Wina hiszpańskie są jednymi z najbardziej cenionych. Pierwszym regionem w Hiszpanii, który zyskał światową sławę dzięki produkcji wina, była Rioja. To właśnie tamtejsze wina uchodzą za największy sukces hiszpańskiej szkoły winiarskiej. Poznaj je już dzisiaj!
Rioja – symbol hiszpańskiego winiarstwa. Co musisz wiedzieć o winach z tego regionu?
Wino to szlachetny trunek. Jego produkcja wymaga cierpliwości i dbałości o nawet najmniejszy detal procesu produkcyjnego. Hiszpańskie winnice znajdują się w czołówce rankingów winiarskiego świata. Produkuje się tam aż ponad 40 milionów hektolitrów wina rocznie. Wina hiszpańskie to bogactwo aromatów i charakterów. Wśród najpopularniejszych hiszpańskich regionów winnych znajduje się Rioja.
Gdzie produkowana jest Rioja?
Podróżując po winiarskiej mapie Hiszpanii, powinieneś zwrócić uwagę na region Rioja. Leży on w północnej części kraju i ciągnie się wzdłuż rzeki Ebro. Tamtejsze wina są dumą całego Półwyspu Iberyjskiego. Nazwa „Rioja” zastrzeżona jest dla win produkowanych w prowincji La Rioja, a częściowo też w Nawarrze i Arabie. Rioja to region, który ma najostrzejsze wymagania jakościowe. Cena winogron jest tam odgórnie regulowana i musi być dwukrotnie wyższa od średniej ceny tego owocu w reszcie kraju.
Rioja – jakie to wino?
Wśród win z regionu Rioja przeważają czerwone odmiany. Białe są raczej winami lokalnymi, które nie są szerzej rozprowadzane na świecie. Podstawowym surowcem do wyrobu wina jest oczywiście winogrono. Tempranillo i garnacha – to te odmiany owocu przeważają przy produkcji win rioja. Jakie to wino jest w smaku? Poznaj szczegóły.
Rioja – jak smakują wina z tego regionu?
W regionie Rioja spotkasz się z dwoma głównymi rodzajami win. Pierwszym z nich są wina długo dojrzewające w beczkach, trafiają one na rynek nawet kilkanaście lat po zbiorach. Drugim rodzajem są te, które dosyć szybko opuszczają piwnice – to podejście znane jest jako nowa szkoła winiarstwa. W winach starej szkoły możesz wyczuć:
- aromaty i smaki herbaciane;
- delikatny zapach skóry;
- nuty cynamonowe.
W winach nowej szkoły dominuje z kolei:
- smak i zapach owocu;
- aromat wanilii pochodzący z francuskiej beczki.
Wina z nowej szkoły znacznie łatwiej jest kupić, ale ich smak nie różni się znacząco od win produkowanych z odmiany tempranillo w pozostałych winiarskich regionach Hiszpanii. Możesz natknąć się jeszcze na wina czerwone z dopiskiem maceración carbónica, co oznacza, że trunek poddany został maceracji węglowej. Ta technika wydobywa z wina zapach bananów i porzeczki. Rioja wśród bogactwa win hiszpańskich lśni niczym perła!
Rioja – idealne miejsce do winnej turystyki
Tam, gdzie produkowana jest rioja, znajdziesz najlepsze wina w całej Hiszpanii. Decydując się na zwiedzenie tego regionu, musisz wiedzieć, że nie znajdziesz tam elementów charakterystycznych dla masowej turystyki. Nie ma hoteli all inclusive, rzadko spotykane są też wypełnione młodzieżą kluby nocne. To region spokojny, który w sam raz nadaje się do odpoczynku i spokojnego zwiedzania winiarni. Jeśli fascynujesz się winiarstwem, to wśród win hiszpańskich rioja powinna być twoim pierwszym wyborem. Jest to wino pachnące tradycją, która kultywowana jest od setek lat. Spróbuj go, a na pewno nie pożałujesz!
Leave a Comment