likier czekoladowy

Przepis na domowy likier czekoladowy, czyli sposób na nalewkę z gorzkiej czekolady

Domowy likier czekoladowy powstaje z idealnego połączenia gorzkiej czekolady, mleka i alkoholu. Obok tego delikatnego i słodkiego trunku wprost nie można przejść obojętnie. Sprawdź, jak zrobić likier czekoladowy!

Ocena

Połączenie mleka, cukru i spirytusu to idealny sposób na stworzenie delikatnego i kremowego alkoholu deserowego. Likier czekoladowy to prawdziwy przysmak, który można pić samodzielnie, ale również dodawać do ciast, lodów i kawy. Sprawdź, jak w warunkach domowych stworzyć ten wyśmienity, kuszący aksamitem i lekkością trunek!

Likier czekoladowy – dlaczego warto spróbować?

Dobrze przygotowany likier czekoladowy stanowi niebanalne połączenie wyśmienitych smaków, kusi swoją kremową konsystencją, miękkością i słodyczą. To lekki alkohol deserowy, który świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, wieczorów z przyjaciółmi czy zimowych posiedzeń we dwoje przy kominku. Likier można łączyć z deserami, używać jako bazę do drinków lub po prostu pić samodzielnie w niewielkich kieliszkach. To niezwykle uniwersalny alkohol, lubiany nawet przez tych, którzy stronią od napojów procentowych.

Przepis na domowy likier czekoladowy

Likier czekoladowy to bardzo łatwy w przygotowaniu trunek, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych koneserów alkoholi. Jego składniki są stosunkowo tanie i łatwo dostępne, a co najważniejsze – likier jest gotowy do spożycia zaraz po przyrządzeniu.

Składniki domowego likieru czekoladowego

  • 3 szklanki cukru;
  • 2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 szklanka spirytusu;
  • 3/4 szklanki kakao lub starta na drobnej tarce tabliczka ciemnej czekolady;
  • ciepła woda.
Zobacz też:  Włoski likier orzechowy – sprawdzone domowe przepisy i pyszne koktajle

Sposób przygotowania domowego likieru czekoladowego

Poniżej krok po kroku prezentujemy niezawodny sposób na przygotowanie domowego likieru czekoladowego.

  1. Pierwszym krokiem będzie podgrzanie cukru, mleka i cukru waniliowego. Najlepiej robić to w małym garnku i cały czas mieszając. Mieszankę należy gotować aż do momentu uzyskania jednolitej masy, bez widocznych śladów drobinek cukru.
  2. Kolejno należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub kakao w niewielkiej ilości ciepłej wody. Płynną czekoladę dodać do ciepłego jeszcze garnka z mlekiem i cukrem. Cały czas mieszając, doprowadzić do zagotowania.
  3. Po zagotowaniu składników należy zdjąć je z gazu i dokładnie ostudzić. W tym czasie warto co jakiś czas zamieszać mieszankę, aby nie dopuścić do powstania w niej grudek.
  4. Do wystudzonej mieszanki trzeba powoli dodawać spirytus. Zadbaj o to, aby podczas tego procesu nie pojawiły się grudki. Całość należy dokładnie wymieszać.
  5. Otrzymany likier przelać do butelek. Każdorazowo przed nalaniem, dokładnie wstrząsnąć trunkiem. Likier najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto trzymać go w lodówce lub podawać z lodem. Smacznego!

Z czym pić nalewkę z mleka i czekolady?

Likier czekoladowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego warto go podawać w zmrożonych kieliszkach lub z dodatkiem kostki lodu. Trunek można również potraktować jako sos do lodów, ciast lub kawy. Likier może też stanowić bazę dla mlecznych koktajli. W tym przypadku miesza się go z wódką, mlekiem i lodem. Dla uzyskania bardziej kremowej i gęstej konsystencji można wykorzystać mleko skondensowane. Warto spróbować połączenia likieru czekoladowego z syropem kokosowym, śmietankowym, toffi lub kawowym.

Zobacz też:  Pimento – czym jest, jak przygotować i jak zastosować w drinkach?

Domowy likier czekoladowy to jeden z prostszych w wykonaniu domowych trunków. Jego dużą zaletą jest uniwersalność wykorzystania oraz lekki, delikatny i kremowy smak, który większości przypadnie do gustu. Likier nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, więc to idealna opcja na wyjątkowy trunek dla osób niecierpliwych.