarstwo na różne dolegliwości. W Polsce stały się popularne w XVI wieku, głównie wśród szlachty. Pierwsze nalewki łączyły w sobie alkohol, miód i przyprawy korzenne. Najlepsze przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i do dziś zachwycają wielbicieli tego trunku. Jeśli chodzi o moc, nalewki mają od 25 do nawet 70%. Pyszne nalewki owocowe cieszą się sporą popularnością, choć aromatyczne nalewki ziołowe również mają swoich zwolenników.
Nalewka – jak zrobić ten oryginalny trunek?
Jak powstają najlepsze nalewki? Samodzielnie zrobienie nalewki nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Cały proces obejmuje dwa bardzo ważne etapy.
Pierwszym jest macerowanie trwające od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Macerowanie polega na zalaniu owoców i innych składników nalewki alkoholem. Powinno się odbywać w ciepłym i słonecznym miejscu, w szczelnie zamkniętym naczyniu. Bardzo ważne jest to, aby raz na dwa dni potrząsać naczyniem. Po zakończeniu tego etapu nalewkę należy odcedzić i przelać do innego naczynia.
Drugi etap to leżakowanie nalewki trwające od kilku tygodnie do kilku miesięcy. Nalewka powinna leżeć w chłodnej i ciemnej piwnicy. Ten etap można określić jako dojrzewanie nalewki. Wszystko po to, aby nabrała wyjątkowego smaku i aromatu.
Do nalewki najlepiej wybierać świeże i dojrzałe owoce sezonowe – dzięki temu będą miały intensywny smak i aromat. Jeśli chodzi o alkohol, to używa się mieszanki spirytusu z wódką lub spirytusu z wodą w odpowiednich proporcjach. Jeśli wykorzystasz alkohol o zbyt dużym stężeniu, może się okazać, że całkowicie zredukuje on smak owoców i nalewka nie spełni twoich oczekiwań. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym smakiem, wystarczy, że zastosujesz się do zaleceń znajdujących się w przepisie na nalewkę.
Właściwości zdrowotne nalewek
Nalewki domowe są znane i cenione od wielu lat ze względu na właściwości zdrowotne. Składniki bazowe nalewek mają wiele cennych witamin i minerałów. Alkohol wzmacnia lecznicze działanie tych składników. Podczas przygotowania nalewek zachodzi proces nazywany ekstrahowaniem – polega na wyodrębnianiu (za pomocą alkoholu w odpowiednim stężeniu) składników cennych dla organizmu. Te pochodzą z owoców, kwiatów lub ziół.
Alkohol w nalewce sprawia, że dłużej zachowuje ona swoje właściwości, dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne i wraz z cennymi substancjami szybciej przedostaje się do krwiobiegu. Oczywiście trzeba mieć na uwadze fakt, że korzystny wpływ na zdrowie będzie miało wyłącznie spożywanie nalewek w małych ilościach. Zalecany jest umiar. Możesz przygotować nalewki na spirytusie. Sporą popularnością cieszą się również nalewki na wódce.
Poniżej znajdziesz różne rodzaje nalewek i ich zastosowanie:
- Nalewka malinowa – świetnie sprawdzi się przy grypie i przeziębieniu, może być stosowana zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym. Łyżeczka tego trunku dodana do herbaty nie tylko wzbogaci jej smak, ale też wzmocni odporność organizmu. Oprócz tego może zredukować bóle menstruacyjne, a także problemy żołądkowe.
- Nalewka korzenna – podobnie jak poprzednia będzie idealna w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujesz zadbać o odporność. Rozgrzeje przemarznięty organizm, pomoże również w problemach żołądkowych. Wyjątkowy smak i aromat najlepiej pasuje do świąt Bożego Narodzenia.
- Nalewka cytrynowa – to kolejna propozycja na chłodne zimowe dni, gdy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia. Będzie także dobrym dodatkiem do posiłków, gdyż przyspiesza trawienie.
- Nalewka z aronii – pomaga w oczyszczeniu organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
- Nalewka pigwowa – pigwa zawiera wiele cennych witamin i minerałów, między innymi witaminę A, C, B, a także żelazo, potas, fosfor i miedź. Nalewka może przyczynić się do obniżenia cholesterolu i ciśnienia krwi.
- Nalewka wiśniowa – jest chyba jedną z najbardziej znanych i lubianych nalewek. Ceniona nie tylko za smak, ale przede wszystkim za swoje właściwości. Pomaga w walce z przeziębieniem i niestrawnością.
- Nalewka z miodem – cenne składniki miodu sprawiają, że pomaga ona w walce z przeziębieniem i grypą.
- Nalewka z pędów sosny – będzie idealna przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu – jej właściwości rozgrzewające świetnie się sprawdzą w zimowe dni. Pomoże również w zmniejszeniu objawów przeziębienia: gorączki, kataru i kaszlu.
- Dzięgielówka – to nalewka o charakterystycznym smaku, produkowana z korzenia arcydzięgla litworu. Pomaga w różnych dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Może również złagodzić uciążliwy kaszel.
Nalewka to alkohol mający duże grono zwolenników. Nic dziwnego – wyjątkowe smaki i aromaty zachwycą każdego. Dodatkowym czynnikiem przemawiającym na jej korzyść jest prozdrowotne działanie. Składniki nalewek mają wiele właściwości dobroczynnych dla organizmu. Zastanawiasz się pewnie, jakie są najzdrowsze nalewki? Nie można wskazać jednej, gdyż każda ma inne zastosowanie i wpływ na zdrowie. Ten wyjątkowy trunek może pomóc w walce z objawami przeziębienia i grypy, złagodzić problemy trawienne, rozgrzać organizm w chłodnym okresie jesienno-zimowym, a także wzmocnić odporność i zredukować bóle menstruacyjne.
Działanie nalewki zależy od tego, z jakich składników została przygotowana. Wybór jest tak duży, że każdy smakosz znajdzie swój ulubiony smak nalewki i będzie mógł korzystać z jej właściwości.
Pamiętaj jednak, że najważniejszy jest umiar. Spożywanie nalewek w bardzo dużych ilościach nie przyniesie niczego dobrego, a wręcz przeciwnie – może zaszkodzić i osłabić organizm, który stanie się podatny na przeziębienia czy infekcje. Pyszne i tanie nalewki możesz przygotować samodzielnie w domu!