likier miętowy

Likier miętowy – jak go pić i z czym podawać? Najlepsze drniki z miętówką

Likier miętowy, czyli miętówka, to alkohol, który może się poszczycić bardzo długą tradycją w polskiej kuchni. Jako że mięta rośnie w naszym klimacie, to jest składnikiem różnych posiłków i napojów. Jak przyrządzić likier z mięty? Sprawdź przepis!

W naszej tradycji likier miętowy był często spożywany na zakończenie posiłku. Współcześnie można kupić gotowy likier, lecz smaczną miętówkę możesz także przyrządzić samemu. Choć swoim wyglądem przypomina ona płyn do mycia naczyń, to jednak pyszny smak już zdecydowanie różni ją od detergentu. Żarty na bok i czas na konkrety. Sprawdź przepis na likier miętowy i dowiedz się, jak go spożywać. Przeczytaj!

 

Jakie są najlepsze drinki z likierem miętowym?

Likier miętowy może być doskonałym składnikiem drinków. Likier z mięty dodaje koktajlom świeżości i sprawia, że są orzeźwiające. Godne polecenia są poniższe koktajle alkoholowe oparte na likierze miętowym:

Bullfrog

Składniki:

  • 20 ml czystej wódki;
  • 20 ml likieru miętowego;
  • 40 ml śmietanki.

Koktajl przyrządzisz bez trudu. 

  1. Wlej do shakera powyższe składniki.
  2. Całość wstrząsaj energicznie przez około 10-15 sekund;
  3. Potem odcedź do niskiego szkła, które wypełnisz lodem,

Mózg Zombie Shot

Składniki:

  • 20 ml likieru brzoskwiniowego;
  • 10 ml likieru miętowego;
  • odrobina syropu z grenadyny lub syropu malinowego.

Wlewaj po kolei do kieliszka typu shot najpierw likier brzoskwiniowy, a potem likier miętowy. Tuż przed podaniem dodaj odrobinę syropu malinowego lub z grenadyny.

Shot Marcelo

Proporcje:

  • 1/5 syropu Blue Curacao;
  • 2/5 likieru miętowego;
  • 2/5 wódki pomarańczowej.

Powyższe składniki wlewaj do kieliszka w takiej kolejności, w jakiej je wymieniliśmy. Użyj do tego łyżki. W ten sposób łatwiej utworzysz warstwy,

Zobacz też:  Likier pomarańczowy – najciekawsze przepisy

After Eight 

Proporcje: 

  • 1/4 syropu czekoladowego;
  • 1/2 likieru miętowego;
  • 1/4 mleka skondensowanego.

Najpierw wlej do kieliszka syrop czekoladowy, a następnie drugą warstwę, czyli likier miętowy, a na sam koniec łyżeczką dolej mleko skondensowane.

Mint Frappe z grejpfrutem

Składniki:

  • 30 ml likieru miętowego;
  • 30 ml soku grejpfrutowego;
  • dużo kruszonego lodu.
  1. Do kieliszka wsyp lód.
  2. Następnie wlej likier miętowy i sok grejpfrutowy.
  3. Najlepiej pij tego drinka przez słomkę.

Margarita miętowo-limonkowa

Składniki:

  • 50 ml tequili;
  • 20 ml likieru miętowego;
  • sok z limonki;
  • 2 plasterki limonki;
  • kruszony lód.
  1. Do szklanki wrzuć plasterki limonki.
  2. Następnie wrzuć lód, by wypełnić szklankę.
  3. Na lód wlej tequilę i likier miętowy, 
  4. Dopełnij sokiem limonkowym.

Likier miętowy – domowy, sprawdzony przepis na miętówkę

Likier możesz przygotować samodzielnie. Likier miętowy na wódce nie będzie aż tak mocny, dlatego proponujemy użycie spirytusu. Składniki potrzebne do przygotowania miętówki domowym sposobem to:

  • 250 g lub szklanka listków mięty – ważne, by liście były pozbawione łodyżek; 
  • 500 ml spirytusu;
  • 500 ml wody;
  • 500 g cukru.

Potrzebne będą również odpowiednie naczynia:

  • rondelek;
  • zamykany słoik o pojemności przynajmniej 1,5 l;
  • gaza lub drobne siteczko;
  • lejek;
  • 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 l każda.

Przepis na likier miętowy krok po kroku

  1. Przygotowywanie likieru miętowego rozpocznij od wyparzenia słoika. 
  2. W tak przygotowanym słoju umieść liście mięty. Następnie listki zalej spirytusem.
  3. Teraz zamknij szczelnie słoik i umieść go w ciemnym, chłodnym miejscu – może to być spiżarka, piwnica lub szafa. 
  4. Tam mikstura powinna spędzić około tygodnia, leżakując. 
  5. Gdy już minie ten czas, wyciśnij mieszaninę przez drobne sitko lub przez gazę.
  6. Teraz wlej miksturę do wcześniej przygotowanych, dobrze wyparzonych butelek.
  7. Kolejny krok w przepisie na likier miętowy to przygotowanie syropu cukrowego. Zrobisz go, łącząc wodę z cukrem w rondelku. Tę miksturę podgrzewaj aż do chwili, gdy cukier całkowicie rozpuści się w wodzie. Teraz czas na ostudzenie syropu.
  8. Gdy już będzie chłodny, przelej go po równo do każdej z butelek, w których jest spirytus z liśćmi mięty. Po zmieszaniu mocno wstrząśnij butelkami.
  9. Teraz odstaw je do maceracji na trzy miesiące. 
  10. Po upływie tego czasu twój likier miętowy domowej roboty jest już gotowy! Należy go przechowywać w lodówce.
Zobacz też:  Likier kawowy – jak go zrobić? Do czego wykorzystać?

Możesz dodatkowo (choć nie jest to obowiązkowe) zabarwić swój likier specjalnym barwnikiem spożywczym o intensywnym zielonym kolorze. Likier miętowy zielony na pewno będzie przyciągał wzrok!

 

Likier miętowy – z czym pić?

Likier miętowy możesz spożywać w czystej formie, a także na lodzie – to najbardziej tradycyjne metody. Miętówka może być także smakowym dodatkiem do herbaty – w ten sposób możesz pić tzw. herbatę z prądem, która będzie mieć posmak miętowy.

Ciekawym sposobem na picie likieru miętowego jest także orzeźwiająca lemoniada z likierem miętowym.

Lemoniada z likierem miętowym

Aby ją przygotować, potrzebne będzie:

  • 40 ml likieru miętowego;
  • 20 ml soku z cytryny;
  • 80 ml wody gazowanej.

Składniki zmieszaj ze sobą i… już! Twoja lemoniada z likierem miętowym jest gotowa do spożycia. Najlepiej oczywiście smakuje w upalne dni. Możesz pić zimną po wyjęciu z lodówki lub podawać z lodem.

Jak widzisz, likier miętowy może być składnikiem ciekawych drinków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pić go inaczej. Niezależnie od tego, jaki sposób wybierzesz, życzymy smacznego!