likier thermomix

Likier – Thermomix to idealne urządzenie do jego przygotowania 

Jeśli chcesz przygotować domowy likier, Thermomix znacznie przyśpieszy cały proces. Jakie likiery przygotujesz za pomocą tego narzędzia?

5/5 - (1 vote)

Przygotowanie domowych likierów to jedno z najpopularniejszych zastosowań Thermomixa. Likier kawowy, krówkowy, kokosowy – możliwości jest więcej, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. W czym może pomóc ci wielofunkcyjny robot kuchenny? 

Thermomix – stwórz dowolny likier

Gwarantujemy – jeśli raz wypróbujesz przepisy na domowe likiery z wykorzystaniem Thermomixa, twoja przygoda nie skończy się na jednej nalewce. Funkcje jednoczesnego mieszania i podgrzewania pozwalają na szybkie przygotowanie likierów z niemal wszystkich słodkich składników. 

Jakie likiery można przygotować za pomocą robota kuchennego? 

Za pomocą thermomixa przygotujesz likiery, takie jak: 

Znaczna większość ze słodkich likierów bazuje na mleku, zazwyczaj w formie mleka skondensowanego. Zaletą przepisów jest ich duże podobieństwo – w niemal wszystkich z nich proporcje składników do alkoholu są takie same. Jeśli więc raz z sukcesem przygotujesz pyszny likier, na pewno uda ci się powtórzyć to z innym głównym składnikiem. Smaki można ze sobą również mieszać. Przykładowo likier piernikowy będzie świetnie smakował z dodatkiem czekolady czy kajmaku. 

Jak przygotować domowy likier? 

Thermomix to świetne kuchenne urządzenie wielofunkcyjne, które skraca czas przygotowania niemal każdego posiłku. Jednym z najłatwiejszych przepisów na Thermomix są właśnie domowe likiery smakowe. Wystarczą ci zaledwie dwie funkcje i kilka minut, a składniki możesz po prostu wsypać do narzędzia miksującego. Co musisz wiedzieć o przygotowaniu likierów w ten sposób? 

Funkcja mieszania

Tak naprawdę z funkcji robota kuchennego potrzebne będą ci jedynie funkcja mieszania i podgrzewania. Funkcja mieszania ma wiele szybkości obrotu, nie tylko więc zmiesza ze sobą składniki, ale i rozkruszy je na drobne kawałki. Przyda się to przy własnoręcznym przygotowywaniu przypraw do likieru czy łamaniu kostek czekolady i cukierków na drobne kawałki. Przy mieszaniu składników zazwyczaj wykorzystywane są obroty średniej szybkości, czyli obrót 3–6. Jeśli chcesz rozkruszyć twarde kawałki, wybierz najszybszy z nich, czyli obrót 10. 

Funkcja podgrzewania 

Funkcja podgrzewania przyda się do rozpuszczenia składników w sobie, czyli np. połączenia masy czekoladowej z mlekiem. Średnią temperaturą podgrzewania przy likierach domowych jest 70 stopni. Możliwość jednoczesnego zaprogramowania funkcji mieszania z podgrzewaniem pozwala na przyśpieszenie przygotowania oraz jednolite zmieszanie się słodkiej masy na likier.

Domowy likier. Thermomix i jego niezbędne akcesoria 

Wiesz już, jakie funkcje i średnie ustawienia przydadzą się przy przygotowywaniu domowych likierów w robocie kuchennym. Jakie akcesoria musi zawierać twoje urządzenie? Są to: 

  • miska/naczynie miksujące; 
  • pokrywa do naczynia miksującego; 
  • nasadka mieszająca (tzw. motylek); 
  • nasadka zgarniająca (tzw. kopystka). 

To już cała filozofia – jeden robot kuchenny, funkcje mieszania i podgrzewania oraz twoje ulubione składniki. Nie pozostaje nic więcej niż przygotować pierwszy domowy likier. Powodzenia!

Archiwum: październik 2022