chai latte

Modna alternatywa dla kawy we wschodnim stylu. Poznaj sekrety chai latte

‘Chai latte’ to pozycja, którą coraz częściej spotykamy w menu nawet najbardziej mainstreamowych kawiarni. Co się kryje pod tą nazwą? Dowiedz się, czym jest chai latte i jak ją zrobić.
Mleczna herbata właściwie nie powinna być dla nas niczym obcym, przecież my sami często pijemy tak zwaną bawarkę. Chai latte jest jednak napojem znacznie bardziej specyficznym. Podpowiadamy, jak zrobić chai latte.

Ocena

Chai latte — co to takiego?

W naszej wersji znana jako bawarka, herbata z mlekiem w indyjskim stylu to masala chai, szerzej znana jako chai latte. Aby jak najlepiej zrozumieć ten napój, najpierw warto przyjrzeć się znaczeniu jego nazwy. 

U większości z nas wywołuje ona skojarzenie z taką latte, jaką zamawiamy najczęściej, czyli caffé latte. Jest to bardzo mleczna kawa, co sygnalizuje drugi człon jej nazwy – ‘latte’. W języku włoskim oznacza to po prostu mleko. 

Natomiast pierwszy człon tej nazwy, ‘chai’, z pewnością brzmi znajomo dla każdego, kto liznął kiedyś rosyjskiego. W tym języku, podobnie jak w wielu językach świata, czaj oznacza po prostu herbatę, a co za tym idzie ‘chai latte’ to ‘mleczna herbata’ albo ‘herbata z mlekiem’.

Jednak ‘chai latte’ to nazwa używana raczej na zachodzie. W kraju swojego pochodzenia, Indiach, jest znana jako ‘masala chai’ od nazwy mieszanki przyprawy do chai latte. Bo należy pamiętać, że ten napój to nie tylko herbata i mleko. To przede wszystkim ta charakterystyczna mieszanka przypraw nadaje napojowi jej smak. 

Najlepszy przepis na chai latte

Chai latte — przepis na nią jest czymś, co musi znać każdy fan tego napoju. Nawet jeśli nigdy jej nie próbowałeś, to idealny moment, żeby doświadczyć jej po raz pierwszy. Pamiętaj tylko, że to przyprawy będą tutaj najważniejsze, nie pomijaj ich więc.

Zobacz też:  Jak zrobić najlepszą, domową, gorącą czekoladę?

Składniki na 2 porcje latte chai:

  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki czarnej herbaty Assam
  • 4 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu

Przygotowanie masala chai:

  1. Wlej mleko i wodę do garnka. Wsyp wszystkie przyprawy. Jeśli zamiast cukru używasz miodu, nie dodawaj go jeszcze na tym etapie. 
  2. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. 
  3. Zdejmij garnek z ognia i wsyp herbatę do środka. Zamieszaj i odstaw na około 5 minut. 
  4. Przecedź do kubków i podawaj. (Jeśli zamiast cukru używasz miodu, dodaj go po tym, jak herbata trochę ostygnie.)

Przyprawa do chai latte może minimalnie się różnić w zależności od konkretnego przepisu. 

Kawa chai latte — smaczny oksymoron?

Wiesz już, że masala chai to herbata. Mogłeś jednak słyszeć albo widzieć w kawiarni, o kawie chai latte. Czy w takim razie to jakaś podróbka? A może błąd w tłumaczeniu? Nie! Chai latte z kawą to jak najbardziej również element indyjskiej tradycji.

Sprawa z tym napojem wygląda tak, że każda rodzina ma swój unikalny przepis. Niektórzy, jeśli są fanami kawy, lub chcą zwiększyć ilość spożywanej kofeiny, mieszają ją z herbatą. Kawa chai latte — przepis na nią wygląda więc dokładnie tak samo, włącznie z tym, że przyprawa do kawy chai latte jest taka sama jak do samej herbaty.