black russian

Kawowa klasyka. Jak powstaje Black Russian?

Black Russian to drink wyjątkowy. Dzięki niemu możesz cieszyć się aromatem kawy, a jednocześnie zrelaksować przy wódce. To barmański klasyk, którego smakiem możesz się cieszyć w domowym zaciszu. Jak go przygotować? Tu znajdziesz najprostszy przepis.

Jak powstaje drink Czarny Rusek?

Black Russian – przepis podstawowy 

Black Russian to efektowny drink bazujący na minimalnej liczbie składników. By powstał słynny napój, potrzebne ci będą:

Przemienienie ich w aromatycznego drinka jest bardzo proste. Weź szklankę typu old–fashioned, wypełnij ją lodem, a po wlaniu wódki i likieru starannie wymieszaj składniki. 

Na jakie modyfikacje możesz postawić? 

Drink Black Russian od kilku dekad cieszy się wielką popularnością, nie powinien cię zatem dziwić fakt, iż doczekał się on wielu modyfikacji. Jeśli szukasz bardziej rozbudowanych przepisów, masz z czego wybierać. Możesz poszerzyć przepis o 20 ml Coli i 2 łyżeczki soku z limonki, możesz też dodać odrobinę mleka lub śmietanki. W ten sposób powstanie Biały Rusek – młodszy brat Czarnego Ruska, który stał się sławny w latach 90. XX wieku za sprawą filmu „Big Lebowski”.

Jaki likier kawowy wybrać?

Black Russian nie może się obejść bez dobrego likieru kawowego. Co wybrać? Możliwości jest sporo. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na dwie najlepsze. 

Likier Kahlua 

W klasycznych przepisach na Czarnego Rosjanina wymieniany jest likier Kahlua. To kawowy rarytas, produkowany w Meksyku z ziaren Arabiki. Aromatyczny trunek o ciemnej barwie świetnie sprawdza się w kawowych drinkach, jest też z powodzeniem wykorzystywany jako składnik deserów. 

Domowy likier kawowy

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz przygotować własny likier kawowy. Jak? Łącząc ze sobą:

  • 500 ml spirytusu,
  • 100 g kawy ziarnistej,
  • 200 ml syropu cukrowego,
  • laskę wanilii. 
Zobacz też:  Mojito – orzeźwiający drink z gorącej Kuby. Jak je przygotować?

Ziarna kawy musisz zalać spirytusem, dodać laskę wanilii i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie wystarczy już tylko odcedzić alkohol od ziaren kawy i połączyć płyn z syropem cukrowym. Taki likier świetnie sprawdzi się i w Czarnym Rusku, i w domowych deserach.

Jak powstał Czarny Rusek? 

Czarny Rosjanin to rozgrzewający drink, który narodził się w czasach Zimnej Wojny. Szybko zyskał międzynarodowa sławę. Dziś serwowany jest w barach na całym świecie, a dzięki licznym poradnikom możesz przygotować go w swoim domu. 

Black Russian to drink, którego z Rosją łączy tylko nazwa. Drink ten powstał w Hotelu Metropole w Brukseli, w którym pracował Gustav Tops. To on miał w 1950 roku podać gościom pierwszego drinka z wódki i likieru kawowego, którym oczarował goszczącego w Brukseli Pearla Mesta – ambasadora USA. 

Black Russian to drink idealny na długie wieczory oraz na towarzyskie spotkania ze znajomymi. Rozgrzewająca i rozluźniająca wódka, połączona z kawowym likierem, to ciekawe połączenie, które docenisz i ty, i twoi goście.