likier jajeczny

Przepis na domowy likier jajeczny. Ajerkoniak (advocaat, adwokat, eggnog) i nie tylko!

Likier jajeczny jest popularnym alkoholem, który często gości na polskich stołach. Z powodzeniem można go kupić w sklepie, ale wiele osób decyduje się przyrządzić go samodzielnie. Wybraliśmy najlepsze przepisy na ajerkoniak, adwokat, Bombardino oraz eggnog!

Ocena

Likier jajeczny produkowany jest na bazie utartych żółtek jaj z cukrem, do których dodawany jest alkohol. Występuje on w pięciu podstawowych odmianach, do których należą klasyczny likier, ajerkoniak, advocaat (adwokat), Bombardino oraz eggnog. Polacy wręcz uwielbiają ten trunek, dlatego zdecydowaliśmy mu się bliżej przyjrzeć.

Rodzaje likierów jajecznych

Wszystkie likiery jajeczne, niezależnie od rodzaju, przyrządza się na bazie utartych mikserem żółtek, jajek oraz cukru. Domowy likier będzie miał inny smak i kolor od tego sklepowego. Warto spróbować przyrządzić go samodzielnie.

Ajerkoniak – charakterystyka

Ajerkoniak charakteryzuje się dużą gęstością i ciemnym ubarwieniem. Po schłodzeniu potrafi tak zgęstnieć, że trzeba go z pojemnika wyjmować łyżką. Z tego względu zaleca się, aby po przygotowaniu przelać go do butelki lub słoika z dużym otworem.

Głównymi składnikami ajerkoniaku są:

  • jajka;
  • cukier;
  • brandy lub koniak.

Z reguły nie dodaje się do niego mleka, ale w warunkach domowych niektórzy posługują się mlekiem skondensowanym, a brandy lub koniak zamieniają na spirytus lub wódkę.

Advocaat (adwokat) – charakterystyka

Adwokat to likier jajeczny, który kojarzy się z Holandią. On również, podobnie jak ajerkoniak, potrafi być bardzo gęsty. Tworzy się go na bazie jajek, cukru i alkoholu.

Zobacz też:  Likier bananowy – jak go zrobić i z czym podawać?

Eggnog – charakterystyka

Eggnog cechuje się bardziej wyrafinowanym smakiem niż opisywane wcześniej trunki, a to za sprawą dodatku utartej laski wanilii, cynamonu, a czasem także miodu i gałki muszkatołowej. Baza pozostaje tradycyjna – utarte surowe żółtka jaj, cukier i mleko.

Klasyczny likier jajeczny – charakterystyka

Klasyczny likier jajeczny powstaje na bazie utartych za pomocą pracującego na wysokich obrotach miksera żółtek surowych jaj, a także alkoholu, cukru oraz mleka skondensowanego. W zależności od proporcji składników trunek może być bardziej lub mniej gęsty, ciemny lub jasny i bardziej lub mniej słodki. W uzależnieniu od przepisu różna będzie także jego kaloryczność oraz zawartość alkoholu.

Likier Bombardino

Kolejną wariacją na temat likierów jajecznych jest likier Bombardino. Ten ma silnie wyczuwalny aromat waniliowy oraz wyraźną nutę rumu. Bazę stanowią:

  • śmietanka;
  • jajka;
  • cukier.

Przepisy na domowy likier jajeczny

Kluczem do udanego domowego ajerkoniaku są dokładnie zmiksowane żółtka jaj z cukrem. Bazą każdego likieru jest tradycyjny polski kogiel-mogel, To do niego dodaje się pozostałe składniki, których przykładową listę przedstawiliśmy poniżej. Podczas ich dodawania nie należy przestawać miksować. Jedynie w ten sposób wszystkie się dokładnie wymieszają. Jeśli zamierzasz przygotować gęstą mieszankę, warto po przygotowaniu przelać ją do butelek lub słoików z dużym otworem. Po schłodzeniu likiery jajeczne lubią bowiem bardzo mocno zgęstnieć i niejednokrotnie konieczne jest ich wyjmowanie łyżką.

Zobacz też:  Smak anyżu w twoim domu, czyli przepis na domową sambucę. Jak samodzielnie wykonać włoski likier anyżowy?

Ajerkoniak – składniki

Co będzie potrzebne, gdy chcesz przyrządzić ajerkoniak? Oto lista:

  • 8 żółtek jaj;
  • 500 ml mleka skondensowanego;
  • 2 szklanki cukru;
  • 1 laska wanilii;
  • 200 ml spirytusu lub wódki;
  • 125 ml koniaku.

Likier jajeczny występuje w pięciu podstawowych odmianach, ale ten przygotowywany w domowych warunkach może być zupełnie wyjątkowy. Ważne jest, aby dokładnie ubić żółtka jaj tak, by uzyskać sztywną pianę. Cała reszta składników zależy już jedynie od twojego gustu. Polecamy wypróbować likier jajeczny z dodatkiem kakao!