nalewka z miętą

Nalewka z miętą — niesamowite orzeźwienie i wyjątkowy kolor!

Nalewka z miętą jest niesamowicie aromatyczna, wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Koniecznie powinieneś przygotować ją samodzielnie! Możesz cieszyć się jej smakiem już po miesiącu.

Miętówka jest orzeźwiająca i świetnie sprawdzi się latem. Możesz przygotować ją na spirytusie lub wódce. Ta nalewka będzie miała pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Może pomóc między innymi w problemach trawiennych. Zdecydowanie warto spróbować tej opcji. Co więcej, przygotowanie nalewki miętowej jest bardzo proste! W dalszej części artykułu dowiesz się, jakie właściwości ma nalewka z mięty, poznasz także sprawdzone przepisy, które bez problemu wypróbujesz we własnym domu. 

Nalewka z miętą — właściwości tego domowego trunku

Jakie właściwości ma nalewka miętowa? Jest ceniona przez wiele osób ze względu na swoje dobroczynne działanie dla zdrowia. Miętówka przede wszystkim ma świetny wpływ na układ trawienny. Pomoże ci w zatruciach, biegunce, wzdęciach, bólach brzucha i innych dolegliwościach. To jednak nie wszystko, oprócz tego przyspiesza trawienie. Jak widzisz, miętówka może być stosowana jak naturalny eliksir leczniczy, który będzie wspomagał twoje zdrowie. Możesz ją podawać także znajomym i rodzinie podczas wspólnych spotkań. Z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. 

Jak zrobić nalewkę z mięty?

Zastanawiasz się pewnie, jak zrobić nalewkę z mięty? Nie ma w tym nic trudnego. Potrzebujesz kilku składników i dużego słoika oraz butelek, do których później przelejesz przygotowaną nalewkę. Może przydać ci się również lejek z sitkiem. Ważny jest wybór liści mięty. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych. Jednak jeśli zależy ci na intensywnym aromacie i smaku, znacznie lepiej sprawdzą się świeże liście. Warto także podkreślić fakt, że szybka nalewka z mięty jest gotowa do spożycia już po około 10-14 dniach.

Zobacz też:  Aperitif – drink, który zaostrza apetyt

Nalewka z miętą – przepis

Najwyższy czas poznać sprawdzony przepis na pyszną nalewkę miętową na wódce. Dużą popularność zdobywa także nalewka z mięty i cytryny oraz nalewka z mięty i miodu. Te dodatkowe składniki uzupełniają nalewkę o cenne witaminy i minerały. Jeśli masz ochotę na nieco urozmaicony smak, warto również spróbować tych opcji. 

Nalewka miętowa na wódce

To bardzo prosty przepis. Co ciekawe, w dokładnie ten sam sposób możesz przygotować nalewkę miętową na spirytusie, wymieniając jedynie rodzaj alkoholu. 

Co będzie ci potrzebne?

  • świeża mięta (pęczek)
  • wódka (około 1 litr)
  • woda (około 0,5 litra)
  • cukier (około 0,5 kg)

Jak wykonać nalewkę z miętą?

Czas na przygotowanie pysznej i szybkiej nalewki z mięty. Pierwszy krok to umieszczenie w słoiku listków mięty. Kolejny krok to zalanie ich wódką i odstawienie na około tydzień. Po tym czasie przygotowany płyn trzeba przefiltrować. Jednocześnie rozpuść cukier w ciepłej wodzie i ostudź. Połącz przefiltrowaną nalewkę z wodą i cukrem. Całość przelej do butelek i gotowe! Nalewka nadaje się już do spożycia. Nie musisz czekać kilku miesięcy, aby uzyskać wyjątkowy i intensywny smak. 
Nalewka miętowa to prawdziwy przysmak jest niesamowicie orzeźwiająca i lekka. Świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Ma wiele cennych właściwości dla zdrowia, dlatego warto czasami się na nią skusić. Szczególnie polecana jest osobom, które mają problemy trawienne i różne inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z pewnością przygotowanie miętówki w zaciszu własnego domu nie przysporzy ci żadnych problemów. Warto spróbować swoich sił, aby później móc cieszyć się wyjątkowym smakiem własnego wyrobu. To świetny trunek, którym możesz ugościć rodzinę i znajomych. Do klasycznej wersji nalewki możesz dodać cytrynę lub miód. Te składniki również są niezwykle zdrowe, będą miały także wpływ zarówno na smak, jak i kolor nalewki.