nalewka z chrzanu

Nalewka z chrzanu. Mocny i ostry smak. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Nalewka z chrzanu to bardzo oryginalny napój alkoholowy. Odznacza się niezwykle wyrazistym smakiem. Nie każdemu przypadnie do gustu, ale z pewnością znajdzie się niejeden amator tego smaku i aromatu. Przekonaj się, jak ją zrobić!

Ocena

Chrzan to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów. Ma bardzo mocny smak. Jest często wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych dań. Ale zapewne nie pomyślałbyś, że można z niego przygotować nalewkę. A jednak! Jak smakuje nalewka z chrzanu? Na pewno oryginalnie i wyjątkowo. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Nalewka z chrzanu – dojrzały spirytus

Pierwszy etap przygotowania nalewki z chrzanu to przygotowanie tak zwanego „dojrzałego spirytusu”. Czym on jest? Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować rodzynek (około dwudziestu deko), sześciu goździków, niecałej laski cynamonu oraz oczywiście spirytusu w ilości jednego litra.

Najpierw zmiażdż cynamon i goździki w moździerzu. Rozdrobnione składniki wraz z rodzynkami umieść w słoju ze spirytusem. Całość odstaw na nieco ponad tydzień. Pamiętaj, by regularnie mieszać słojem. Po okresie leżakowania musisz przecedzić spirytus przez gazę. Etap pierwszy przygotowania nalewki z chrzanu za tobą!

Nalewka z chrzanu – składniki

Przejdźmy teraz do listy składników, które będą potrzebne do przyrządzenia właściwej nalewki. Po pierwsze, będzie to opisany już „dojrzały spirytus”. Poza tym jeden korzeń chrzanu, dwie cytryny, pół szklanki miodu oraz litr wody. To wszystko.

Nalewka z chrzanu – przygotowanie

Najpierw zagotuj wodę. Potem poczekaj, aż nieco ostygnie. Wtedy dodaj miód i rozpuść go w wodzie zupełnie. Do mikstury dodaj wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Poczekaj, aż całość wystygnie zupełnie i wtedy połącz tak powstały płyn z „dojrzałym spirytusem”.

Zobacz też:  Jarzębiak – przepis na zdrową i pyszną jesień!

Teraz kolej na chrzan. Obrany korzeń pokrój na małe kawałki i umieść je w słoju. Zamknięty słój odstaw na dziesięć dni. Pamiętaj, by regularnie mieszać słojem. Po tym okresie nalewkę z chrzanu należy przefiltrować. Można użyć gazy lub nawet filtrów do kawy. Następnie trzeba już tylko rozlać powstały napój do butelek.