digestif

Digestif – co to jest i jakie trunki mogą pełnić taką rolę?

Na pobudzenie apetytu pije się aperitif – to napoje alkoholowe podawane przed posiłkiem. Są jednak również trunki, które pije się po jedzeniu – na poprawę trawienia. Taki napój alkoholowy nosi nazwę digestif.

Napoje alkoholowe po jedzeniu – digestify – to doskonały sposób na złagodzenie skutków najedzenia się oraz poprawę trawienia. W zasadzie digestif działa jak krople żołądkowe, lecz ma od nich przyjemniejszy, łagodniejszy zapach. Podobnie jak krople żołądkowe, oparty jest na składnikach ziołowych. Co ważne, digestif to nie konkretny trunek, lecz pewna grupa napojów alkoholowych, które mogą mieć takie zastosowanie. Co zatem pić jako digestif?

Skąd pochodzi digestif? Napoje popularne we Włoszech

Sama idea digestifu jest tak wiekowa, jak kultura spożywania alkoholu. Trudno zatem ściśle określić jej pochodzenie. Najpopularniejsze digestify pochodzą jednak ze słonecznej Italii. We Włoszech produkuje się je w procesie infuzji brandy winogronowej ziołami, korzeniami oraz przyprawami. Takie trunki mają ciemnobrązowy kolor, a ponadto w nazwie powinny znaleźć się takie określenia jak Fernet albo Amaro. Za najlepsze uchodzą takie produkty, jak Fernet Branca oraz Amaro Averna.

Digestify w naszej części Europy

Również w naszej części Europy można znaleźć trunki, które doskonale spełniają rolę digestifów. Do najpopularniejszych należą niemieckiej produkcji Underberg oraz Unicum od naszych „bratanków” – Węgrów. Kolejnym produktem jest pochodzący z północy, z Łotwy – Balsam Ryski – sprawdza się zarówno zaraz po spożyciu posiłku, jak i o poranku następnego dnia.

W roli digestifu doskonale sprawdzają się także likiery ziołowe. Mają one znacznie mniej skoncentrowany smak, a poza tym charakteryzują się lżejszym aromatem od powyższych specyfików. Na półkach sklepowych jest bardzo duży wybór takich likierów, jednak trzeba wziąć pod uwagę pewien bardzo ważny aspekt – powinieneś wybierać dobre produkty, czyli o dużej zawartości alkoholu. Te z mniejszą ilością alkoholu są zwykle słodkie, a w tym przypadku jest to absolutnie niewskazane.

Zobacz też:  Meksykańska wódka dla koneserów. Jak pić tequilę?

Jakie jeszcze są digestify?

Innymi trunkami, które świetnie spełniają funkcję digestifów, są Cognac oraz Armagnac. Wybierając te napoje na digestify, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz. Powinny one być w młodych wersjach, czyli niezbyt długo starzone w beczkach. Jako digestif polecana jest również klasyczna brandy. Może to być brandy z winogron, jednak sprawdzi się także brandy jabłkowa, np. Calvados. Na trawienie dobrze jest zastosować brandy wytwarzaną z dowolnych owoców, np. wiśni, śliwek lub gruszek. Możesz zatem śmiało aplikować specyfik, z którego słyną nasi południowi sąsiedzi – Słowacy – czyli śliwowicę.