likier śliwkowy

Domowy likier śliwkowy. Gdzie tkwi tajemnica jego smaku? Podpowiadamy!

Smak i aromat upalnego lata to coś, co naprawdę kochasz? A co powiesz na domowej roboty likier śliwkowy, który umili ci zimowe wieczory spędzone przy kominku? Podpowiadamy, jak przygotować ten wyjątkowy trunek!

Ocena

Piękny zapach dojrzałej śliwki skąpanej w wysokiej jakości alkoholu oraz słodki smak i wyraźny owocowy aromat – tak w kilku słowach można opisać domowej roboty likier śliwkowy. Co ciekawe w tym przypadku kluczem do sukcesu jest połączenie trzech prostych, tanich i łatwo dostępnych składników, a więc śliwek, cukru i alkoholu. To co? Dasz się skusić? Zatem prezentujemy prosty, ale skuteczny sposób na przygotowanie likieru śliwkowego domowej roboty!

Likier śliwkowy w wersji klasycznej

Likier śliwkowy w wersji klasycznej będzie wymagał przygotowania jedynie trzech składników. To one stanowią klucz do sukcesu.

Składniki likieru miodowego w wersji klasycznej

  • 1 kg śliwki węgierki;
  • 1 l wódki 40%;
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania likieru śliwkowego w wersji klasycznej

Sposób przygotowania likieru śliwkowego jest niezwykle prosty. Wystarczy umyć i pozbawić pestek śliwki, a następnie przesypać je do dużego słoika i zalać wódką. Otrzymaną mieszankę odstawia się na nasłoneczniony parapet na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu słoik przestawia się do chłodnego miejsca na kolejne pół miesiąca. Po upływie tego czasu powstały płyn się zlewa, a pozostałe w słoiku śliwki zasypuje cukrem i znowu odkłada słoik w zacienione i chłodne miejsce na kolejny miesiąc. Po upływie tego czasu można się cieszyć pysznym smakiem likieru śliwkowego. Smacznego!

Zobacz też:  Najpopularniejszy likier ziołowy na świecie, czyli Jägermeister. Czy w domu przygotujesz ten trunek?

Bogatsza wersja przepisu na likier śliwkowy zakłada dorzucenie do słoja ze śliwkami:

  • 50 g rodzynek;
  • 0,5 laski cynamonu;
  • 4 goździków.

Chociaż likier śliwkowy jest jednym z bardziej popularnych trunków na sklepowych półkach, to wykonanie jego domowej jest naprawdę banalnie proste. Wymaga jedynie przygotowania kilku prostych składników i odrobiny cierpliwości.