Pigwówka: krótka historia ciekawego alkoholu, który możesz przygotować samodzielnie

Pigwówka: krótka historia ciekawego alkoholu, który możesz przygotować samodzielnie

Nalewka pigwowa to niezbyt aromatyczna wódka gatunkowa, którą znajdziemy w niektórych sklepach z alkoholem, ale także – jeśli się nam nie spieszy – możemy przyrządzić ją samodzielnie w domu. Wprawdzie będziemy musieli na nasz trunek poczekać kilka tygodni, jednak jego przygotowanie nie będzie wymagało zbyt wiele wysiłku.

Nalewka z pigwowca — przepis na domowy alkohol

Wódka smakowa to ten typ trunku, który możemy przygotować samodzielnie i przykładem tego jest właśnie pigwówka. Jak zrobić ją przy pomocy 2 szklanek wódki, 2 szklanek spirytusu, kilograma cukru i 2 kilogramów dojrzałych owoców?

Najpierw dokładnie myjemy owoce pigwy lub pigwowca, następnie ścieramy je razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami i przekładamy do słoika. Wszystko zasypujemy warstwą cukru. Naczynie odstawiamy na około 4-5 dni, jednak warto co jakiś czas kołysać słojem, by pomóc zawartości w wymieszaniu się.

-Kiedy się to stanie, do słoika wlewamy spirytus, a następnie ponownie zamykamy go i odstawiamy na 30 dni. Po tym czasie odcedzamy powstały nalew, mieszamy go z wódką i po kolejnych ośmiu tygodniach nalewka jest gotowa do picia – opowiada ekspert sklepu Krest, zapytany o pigwówkę.

Nalewka z pigwowca a nalewka z pigwy – czym się różnią i jaka jest ich historia?

Zarówno pigwa pospolita, jak i pigwowiec mogą być składnikami, przy pomocy których możemy przyrządzić tę słodką, aromatyczną wódkę gatunkową, inaczej zwaną smakową. Ta pierwsza pochodzi z Azji południowo-zachodniej, pigwowiec natomiast wywodzi się z Azji wschodniej i występować może w wersji japońskiej, chińskiej lub pośredniej, która jest krzyżówką dwóch poprzednich.

Zobacz też:  Nalewka z kaliny – metoda na jesienne przeziębienia w smacznej odsłonie

Choć rodowód tych krzewów ozdobnych wydających żółte owoce jest inny, uprawiane są od lat także w Polsce i używane do wytwarzania różnego rodzaju konfitur, galaretek, kompotów i nalewek. Owoców tych roślin używa się głównie do wytwarzania przetworów. Wszystko przez ich cierpkawy, kwaśny smak.

Pigwówka nalewka. Czym charakteryzuje się ten trunek?

Wytwarzana jest z owoców pigwy lub pigwowca – pigwa pospolita jest odrobinę mniej aromatyczna niż pigwowiec, jednak przy tym mniej kwaśna i cierpka, a także bardzo łatwa w obróbce. Nalewka ta posiada przeważnie pomiędzy 40 a 45% zawartości alkoholu, jednakże w sklepach można trafić także na odrobinę słabsze propozycje o mocy poniżej 40%. Jest słodka, aromatyczna i powinna zasmakować nawet osobom, które generalnie nie przepadają za wódką.

Z czym łączyć pigwówkę?

Ta słodka nalewka świetnie smakuje przez cały rok, jednak wydaje się być wprost stworzona do spożywania jesienią i zimą. Mało tego, wpasowuje się idealnie także w bożonarodzeniowy klimat. Nadaje się więc znakomicie do picia do wypieków takich, jak na przykład pierniki, a także do dodawania do herbaty, którą przemieni w jeszcze bardziej rozgrzewający i aromatyczny napój, do którego nie będziemy potrzebowali dodatkowego cukru.

Innym pomysłem na picie tej nalewki jest dorzucenie do niej miodu, cynamonu i innych korzennych przypraw – to jednak tylko dla tych, którzy nie boją się dużej dozy słodyczy! Poza tymi propozycjami oraz smakowaniem jej na czysto możemy dodać do niej ulubiony sok owocowy, na przykład porzeczkowy, dodać kilka kostek lodu, plasterek cytryny lub limonki i tak przygotowany drink podawać w wysokiej szklance. Bez wątpienia jest to ciekawy, aromatyczny trunek, który warto poznać.

Ocena