likier anyżowy

Smak anyżu w twoim domu, czyli przepis na domową sambucę. Jak samodzielnie wykonać włoski likier anyżowy?

Sambuca dei Cesari to słodki i mocny likier o wyraźnym aromacie anyżu zawierający moc olejków eterycznych rozpuszczonych w czystym alkoholu. Podpowiadamy, jak domowym sposobem samodzielnie wykonać likier anyżowy!

Ocena

Likier anyżowy powstaje w wyniku destylacji parą wodną nasion anyżu. W ten sposób otrzymuje się trunek o subtelnym, słodkim smaku i silnym anyżowym aromacie. Sambuca to świetny dodatek do wielu drinków i koktajli. Sprawdź, jak wykonać ją samodzielnie w domu!

Likier anyżowy – przepis

Likier o smaku anyżu cieszy się we Włoszech ogromną popularnością. Wszystko to za sprawą niepowtarzalnego smaku i aromatu, które idealnie pasują do wielu drinków i koktajli.

Składniki likieru anyżowego

  • 400 ml spirytusu 90%;
  • 40 g gwiazdek anyżu;
  • 2 g kolendry;
  • 1 laska cynamonu;
  • 3 goździki;
  • 1 laska wanilii;
  • 0,5 cytryny;
  • 350 g cukru;
  • 400 ml wody.

Likier anyżowy – sposób przygotowania

Pierwszym krokiem do przygotowania likieru anyżowego jest obranie połówki cytryny ze skórki, pokrojenie jej w drobną kosteczkę lub plasterki i wrzucenie wraz z pozostałymi przyprawami do dużego słoja. Tak przygotowaną mieszankę zalewa się alkoholem, szczelnie zamyka i odkłada do chłodnego i zacienionego pomieszczenia. Proces macerowania powinien trwać 20 dni. Zaleca się, aby w tym czasie codziennie potrząsać słojem, aby składniki dobrze się wymieszały.

Kiedy już macerowanie dobiegnie końca, można przystąpić do przygotowywania likieru. W tym celu w zimnej wodzie rozpuszcza się cukier, a następnie syrop przelewa do słoja z resztą składników, dokładnie miesza, zamyka i odkłada na kolejne dwa dni. Po upływie dwóch dni likier należy dokładnie przecedzić przez papierowy filtr lub kilkukrotnie zwiniętą gazę i przelać do mniejszych butelek. Trunek jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zobacz też:  Kahlua – meksykański likier kawowy

Domowy likier anyżowy to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodkie, ale silnie aromatyczne trunki o eterycznym posmaku. Sambuca dobrze wypada solo, ale również jako składnik drinków i koktajli.