przekąski do grzanego wina

Przekąski do grzanego wina – poznaj paletę smakowych możliwości!

Przekąski do grzanego wina mogą dodatkowo urozmaicić wieczór. Z pewnością wzbogacą smak trunku. Przekonaj się, które z nich mogą sprawdzić się najlepiej. Poznaj proste i skuteczne przepisy!

Ocena

Świat dzieli się na tych, którzy grzane wino uwielbiają oraz tych, którzy prędzej daliby się pokroić, niż skosztowaliby tego trunku. Jeżeli należysz do entuzjastów grzanego wina, warto abyś wzbogacił swoje doświadczenie. Poznaj najciekawsze i pyszne przekąski do grzanego wina. Spraw, by smak trunku został należycie podkreślony. Oto wartościowe opcje, które warto sprawdzić!

Przekąski do grzanego wina – pieczywo czosnkowe

Pierwsza pozycja na naszej liście jest tyleż banalna, co niezwykle efektywna. Mało która potrawa komponuje się tak znakomicie z opisywanym tu alkoholem co pieczywo czosnkowe. Sięgnij po nie, a sprawisz, że nuty obecne w winie zostaną interesująco przełamane przez intensywny posmak czosnku. Pieczywo sprawdzi się najlepiej w połączeniu z grzanym winem czerwonym.

Jak przygotować ten rodzaj przekąski do grzanego wina? Przede wszystkim zaopatrz się w dobrej jakości pieczywo. Idealnie sprawdzi się na przykład bagietka francuska. Pokrój ją w poprzek na drobne kromki. Następnie przygotuj masło czosnkowe, mieszając ze sobą masło w temperaturze pokojowej, czosnek, sól oraz pieprz. Posmaruj masłem bułki i włóż na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Opcjonalnie możesz wzbogacić bułeczki także o ulubiony ser. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku mozzarella. Jeżeli brakuje ci świeżości, możesz dodać pomidory, a nawet bazylię. Nie bój się eksperymentów!

Zobacz też:  Przekąski na imprezę do wódki. Zobacz, co warto wybrać! Sprawdź najlepsze opcje!

Przekąski do grzanego wina – talerz wędlin

Idealne przekąski do grzanego wina wcale nie muszą przesadnie różnić się od tych, które tradycyjnie są podawane w przypadku wina podawanego na zimno. Do grzańca możesz zaserwować talerz wędlin oraz serów. Przy tej okazji warto pamiętać o naczelnej zasadzie, która ma zastosowanie przy wyborze przystawek do wina czerwonego. Idealnie komponują się z nim potrawy tłustsze oraz intensywne w smaku.

Przekąski do grzanego wina – talerz serów

W związku z tym jako mięsiwo dobrze sprawdzi się wieprzowina, wołowina, a nawet baranina. Warto zwrócić także uwagę na mięso kaczki lub gęsi. Można po prostu położyć na talerzu samo pokrojone mięso, zrobić mini-koreczki lub przygotować smaczne małe kanapki. W kwestii serów warto postawić na te intensywne. Parmezan, Grana Padano czy cheddar to dobry wybór. Gorsza będzie mozzarella, gdyż jako delikatniejszy produkt, może zostać zdominowana przez smak wina.