nalewka z berberysu

Nalewka z berberysu – dowiedz się, jak ją wykonać samodzielnie!

Nalewka z berberysu to nietypowy i wspaniały smak. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Poznaj sposób na sporządzenie tej nalewki w domowym zaciszu.

Ocena

Istnieją najrozmaitsze przepisy na wszelakie nalewki. Nalewka z berberysu to jedna z bardziej oryginalnych i nietypowych. To rześki i pełny smak. Poznaj przepis na ten trunek i ciesz się jego walorami.

Nalewka z berberysu – czym jest berberys

Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, odpowiedzmy na pytanie o to, czym właściwie jest berberys. Wszak nie każdy musiał się z nim spotkać. Ma on czerwone i bardzo drobne owoce. Są one mocno kwaśne w smaku. Zawierają także dużo witamin i minerałów w tym między innymi witaminy C. Z tego też względu berberys bywa określany jako „polska cytryna”. Wysoka zawartość minerałów w berberysie sprawia, że nalewka z berberysu bywała traktowana jako rodzaj lekarstwa.

Berberys przez wieki traktowano jako lekarstwo na schorzenia wątroby, zaburzenia trawienia i schorzenia układu pokarmowego. Sok z berberysu na także pomagać na przeziębienie. Czy tak jest w istocie, czy to jedynie ludowe mądrości? To temat na osobną opowieść. Tymczasem przejdźmy do właściwego przepisu.

Nalewka z berberysu – składniki

Zacznijmy od składników. Po pierwsze, potrzebne będą rzecz jasna owoce berberysu. Powinieneś zaopatrzyć się w około kilogram. Poza tym alkohol, konkretnie o mocy około czterdziestu siedmiu procent. Aby taki otrzymać, najlepiej rozcieńcz litr spirytusu z litrem wody. Potrzebne będzie także pół kilo cukru oraz opcjonalnie piętnaście do dwudziestu sztuk liści z drzewa cytrusowego.

Zobacz też:  Nalewka z brzoskwiń, czyli jak uzyskać alkohol z popularnego owocu?

Nalewka z berberysu – przygotowanie

Przekonaj się teraz, jak wykonać nalewkę z berberysu. Oczyść i wysusz owoce. Następnie umieść je w zamrażarce na około tydzień. Po tym czasie przełóż owoce do słoja. Dodaj liście z drzewa cytrusowego i całość zalej mieszanką spirytusu i wody. Co oczywiste, potrzebujesz dużego bardzo pojemnego słoja. Słój zamknij i odstaw ciemne ciepłe miejsce na około miesiąc.

Po tym czasie zlej nalew. Pozostałe owoce zasyp cukrem i zostaw w słoju na kolejne czternaście dni. W międzyczasie regularnie mieszaj. Po tym czasie wymieszaj słodki i wytrawny nalew. Wszystko musisz przefiltrować, na przykład przez gazę. Po wszystkim zlej nalewkę z berberysu do butelek. Odstaw butelki na pół roku. Powinny znajdować się w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym wszystkim możesz cieszyć się smakiem własnoręcznie przyrządzonej nalewki.