szprycer

Szprycer – wino z wodą gazowaną

Szprycer to lekki i orzeźwiający napój idealny na letnie przyjęcie. Ponadto receptura jego stworzenia jest niezwykle prosta. Jak przygotować tę mieszankę białego wina z wodą sodową?

„Szprycer” to nazwa wywodząca się z języka niemieckiego. W formie znanej współcześnie napój ten pochodzi właśnie z terenów dawnych Austro-Węgier. Znany jest jednak od bardzo dawna, ponieważ wino z wodą mieszali już starożytni Grecy, tworząc w ten sposób lżejszą wersję trunku.

Szprycer – co to jest?

Krótko mówiąc, szprycer to białe wino z wodą gazowaną w proporcjach 1:1. Na Węgrzech pojawił się w latach 80. XIX w. pod nazwą „fröccs” za sprawą Ányosa Jedlika. Oprócz podstawowej wersji szprycera – jako lekkiego drinka, w którym wina jest tyle samo co wody, na Węgrzech wyróżnia się jeszcze kilka innych typów fröccsa, różniących się właśnie proporcjami:

  • nagyfröccs („duży fröccs”) – w proporcjach 2:;1
  • házmester („dozorca”) – 3:2;
  • kisfröccs („mały fröccs”) – 1:1;
  • viceházmester („wicedozorca”) – 2:3;
  • hosszúlépés („długi krok”) – 1:2;
  • lakófröccs („fröccs lokatorski”) – 1:4.

W różnych krajach dawnych Austro-Węgier, a także w północnych Włoszech można spotkać różne wersje szprycera, przygotowywane z różnych składników i na bazie rozmaitych win. We Włoszech popularny koktajl łączy wino Prosecco z wodą sodową oraz mocniejszym alkoholem kolorowym.

Szprycer może przyjąć zarówno formę słodką, jak i wytrawną, ale najlepiej nadają się do niego wina półsłodkie i półwytrawne. Należy pamiętać, że dolewana woda powinna mieć taką samą temperaturę, co wino. 

Szprycer – przepis 

Do podstawowego szprycera potrzebujemy:

  • 1 butelki białego wina;
  • 1 butelki wody gazowanej (najlepiej sodowej);
  • lodu;
  • opcjonalnie cytryny.

Do każdego kieliszka włóż 2–3 kostki lodu, a następnie wlej wino do połowy objętości każdego z nich. Uzupełnij wodą sodową. Możesz dodać do smaku cytryny, choć w oryginalnym przepisie ona nie występuje. Serwuj napój od razu!

Zobacz też:  Mezcal – jak przyrządzić drinki z meksykańskiej wódki?

Możesz urozmaicić szprycera, dodając do niego drobne mrożone owoce – jagody, wiśnie. Zanurzone w drinku, będą powoli uwalniały sok, a jednocześnie dodadzą dekoracyjności każdemu kieliszkowi.

Kiedy warto napić się szprycera?

Szprycer to napój lekki, orzeźwiający i przypominający poncz. Jest idealny na lato, np. na przyjęcie, grilla czy po prostu na letni wieczór na balkonie. Na pewno uświetni każdą imprezę, prezentuje się bowiem bardzo elegancko. Nie musisz zresztą zapominać o nim, gdy skończy się lato. Szprycer to znakomity zamiennik szampana, który możesz podać chociażby w sylwestrową noc!

5/5 - (1 vote)