Likier kokosowy

Likier kokosowy – Thermomix 

Domowy likier kokosowy to prosty sposób na chwilowe przeniesienie się na rajskie wakacje. Podpowiadamy, jak łatwo przygotować smaczny likier kokosowy. Thermomix ci w tym pomoże.

Ocena

Likier kokosowy to smaczny napój alkoholowy na bazie wiórków i mleczka kokosowego. Drink można łatwo przyrządzić w warunkach domowych, większość przepisów wymaga jednak odstawienia składników do wymieszania się na przynajmniej tydzień. Podpowiadamy,  jak wykorzystać Thermomix i przygotować domowy likier kokosowy znacznie szybciej i równie smacznie. 

Likier kokosowy – potrzebne składniki 

Likier kokosowy można wykonać na bazie większości dobrze mieszalnych alkoholi. Najczęściej wykorzystuje się wódkę, brandy lub biały rum. Przedstawiamy prosty przepis na likier kokosowy na bazie białego rumu. 

Przygotuj składniki, takie jak: 

  • 200 gram wiórków kokosowych; 
  • 500 ml (średnio dwie szklanki) białego rumu ulubionej marki; 
  • 500 ml mleka kokosowego bez dodatku cukru, najlepiej mleko skondensowane;
  • 4 żółtka jajek; 
  • 200 gram cukru lub cukru pudru;
  • 1–2 czubate łyżeczki cukru waniliowego. 

Mleko kokosowe można zastąpić skondensowanym mlekiem krowim, taki napój będzie miał jednak znacznie mniej intensywny smak. Jak wymieszać składniki na likier kokosowy? Wykorzystaj tutaj robot kuchenny typu thermomix.  

Likier kokosowy – przepis krok po kroku 

Przeczytaj, jak krok po kroku przygotować domowy likier kokosowy za pomocą Thermomixa: 

  1. Przygotuj niezbędne składniki, czyli jajka, cukier, mleko kokosowe i wiórki kokosowe. 
  2. Wiórki kokosowe zalej białym rumem i odstaw na kilka minut. Im dłużej wiórki sączą się w rumie, tym intensywniejszy będzie smak likieru. 
  3. Wymieszaj w Thermomixie cukier lub cukier puder z całością mleka kokosowego. Dodaj czubatą łyżeczkę cukru waniliowego. 
  4. Dodaj żółtka z czterech jajek i ponownie wymieszaj. Składniki można również podgrzać. Optymalny dla połączenia będzie pięciominutowy czas mieszania na średnim obrocie thermomixa. 
  5. Mieszankę odstaw na kilka minut do wystudzenia. 
  6. Dolej do mieszanki przygotowany wcześniej rum z wiórkami kokosowymi. 
  7. Wymieszaj ponownie w thermomixie. 
  8. Likier przelej do butelki, odstaw do ostudzenia i przechowuj w lodówce. 
Zobacz też:  Amaretto – bursztynowy skarb Italii

Przed spożyciem warto energicznie potrząsnąć butelką, aby wiórki kokosowe opadły na jej dno. Likier powinien być przetrzymywany w lodówce przez przynajmniej jedną dobę. 

Likier kokosowy z dodatkiem rumu to domowa wersja popularnego karaibskiego drinku. Napój ma słodki, orzeźwiający smak o mlecznej konsystencji i białym kolorze. Świetnie smakuje w połączeniu z sokami, np. sokiem ananasowym (popularny drink pinacolada), grejpfrutowym czy żurawinowym. Wiele osób do likieru dodaje słodką colę. A jak tobie najlepiej smakuje likier kokosowy?