Miodula® – miód w butelce, niebo w ustach

Przetwarzanie miodu pszczelego na napoje alkoholowe to rzemiosło praktykowane na ziemiach polskich od przynajmniej tysiąca lat – stanowiące nasz niezaprzeczalny wkład w europejską kulturę kulinarną. Wzmianki o „słowiańskim winie” znajdziemy między innymi w zapiskach hiszpańskiego kupca i podróżnika Ibrahima Ibn Jakuba oraz kronice słynnego Galla Anonima.

5/5 - (1 vote)

Wytwarzane na bazie miodu napitki przez wieki cieszyły się uznaniem zarówno prostych kmieci, mieszczan, jak i szlachty. Ceniono je nie tylko za doskonały smak i właściwości rozweselające, ale uznawano też za skuteczny środek na przeziębienie oraz dolegliwości żołądkowe. W staropolskiej tradycji miód był symbolem bogactwa i obfitości – co doskonale obrazuje znane powiedzenie „kraina mlekiem i miodem płynąca”. Z gąsiorkiem miodowej gorzałki nigdy nie rozstawał się pan Onufry Zagłoba, słynny bohater sienkiewiczowskiej „Trylogii”.

Obecnie, po latach zastoju, produkcja opartych na miodzie nalewek i likierów przeżywa swój w pełni zasłużony renesans. Lokalne manufaktury działają na najwyższych obrotach, zaś miłośnicy miodowych trunków mogą wybierać spośród różnych ich wariantów, opartych na tradycyjnych przepisach, wzbogaconych dodatkowymi przyprawami, ziołami czy owocami. Nie zmieniło się natomiast jedno – miodowe specjały wciąż są wyborem koneserów, osób potrafiących docenić nie tylko walory smakowe, ale też serce, talent i wysiłek włożony w ich produkcję.

Miód i alkohol – sprawdzony duet

Połączenie wysokiej klasy alkoholu z naturalnym miodem pszczelim to sprawdzony sposób na sukces – niepowtarzalny smak, zapach i właściwości prozdrowotne. Kieliszek miodowego likieru wieczorową porą nie tylko poprawi humor (zwłaszcza w odpowiednim towarzystwie), ale też rozgrzeje. Miodowe trunki, takie jak Miodula Prezydencka firmy Mundivie, sprawdzają się zarówno przed, jak i po posiłku, jako aperitif lub digestif. Można się nimi delektować np. z dodatkiem kostek lodu. To również doskonałe uzupełnienie wszelkiego rodzaju deserów – podkreślają smak tortów, ciast, ciasteczek, kawy a nawet lodów.

Miodula® – perła w koronie Śląska Cieszyńskiego

Regionem, który na trwałe zapisał się w historii zarówno pszczelarstwa, jak i gorzelnictwa jest bez wątpienia Śląsk Cieszyński – kraina na pograniczu, ze szczególnym uwzględnieniem miast takich jak Cieszyn, Bielsko-Biała i Wisła czy Szczyrk. Rozległe cieszyńskie lasy skrywały liczne pszczele barcie, z których lokalna ludność pozyskiwała miód – wyrabiano z niego doskonały trunek. Dokładne receptury były pilnie strzeżoną tajemnicą, przekazywaną w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Cieszyńskie tradycje gorzelnicze połączone z wiedzą opartą o międzynarodowe korzenie kontynuuje obecnie firma Mundivie z Jasienicy k. Bielska-Białej. To prawdziwi pasjonaci klasycznego rzemiosła, którzy w swoją pracę wkładają nie tylko wiedzę i doświadczenie, ale i (a może przede wszystkim) serce. Za punkt honoru postawili sobie pielęgnację lokalnego dziedzictwa oraz dostarczenie koneserom najwyższej jakości, unikalnych trunków – wytwarzanych zgodnie ze sprawdzonymi recepturami, przy użyciu najwyższej jakości naturalnych składników. O ich klasie świadczą liczne branżowe wyróżnienia i nagrody, zdobyte m.in. w San Francisco, Londynie, Monte Carlo czy Brukseli.

W szerokiej ofercie Mundivie znajdziemy takie produkty jak klasyczna Miodula Prezydencka i Miodula Staropolska – połączenie kilkukrotnie destylowanego alkoholu zbożowego z beskidzkim miodem spadziowo-nektarowym i mieszkanką lokalnych ziół, jak i ich kreatywne interpretacje: Miodula Espresso z dodatkiem parzonej na zimno włoskiej kawy, Miodula Awangarda – z prawdziwym francuskim koniakiem, czy Miodula Premium Distilled Gin – z harmonijne zestawionym naturalnym miodem, aromatami owoców cytrusowych i jagód jałowca.

Miodula® – jak podawać i degustować?

Smakowanie i odkrywanie uroków kraftowego alkoholu to swego rodzaju rytuał, do którego warto się odpowiednio przygotować. Bardzo ważne jest odpowiednie szkło – w przypadku klasycznej Mioduli Prezydenckiej lub Staropolskiej najlepiej sprawdzi się kieliszek tulipanowy (degustacyjny kieliszek Miodula), którego kształt pomaga zwiększyć koncentrację naturalnych aromatów. Po zapoznaniu się z nimi popijamy Miodulę małymi łyczkami, ciesząc podniebienie i starając się zidentyfikować poszczególne nuty smakowe.

Niezależnie od wersji i sposobu degustacji, każda Miodula od Mundivie to dowód, że w szklance lub kieliszku można odnaleźć o wiele więcej niż tylko alkohol – można w nim odkryć niepowtarzalny smak, dzieje i duszę regionu, przyjemność obcowania z fascynującą historią miodu i regionalnym rzemiosłem. Nieważne, czy jesteś miłośnikiem tradycji, czy nowoczesnych interpretacji – w Mioduli zawsze znajdziesz coś dla siebie. Przy kolejnym spotkaniu towarzyskim koniecznie podziel się tym wyjątkowym trunkiem z przyjaciółmi i rodziną.

Sprawdź nasze propozycje Mioduli na prezent.

Materiał promocyjny

Archiwum: styczeń 2024