złote mleko

Domowe remedium na złe samopoczucie. Najlepszy przepis na złote mleko

Złote mleko to tradycyjny indyjski napój, który świetnie sprawdzi się podczas niesprzyjającej pogody. Poznaj jego pochodzenie i właściwości. Sprawdź najlepszy przepis na złote mleko z kurkumą.

Poznaj przepisy na złote mleko oraz jego właściwości. Dowiedz się, co napój z kurkumą ma wspólnego z jogą. Odkryj wszystkie tajemnice tej przyprawy. 

Czym jest złote mleko?

Czy może być coś lepszego niż rozgrzewający napój w nieprzyjemny, szaro-bury i deszczowy zimowy dzień? Chętnie delektujemy się wówczas kawą, kakaem czy gorącą czekoladą. Jeśli jednak poza smakiem, zależy ci na właściwościach zdrowotnych, koniecznie wypróbuj nasz przepis na złote mleko. 

Cudowne właściwości

Ten napój, dzięki zawartym w nim aromatycznym przyprawom, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ułatwia walkę z przeziębieniem, jednocześnie wspomagając działanie układu pokarmowego. Dowiedz się, czemu zawdzięcza te właściwości.

Złote mleko – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnego mleka;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;
  • 1 drobno posiekany plasterek imbiru;
  • 1 szczypta czarnego pieprzu;
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie);
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie);
  • 1 szczypta chili (opcjonalnie);
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).

Jak zrobić złote mleko?

  1. Wlej mleko do małego garnka i podgrzej na średnim ogniu. 
  2. Do kubka dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. 
  3. Kiedy mleko będzie już ciepłe, przelej je do kubka i połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. 
  4. Odcedź kawałki imbiru. 
  5. Złote mleko możesz pić od razu lub trzymać w lodówce do pięciu dniu. 
Zobacz też:  Miód pitny trójniak – sprawdzony przepis!

To najprostszy przepis na złote mleko z kurkumą, niewymagający wcześniejszego przygotowania. Jeśli jednak pokochasz ten napój lub postanowisz częściej używać w swojej kuchni kurkumy, na pewno przyda ci się również przepis na pastę z kurkumy.

Składniki:

  • 2–3 łyżki kurkumy w proszku;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 2–3 szczypty mielonego czarnego pieprzu;
  • 2–3 szczypty suszonego imbiru w proszku;

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i wsyp do niej przyprawy. 
  2. Gotuj przez około 7–8 minut, cały czas mieszając, do odparowania wody i powstania gęstej pasty. 
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. 

Tak powstała gotowa mieszanka przypraw świetnie sprawdzi się nie tylko jako ekspresowy dodatek do złotego mleka, ale również do wszelkiego rodzaju dań. Co więcej, możemy użyć jej również jako naturalnego remedium na ból gardła czy kaszel. 

Złote mleko wegańskie

Jeżeli chcesz cieszyć się zbawiennymi właściwościami tego napoju,, ale nie pijasz mleka, to żaden problem. Ten napój równie dobrze sprawdzi się w wersji wegańskiej. Wystarczy wówczas zastosować mleko roślinne, na przykład sojowe lub migdałowe.

Złote mleko – właściwości

Złote mleko – na co pomaga ten napój? Według niektórych niemal na wszystko. Skąd jednak wynika to przekonanie o uniwersalnych korzyściach, jakie wiążą się z jego spożywaniem? To zasługa przypraw, które do niego dodajemy, a które nie tylko nadają mu aromatycznego smaku, ale i właściwości.

Właściwości kurkumy

Kurkuma to podstawowy składnik złotego mleka. Tę wywodzącą się z Indii przyprawę pozyskujemy ze zmielonego kłącza lub łodygi ostryżu. W tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej stosowana była w łagodzeniu bólów miesiączkowych, terapii chorób pasożytniczych oraz schorzeń układu pokarmowego. Ponadto zawiera ona witaminy z gruby B, witaminy E i K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Kurkuma pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Działa również antybakteryjnie i rozkurczająco.

Zobacz też:  Półtorak – to musisz wiedzieć!

Właściwości imbiru

Kolejnym ważny składnikiem złotego mleka jest imbir, który możesz dodawać również do herbaty. Dzięki swoim żółciopędnym i rozkurczowym właściwościom pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi także mdłości i wspomaga apetyt. Spożywanie imbiru pomaga także usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawia ukrwienie i dotlenienie mózgu oraz świetnie rozgrzewa. 

Właściwości pieprzu

Czarny pieprz to dodatek konieczny we wszystkich przepisach zawierających kurkumę, ponieważ znajdująca się w nim piperyna zwiększa działanie kurkuminy. Sam pieprz również ma wiele ciekawych właściwości. To naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Ma działanie rozkurczowe i obniża poziom stresu. Wzmacnia odporność i działa rozgrzewająco. Dobrze sprawdza się też w leczeniu przeziębienia, działa przeciwzapalnie i obniża gorączkę.

Właściwości cynamonu

Kolejną przyprawą, jaką warto dodać do złotego mleka, jest cynamon. Szczególnie sprawdzi się on w okresie zwiększonych zachorowań, a więc jesienno-zimowym, ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej używano go na poprawę krążenia, w higienie jamy ustnej, jako remedium na problemy trawienne, bóle mięśniowe i menstruacyjne. Przyspiesza on również przemianę materii i reguluje pracę nerek.

Właściwości miodu

Pijąc złote mleko na przeziębienie, dobrze dodać do niego także miodu. Zawiera on substancje bakteriobójcze, pochodzące z enzymów zawartych w pszczelej ślinie. Poprawia również pracę i wydolność serca. Łagodzi również choroby wątroby oraz dróg żółciowych, pomaga na nerwy i ułatwia zasypianie. Pobudza również pracę mózgu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się dla osób prowadzących wytężoną pracę naukową. Ponadto przyspiesza gojenie ran, ułatwia leczenie wrzodów żołądka i łagodzi biegunki. 

Zobacz też:  Tradycyjny napój świąteczny — eggnog. Prosty przepis na eggnog na ciepło i zimno

Złote mleko – przeciwwskazania 

Złote mleko w ciąży nie powinno być stosowane ze względu na zawartość kurkumy, która pobudza pracę macicy. Nie jest ono zalecane również osobom stosującym leki przeciwzakrzepowe oraz chorym na kamicę żółciową, u których może zwiększyć odczuwanie bólu. 

Jeśli do złotego mleka dodajesz sporo imbiru lub innych ostrych przypraw, nie podawaj go dzieciom poniżej 1. roku życia, a także osobom chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, ze względu na jego drażniące właściwości. 

Pieprzu i cynamonu również powinny zdecydowanie unikać osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak choroby wrzodowe i skłonności do krwotoków. Nie są to również substancje wskazane do spożywania przez kobiety w ciąży. 

Wszyscy inni mogą cieszyć się nim do woli. Złote mleko to zdrowy napój, po który warto sięgnąć, szczególnie gdy za oknem robi się nieprzyjemnie. Możesz być kreatywny podczas jego przygotowania – dodaj swoje ulubione przyprawy i baw się smakiem. Smacznego!

Ocena