nalewka z gruszek

Nalewka z gruszek – smak i aromat lata na zimowe miesiące

Nalewka z gruszek domowej roboty jest tańsza i znacznie smaczniejsza niż ta kupiona w sklepie. Choć wymaga nieco cierpliwości, to efekt wart jest poświęcenia. W jaki sposób przygotować ją krok po kroku? Przepis i kolejne etapy przedstawiamy w artykule!

Gruszka to owoc niepozorny, ale chętnie wykorzystywany do produkcji alkoholi. Jednym z najpopularniejszych napoi alkoholowych na bazie tych owoców jest angielska perry. Uzyskiwana jest ze sfermentowanych gruszek, której sposób produkcji przypomina trochę wytwarzanie cydru z jabłek. Na rynku dostępne są także wytworne gruszkowe brandy (nazywane często eau de vie) oraz słodkie nalewki. Te drugie z powodzeniem można wykonać samodzielnie. Choć wymaga to nieco czasu i cierpliwości, zdecydowanie warto poczekać. Domowa nalewka z gruszki na wódce będzie nie tylko tańsza, lecz także smaczniejsza i w większym stopniu dostosowana do naszych indywidualnych preferencji smakowych niż ta kupiona w sklepie. Pozostaje zatem pytanie, jak ją zrobić? Czytaj i sprawdź!

Gruszkówka – przepis

Jako bazę do produkcji nalewki można wykorzystać różne alkohole, np. brandy, wódkę, whisky, a nawet wino musujące. Co więcej, smak gruszek pozwala na eksperymenty – jako dodatki mogą posłużyć wanilia, skórka pomarańczy, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir lub goździki. 

Składniki nalewki z gruszek

Do sporządzenia nalewki gruszkowej potrzebne ci będzie:

  • 6 dużych gruszek;
  • pół laski wanilii; 
  • pół laski cynamonu;
  • kilka goździków;
  • 500 ml wódki;
  • 150 g cukru;
  • 1 szklanka wody.

Jak zrobić nalewkę z gruszek krok po kroku? 

Sposób przygotowania nalewki z gruszki

Nie ma znaczenia, jaki gatunek gruszek wybierzesz – ważne natomiast, by owoce były świeże i dojrzałe. 

  1. Po umyciu, osuszeniu i usunięciu gniazd nasiennych z owoców, pokrój je na kawałki – nie musisz wcześniej obierać ich ze skórki. 
  2. Następny krok to zeskrobanie wanilii, dodanie jej do posiekanych gruszek oraz umieszczenie wszystkiego w szklanym naczyniu – najlepiej szczelnie zamykanym słoiku.
  3. Gruszki zalej wódką, wstrząśnij słoik, by składniki się wymieszały.
  4. Następnie odstaw słoik w ciepłe miejsce, do którego nie dochodzi bezpośrednie światło słoneczne. 
Zobacz też:  Likier bananowy – jak go zrobić i z czym podawać?

Nalewka z gruszek dla cierpliwych, czyli ile powinna stać?

Oto kolejne etapy produkcji nalewki z gruszek:

  1. Po dwóch dniach możesz ewentualnie dodać kolejne przyprawy, np. cynamon (stłuczony w moździerzu lub w proszku) oraz goździki.
  2. Co kilka dni wstrząśnij słoikiem, poza tym jednak nic nie rób – gruszki mają się w spokoju macerować z alkoholem. Nalewka z gruszek szybka raczej nie będzie. Ten proces powinien trwać od kilku do kilkunastu tygodni – niektórzy eksperci sugerują nawet pozostawienie ich samym sobie na pół roku. 
  3. Po tym czasie odcedź owoce. Same gruszki przenieś do słoja, dodaj do nich cukier, a pozostałą zawiesinę przelej do innego szklanego naczynia. 
  4. Czekaj około tygodnia, by cukier całkowicie się rozpuścił. 
  5. Powstały w ten sposób gęsty syrop musisz odcedzić od owoców, a następnie przelać go do czystego naczynia. 
  6. Na koniec połącz syrop z płynem alkoholowym i ponownie odstaw, by nalewka gruszkowa dojrzała – może to zająć od kilku do kilkunastu tygodni. 

W zależności od indywidualnych preferencji możesz skosztować napoju wcześniej lub poczekać nawet pół roku. Po tym czasie powinieneś ponownie przelać ją do czystego naczynia, filtrując przez filtr do kawy lub złożoną kilka razy gazę. 
Kluczem do sukcesu w domowej produkcji nalewki z gruszek jest wybór odpowiednich owoców. Muszą być dojrzałe i soczyste, a tym samym bardzo słodkie, ale nie przejrzałe. W przypadku bardzo słodkich odmian można zmniejszyć ilość dodawanego do nich cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Nalewka z gruszki może być zrobiona wyłącznie z alkoholu i owoców, ale przyprawy, takie jak wanilia, cynamon i goździki, dodadzą jej wyjątkowego smaku i aromatu. Nalewka gruszkowa na spirytusie to już mocniejsza wersja, raczej dla odważnych. Niezależnie od przepisu, który wybierzesz, napój będzie wspaniałym przedłużeniem lata, którego smakiem można się cieszyć nawet w pochmurne zimowe dni.