likier miodowy

Likier miodowy – jak go przygotować domowym sposobem?

Likier miodowy prawdopodobnie najlepiej smakuje zimą, kiedy za oknem pada śnieg, a my już zdążyliśmy zatęsknić za zapachem skoszonej trawy i ostrymi promieniami słońca. Podpowiadamy, jak przyrządzić pyszny domowy likier miodowy!

Ocena

Likier miodowy niejedno ma imię. Można go przygotować w bardzo okrojonej wersji podstawowej, ale również posługując się szeregiem dodatkowych składników. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, jedno jest pewne – to trunek, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Likier zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również zapachem. Dasz się skusić?

Likier miodowy w wersji klasycznej

Likier miodowy występuje w wielu wersjach, a każda z nich godna jest uwagi i spróbowania. Podstawowym składnikiem tego trunku jest miód, dlatego właśnie na nim powinieneś skupić największą uwagę. Ten musi cechować się wysoką jakością i być miodem naturalnym. Najczęściej wykorzystuje się miody lipowe, wielokwiatowe lub  gryczane.

Prawdziwy miód poznamy po tym, że z upływem czasu krystalizuje się lub mocno gęstnieje. To naturalna reakcja, która w żaden sposób nie wpływa na przydatność miodu do spożycia. Jeśli również twój miód zgęstniał, wstaw go na chwilę do mikrofalówki lub pojemnika z gorącą wodą. Pod wpływem temperatury miód wraca do swojej pierwotnej postaci.

Składniki likieru miodowego w wersji klasycznej

  • 250 g naturalnego miodu;
  • 250 ml spirytusu;
  • 250 ml wody;
  • 1 laska cynamonu;
  • starta skórka z jednej cytryny.

Przygotowanie klasycznego likieru miodowego

Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody wraz z dodatkiem miodu. Celem jest rozpuszczenie się miodu. Mieszanki nie należy zagotowywać. Do ostudzonej wody z miodem dodaje się pozostałe składniki. Całość należy zamknąć w szczelnym słoiku i odstawić na tydzień do ciemnego pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Likier wyjdzie najlepiej, jeśli codziennie będzie przemieszany.

Zobacz też:  Creme de cassis — likier z czarnych porzeczek

Likier miodowy w wersji z dodatkami

Podstawowa receptura na przygotowanie likieru miodowego często jest urozmaicona o dodatkowe przyprawy. Dzięki nim likier zyskuje charakterystycznego smaku i aromatu. W tym przypadku nie zaleca się podgrzewania wody z miodem, a cierpliwe czekanie aż mód sam rozpuści się w alkoholu.

Warto pamiętać, że żadnego likieru miodowego nie należy przechowywać w temperaturze niższej niż 15 stopni Celsjusza, ponieważ sprzyja to krystalizowaniu się miodu. Dodatkowo trzeba wiedzieć, że najlepszy likier to taki, który długo leżakuje.

Składniki likieru miodowego w wersji z dodatkami

  • 700 ml wódki 40%;
  • 400 g miodu kwiatowego;
  • skórka z 1 cytryny;
  • 2 laski cynamonu;
  • 1 niewielki kawałek imbiru;
  • 5 goździków;
  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 1 laska wanilii.

Chociaż w tym przypadku lista składników jest nieco dłuższa niż w poprzednim przepisie, samo przygotowanie likieru miodowego jest zdecydowanie prostsze. Bazuje na połączeniu wszystkich składników w dużym słoju i dokładnym ich wymieszaniu. Po przygotowaniu mikstury słój szczelnie się zamyka i umieszcza w zacienionym, ale niezbyt chłodnym pomieszczeniu na trzy tygodnie. Zaleca się, aby likier był codziennie mieszany. Trunek najlepiej smakuje po upływie trzech miesięcy od przygotowania.

Likier miodowy z powodzeniem można znaleźć na sklepowej półce, ale również przygotować samodzielnie przy niewielkim nakładzie pracy. To trunek idealny na zimne zimowe  wieczory.