miód pitny dwójniak

Miód pitny dwójniak – niezbędne informacje i sprawdzony przepis

Miód pitny dwójniak może przygotować każda osoba posiadająca odpowiedni sprzęt winiarski oraz określone produkty. Zadanie to wymaga cierpliwości, jednak naprawdę warto się w nią uzbroić. Jak prezentuje się przepis?

Miód pitny ma niezwykle długą tradycję polską i litewską. Obecnie bardzo dużą popularnością cieszy się między innymi miód pitny dwójniak. Mimo tego, że jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował właśnie dwójniak. Być może cię to zdziwi, jednak przepis na miód pitny dwójniak jest naprawdę prosty. W związku z tym poradzą sobie z nim nawet mniej doświadczone osoby. Sprawdź sam, jak przygotować miód dwójniak! 

Czym właściwie jest miód pitny?

Jeszcze zanim dowiesz się, jak wygląda przepis na miód pitny, warto wspomnieć o historii tego trunku. Alkohol ten uważany jest za najstarszy fermentowany napój na całym świecie. W średniowieczu miód pitny dwójniak był jednym z ulubionych trunków rycerstwa i szlachty. Dlaczego? Dwójniak miód był znacznie prostszy do przygotowania niż wino, do którego przyrządzenia konieczna była niedostępna winorośl. Czym charakteryzuje się dwójniak miód pitny?

Miód pitny dwójniak – to musisz wiedzieć!

Miód pitny dwójniak powinien być rozcieńczany w stosunku 1:1. W związku z tym na każdy litr wody musisz wykorzystać 1 litr miodu. W brzeczce miodu pitnego dwójniak zawarte jest około 44% cukru. W związku z tym trunek ten zaliczany jest do słodkich. Choć przepis na miód pitny dwójniak jest całkiem prosty, to czas oczekiwania na ten alkohol jest naprawdę długi. 

Jak pić miód dwójniak?

Zaraz poznasz przepis na dwójniak, jednak warto jeszcze wspomnieć o tym, jak pić miód pitny dwójniak. Ku twojej uciesze nie musisz się niczym martwić. Miód dwójniak i trójniak pije się dokładnie tak samo. W związku z tym powinieneś podawać go bez zbędnych dodatków. Serwuje się go zarówno na ciepło, jak i zimno. Warto zaznaczyć, że miód pitny dwójniak to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli. Teraz już wiesz, jak pić miód pitny dwójniak, dlatego należy przejść do przepisu!

Jakie składniki na miód pitny dwójniak?

  • kwasek cytrynowy – 30 g;
  • miód płynny – 2 litry;
  • woda – 4 litry;
  • suszone jagody jałowca – 8 g;
  • pożywka dla drożdży – około 4-5 g fosforanu amonowego;
  • kwiat czarnego bzu – 5 g;
  • drożdże winne.

Przygotowanie miodu pitnego dwójniak

1. Przyrządzenie brzeczki

Pierwszy krok, jaki musisz podjąć, aby pozyskać miód pitny dwójniak, to przygotowanie brzeczki. Jak to zrobić?

  1. Zagotuj wodę, a po jej ostygnięciu dodaj miód.
  2. Całość zagotuj na wolnym ogniu.
  3. W czasie tego procesu stale usuwaj pianę.
  4. Dodaj kwasek cytrynowy.
  5. Kiedy objętość brzeczki się zmniejszy, dodaj do całości kwiat czarnego bzu oraz owoce jałowca w lnianym woreczku.
  6. Gotuj miksturę przez około pół godziny.
  7. Po tym czasie wyciągnij woreczek oraz ostudź brzeczkę.
  8. Dodaj pożywkę dla drożdży oraz drożdże winne.

Kiedy zakończysz powyższe kroki, brzeczka na twój miód pitny dwójniak będzie gotowa!

2. Fermentacja

Drugim etapem przygotowywania miodu pitnego dwójniak jest fermentacja. Do tego celu przelej miód do butelki oraz odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przelej całość do szklanego gąsiora. Naczynie zamknij za pomocą gumowego korka z rurką fermentacyjną.

3. Dojrzewanie

Kiedy fermentacja się skończy, czas na dojrzewanie. Miód pitny dwójniak powinien leżakować przez około 3-4 lata.

Miód pitny dwójniak to przepyszny trunek, który charakteryzuje się wieloma zbawiennymi właściwościami. Jego przygotowanie wymaga wiele wysiłku oraz cierpliwości, jednak trudy te zostaną ci zwrócone z nawiązką.