nalewka z mango

Nalewka z mango – smak tropików. Poznaj przepis!

Nalewka z mango to pyszna i oryginalna receptura. Stwórz własną nietypową nalewkę. Zachwyć swoich gości oraz swoje własne podniebienie! Oto przepis na ten zacny trunek!

Ocena

Mango to owoc wykorzystywany ochoczo w gastronomii. Lody z mango, słodycze, a nawet piwa z dodatkiem tego owocu można spotkać bardzo często. Nie może dziwić, że istnieją także przepisy na nalewki z mango. Przedstawiamy jeden z nich. Poznaj go i przygotuj własny wyjątkowy alkohol.

Nalewka z mango – składniki

Zacznijmy od przedstawienia składników koniecznych do tego, aby przygotować nalewkę z mango. Przede wszystkim będziesz potrzebować dwóch dużych owoców. Ważne jest, aby były dojrzałe, ale nie przejrzałe! Wciąż powinny być nieco twarde. Innym potrzebnym owocem będzie limonka. Zaopatrz się także w dwieście mililitrów spirytusu oraz pół litra wódki. Potrzebna będzie też woda (około 350 mililitrów) oraz cukier (około 150 gramów).

Nalewka z mango – przygotowanie. Etap pierwszy

Na początku musisz pokroić mango w drobną kostkę. Umieść owoce w słoju i dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonki. Ważne jest, aby był to świeżo wyciśnięty sok, wtedy nalewka będzie dużo lepsza. W dalszej kolejności wymieszaj dokładnie spirytus i wódkę. Alkohol dodaj do owoców w słoju.

Odstaw słój na trzy tygodnie. Raz na jakiś czas warto potrząsać słojem, aby całość lepiej łączyła się ze sobą. Po kilku tygodniach odcedź owoce i oddziel napój od stałych składników. Nie wyrzucaj jednak mango!

Zobacz też:  Nalewka cytrynowa – najlepszy przepis na domową cytrynówkę

Nalewka z mango – przygotowanie. Etap drugi

Zagotuj wodę i dodaj cukier. Umieść mango w słoju i dodaj doń ostudzoną wodę z cukrem. Potrząśnij dokładnie słojem. Po wszystkim ponownie odcedź mango. Syrop połącz z wcześniej powstałą miksturą z wódki i spirytusu. Po wszystkim połączony napój powinieneś jeszcze odcedzić. Możesz w tym celu wykorzystać na przykład filtr do kawy. Po odcedzeniu umieść nalewkę z mango w szklanych butelkach i przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Tak, aby zachować świeżość i dobry smak. Gotowe! Teraz nie pozostało ci nic innego jak cieszyć się owocami swej pracy.