prosecco

Prosecco – wino musujące popularne na całym świecie! Poznaj jego fenomen!

Prosecco to znane i uwielbiane wino musujące. Można spożywać je w wersji solo lub tworzyć na jego bazie wyjątkowe drinki. Trunek z bąbelkami występuje w kilku rodzajach. Poznaj różne ciekawostki o tym alkoholu!

Wino musujące prosecco to świetny alkohol na spotkanie z przyjaciółmi lub wyjątkową randkę z ukochaną osobą. Lekki, delikatny trunek z bąbelkami przypadnie do gustu wielbicielom wyjątkowych smaków. To wino musujące najlepiej smakuje delikatnie schłodzone, podane w wysokich kieliszkach w ciepły letni wieczór. Czym dokładnie jest prosecco, ile alkoholu zawiera, jakie rodzaje można wyróżnić i ile kosztuje? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu! Poznasz także kilka ciekawych przepisów na pyszne drinki z prosecco w roli głównej. 

Prosecco – co to za trunek?

Co to jest prosecco? To delikatne wino musujące, które zdobyło popularność na całym świecie. Trunek ten wytwarzany jest we Włoszech z winogron Glera. Produkowany metodą Charmata. Zawartość alkoholu wynosi około 12,5%. Lekki i orzeźwiający smak, który zachwyci każdego i świetnie sprawdzi się w upalne dni. 

Warto pamiętać, że nie każde wino musujące to prosecco. Ten trunek produkowany jest wyłącznie w konkretnych regionach we Włoszech. Wyróżnia się dwa oznaczenia Prosecco DOC dla win produkowanych w następujących regionach: Veneto i Frulia Venezia Giulia oraz Prosecco DOGS produkowane w prowincji Treviso. Wino musujące z tymi oznaczeniami uznawane jest za najbardziej prestiżowe. 

Zobacz też:  Szklanki do drinków – jak dopasować szkło do alkoholu?

Rodzaje prosecco

Jakie wyróżnia się rodzaje prosecco? Klasyfikacji jest kilka, w zależności od cechy, którą bierzemy pod uwagę. Wspomniane wcześniej oznaczenia DOC i DOGS wskazują, skąd pochodzi dane wino. Z kolei wina mocno nasycone bąbelkami nazywane są Spumante, a lżejsze wersje, zazwyczaj zakręcane, określane są jako Frizzante. Praktycznie całkowicie pozbawione bąbelków jest Prosecco Tranquillo. 

Biorąc pod uwagę wytrawność, wyróżnia się: brut, extra dry, dry, demi-sec. 

Historia wina musującego Prosecco

Interesujące jest to, że pierwsze wino z odmiany winogron Glera powstało już w starożytności. Jednak nie ma o nim zbyt wiele wiadomości. Dopiero w XIX w. pierwszy raz wyprodukowano wino musujące, które przypominało dzisiejsze prosecco, choć było znacznie słodsze. Z kolei w XX wieku ulepszono proces produkcji, a wino stało się bardziej wytrawne i lekkie. Właśnie ta wersja popularnego trunku jest znana do dziś jako prosecco. 

Jak powstaje prosecco?

Prosecco to wino musujące wytwarzane metodą Charmata, która polega na podwójnej fermentacji. Pierwszy etap jest podobny jak w przypadku szampana. W drugim wino trafia do specjalnych szczelnych zbiorników. Tam przechodzi drugą fermentację – właśnie wtedy powstają tak uwielbiane bąbelki – a następnie jest filtrowane i przelewane do butelek.

Prosecco – jak podawać ten alkohol?

Omawiany trunek często określany jest także jako szampan prosecco, choć jest on znacznie tańszy niż oryginalny dobry szampan. Te dwa alkohole należą do grupy win musujących. Pojawia się pytanie, jakie są metody serwowania prosecco? Powinno być delikatnie schłodzone do temperatury około 5 do 8 stopni Celsjusza. Kieliszki do prosecco są podobne do kieliszków do szampana – wąskie i wysokie. To właśnie kształt sprawia, że bąbelki nie uciekają tak szybko. 

Zobacz też:  Soju – najlepiej sprzedający się alkohol na świecie

Prosecco świetnie smakuje w wersji solo, ale także idealnie sprawdzi się jako składnik ciekawych drinków. Możesz tworzyć różne kompozycje smakowe. 

Cena prosecco

Z pewnością jednym z czynników wpływającym na popularność tego trunku jest właśnie jego cena. Nie jest ona tak wysoka jak w przypadku prawdziwego szampana, co przemawia na korzyść tego alkoholu. Równie pyszny i orzeźwiający, świetnie nadaje się do świętowania ważnych wydarzeń i na spotkanie z przyjaciółmi lub randkę z ukochaną osobą. Jego cena zaczyna się od około 50 złotych za butelkę. 

Drinki z prosecco

Pojawia się bardzo ważne pytanie, z czym pić prosecco? Niezależnie od tego, czy wybierasz prosecco słodkie, a może prosecco półsłodkie lub wytrawne, możesz pić je w wersji solo. Jednak ciekawą alternatywą jest tworzenie oryginalnych i smacznych drinków na bazie tego alkoholu. Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na drinki z prosecco.

Aperol Spritz

To najpopularniejszy drink na bazie wina musującego. Jego charakterystyczny orzeźwiający smak przypadnie do gustu każdemu. Do przygotowania tego drinka potrzebujesz: 80 ml prosecco, 50 ml aperolu, 30 ml wody gazowanej, kilka kostek lodu i plasterki pomarańczy.  Do kieliszka z kostkami lodu wlewasz wszystkie składniki, delikatnie mieszasz i na koniec dodajesz plasterki pomarańczy. 

Martini Royale

Pyszny wytrawny drink. Aby go przygotować, potrzebujesz: 60 ml prosecco, 60 ml martini, sok z limonki, kostki lodu. Do kieliszka z lodem wlej wszystkie składniki – i gotowe. 

Zobacz też:  Gin – z czym najlepiej go pić? Poznaj ten wyjątkowy trunek!

French 77

Do przygotowania tego drinka potrzebujesz: 20 ml prosecco, 40 ml ginu, 20 ml soku z cytryny, 15 ml syropu cukrowego. Wszystkie składniki (z wyjątkiem prosecco!) wymieszaj w shakerze i przelej do kieliszka. Na koniec dodaj prosecco.

Bellini

Ostatnia propozycja na pysznego drinka z prosecco to Bellini. Będzie ci potrzebne: 100 ml prosecco, 50 ml musu z brzoskwini. Do kieliszków przekładasz mus, dolewasz prosecco i dokładnie mieszasz. Całość możesz udekorować plasterkiem brzoskwini. 

Mimosa

To lekki drink, który zachwyci gości. Potrzebujesz 100 ml prosecco, 100 ml świeżego soku pomarańczowego i kilka kostek lodu. Do kieliszka z lodem przelewasz prosecco i sok, całość delikatnie mieszasz. I tyle, pyszny drink jest już gotowy!

Prosecco to wyjątkowe wino musujące, które zyskało ogromną popularność. Jeśli zaliczasz się do miłośników tego oryginalnego trunku, z pewnością zgodzisz się z tym, że jego orzeźwiający i lekki smak świetnie nadaje się na ciepłe letnie dni. Może ubarwić spotkanie z przyjaciółmi lub ważne wydarzenie rodzinne. 

Ocena