likier korzenny

Likier korzenny – w czym tkwi tajemnica świątecznej nalewki?

Samodzielnie przygotowany likier korzenny w wielu domach jest nierozerwalnym dodatkiem do świątecznych pierników i innych ciasteczek. Ten niebanalny, słodki trunek wprost pachnie Bożym Narodzeniem. Sprawdź, jak go wykonać!

Ocena

Zwykło się mówić, że likiery korzenne najlepiej smakują przy świątecznym stole, kiedy w tle świecą się światełka przystrojonej choinki i skrzą iskry rozpalonego ognia w kominku. Są słodkie i mocno aromatyczne, dlatego dobrze komponują się z pierniczkami i makowcem. Podpowiadamy, jak wykonać domowy likier korzenny!

Jak wykonać likier korzenny?

Likier korzenny często spotyka się na sklepowych półkach, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Dzieje się tak, ponieważ za sprawą swoich składników idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowy nastrój. Niejednokrotnie łączy się go ze smakiem czekolady i tworzy likier czekoladowo-korzenny o aksamitnej, kremowej konsystencji.

W naszym przepisie prezentujemy podstawową wersję likieru korzennego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go w połączeniu z gorącą czekoladą lub po zmieszaniu z mlekiem skondensowanym, likierem śmietankowym lub czekoladowym.

Składniki likieru korzennego

  • 350 ml wody;
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego;
  • 8 goździków;
  • 2 laski cynamonu;
  • 4 strączki kardamonu;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 listki laurowe;
  • 5 plasterków świeżego imbiru;
  • 4 gwiazdki anyżu;
  • 1 mała gałka muszkatołowa;
  • 250 ml wódki 40%.

Przygotowanie klasycznego likieru korzennego

Przyprawy wraz z cukrem i wodą należy umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Kolejno mieszankę odstawia się do całkowitego ostudzenia. Kiedy będzie już chłodna, syrop dokładnie się przecedza i dodaje do niego wódkę. Otrzymany trunek przelewa się do czystej butelki i szczelnie zakręca. Będzie gotowy do spożycia po upływie 7 dni. Smacznego!

Przygotowania domowego likieru korzennego warto rozpocząć na tydzień przed świętami. To doskonały aromatyczny trunek, który świetnie komponuje się z gorącą czekoladą, piernikiem lub makowcem. Koniecznie musisz sprawdzić ten przepis!

Archiwum: czerwiec 2022