Likier piernikowy Thermomix. Idealny likier na czas świąt
Likier toffi Thermomix. Prosty sposób na smaczny likier
Likier kinder bueno – Thermomix. Idealny prezent dla miłośników słodyczy
Likier krówkowy – thermomix. Jak przygotować w domu krówkowy likier?
Likier z kukułek – Thermomix. Przepis na domową nalewkę
Likier jajeczny – thermomix
Likier z białej czekolady – Thermomix. Jak przygotować likier w domu?
Thermomix – likier czekoladowy w kilku prostych krokach!
Likier kokosowy – Thermomix
Likier z cukierków ice – Thermomix
Likier Baileys – Thermomix
Likier – Thermomix to idealne urządzenie do jego przygotowania
Likier kawowy – Thermomix. Jak łatwo przyrządzić alkohol w domu?
Smak anyżu w twoim domu, czyli przepis na domową sambucę. Jak samodzielnie wykonać włoski likier anyżowy?
Likier korzenny – w czym tkwi tajemnica świątecznej nalewki?
Przepis na domowy likier czekoladowy, czyli sposób na nalewkę z gorzkiej czekolady
Domowy likier śliwkowy. Gdzie tkwi tajemnica jego smaku? Podpowiadamy!
Najlepszy przepis na pyszny, domowy likier jabłkowy
Domowy likier waniliowy – z czym pić i jak zrobić?
Włoski likier orzechowy – sprawdzone domowe przepisy i pyszne koktajle
Likier miodowy – jak go przygotować domowym sposobem?
Likier śmietankowy i jego słodki smak. Prezentujemy najlepszy przepis na domowy likier śmietankowy!
Najpopularniejszy likier ziołowy na świecie, czyli Jägermeister. Czy w domu przygotujesz ten trunek?
Przepis na domowy likier jajeczny. Ajerkoniak (advocaat, adwokat, eggnog) i nie tylko!
Likier kawowy – jak go zrobić? Do czego wykorzystać?
Creme de cassis — likier z czarnych porzeczek
Blue curacao – likier znany na całym świecie!
Pimento – czym jest, jak przygotować i jak zastosować w drinkach?
Likier kokosowy – egzotyczna nalewka
Likier wiśniowy – przepis i kilka popularnych drinków
Likier miętowy – jak go pić i z czym podawać? Najlepsze drniki z miętówką
Likier bananowy – jak go zrobić i z czym podawać?
Sambuca – mocny włoski likier o smaku anyżu
Cointreau – słodki składnik kultowych drinków
Likier brzoskwiniowy – domowy sposób na słodki i aromatyczny alkohol
Likier kminkowy – przepis na domowy trunek
Likier pomarańczowy – najciekawsze przepisy
Triple sec – likiery na bazie gorzkiej pomarańczy
Kahlua – meksykański likier kawowy
Amaretto – bursztynowy skarb Italii
Likier migdałowy – jak zrobić domowe amaretto? Z czym podawać?
Kieliszki do likieru – czym się wyróżniają?
Likier charakteryzuje się oryginalnym smakiem. Niektórzy decydują się samodzielnie wytworzyć ten aromatyczny i wysokoprocentowy trunek. Można pić go solo lub przygotować na jego bazie pyszne drinki. Sprawdź, jakie są rodzaje likierów i metody jego wytwarzania!
Niepowtarzalny smak likieru jest wynikiem różnych dodatków, takich jak owoce czy śmietanka. Na sklepowych półkach lub w domowych spiżarniach znajdziesz likiery jajeczne, korzenne, kawowe, owocowe, orzechowe, miodowe, śmietankowe lub miętowe. Wybór jest ogromny, każdy znajdzie swój ulubiony smak. Likiery smakowe świetnie się sprawdzą jako alkohol na prezent dla bliskich. Przygotowanie likierów domowych to nie lada wyzwanie – wymaga pewnych umiejętności i wiedzy od osoby, która się tego podejmuje.
Czym jest likier?
Likiery alkoholowe to wysokoprocentowe trunki wyróżniające się smakiem. To mieszanka spirytusu i dodatków nadających charakterystycznego smaku i aromatu. Możesz przygotować likiery na bazie różnych owoców, orzechów, miodu, kawy czy śmietanki. Wybór jest tak duży, że każdy miłośnik tej słodkości znajdzie swój ulubiony smak. Dobry likier świetnie się sprawdzi jako solowy trunek, ale może być też bazą do przygotowania oryginalnych drinków i koktajli. Zawartość alkoholu w domowych likierach na spirytusie może wahać się od 25 do 45%.
Najlepsze likiery znajdziesz na sklepowych półkach lub w domowych spiżarniach. W obu przypadkach likier powinien zawierać następujące składniki:
- alkohol – można wykorzystać między innymi spirytus, wódkę lub whisky;
- dodatki tworzące podstawowy smak – mogą to być owoce, śmietanka, kawa, orzechy i wiele innych składników, w zależności od tego, jaki likier chcesz uzyskać;
- substancje słodzące – cukier lub miód.
Jeśli jesteś miłośnikiem tego trunku, warto przygotować domowy likier. Taka zabawa może dostarczyć sporo satysfakcji. Jeśli masz ochotę na tego typu alokohol – przepis na ten oryginalny trunek jest bardzo prosty. Spróbuj swoich sił i zaskocz znajomych oraz rodzinę!
Rodzaje likierów
Uwielbiasz ciekawe likiery zaskakujące smakiem i aromatem? To alkohol dla prawdziwych smakoszy. Istnieje kilka klasyfikacji likierów.
Jedna z nich dzieli trunek ze względu na moc alkoholu i ilość cukru:
- silne likiery – zawartość alkoholu waha się od 35 do 45%, z kolei zawartość cukru wynosi od 32 do 50%;
- likiery deserowe – zawartość alkoholu wynosi od 25 do 30%, a cukru do 50%;
- likiery kremowe – zawartość alkoholu wynosi zaledwie 15 do 28%, a cukru od 50 do 60%.
Rodzaje tego wysokoprocentowego trunku można również wskazać na podstawie głównego składnika, który nadaje im charakterystyczny smak. Rodzaje i smaki likierów są tak różnorodne, że każdy ma możliwość znalezienia ulubionego trunku. Nie sposób wymienić wszystkich. Wyróżnia się między innymi likier:
- jajeczny;
- migdałowy;
- ziołowy;
- śmietankowy;
- orzechowy;
- miodowy;
- kawowy;
- waniliowy;
- kokosowy;
- pomarańczowy;
- cytrynowy;
- jabłkowy;
- wiśniowy;
- bananowy;
- śliwkowy;
- czekoladowy;
- korzenny;
- miętowy;
- anyżowy.
Likier – historia trunku
Likier to wysokoprocentowy alkohol znany od dawna. Mówi się, że jego twórcami byli rzymscy lekarze, a także mnisi, którzy doceniali jego lecznicze właściwości. Do przygotowania wykorzystywano wino i miód. Pierwsza firma zajmująca się produkcją likierów powstała w 1755 roku – Marie Brizard & Roger.
Likier — metody wytwarzania
Jeśli chcesz przygotować domowe likiery na wódce lub spirytusie, warto wcześniej poznać metody wytwarzania tego trunku. Powszechnie znanym i stosowanym sposobem wytwarzania likieru jest maceracja. Polega na wydobyciu z owoców lub ziół cennych składników za pomocą alkoholu. Dokładniej mówiąc – pierwszy krokiem tego procesu jest namoczenie owoców w alkoholu.
Likier — cena słodkiego trunku
Zastanawiasz się pewnie, jaka jest cena likieru? Koszt tego trunku jest zróżnicowany i zależy od konkretnego rodzaju oraz producenta – waha się średnio od 40 do nawet 150 zł. Jeśli masz ochotę na pyszny trunek – możesz wykorzystać przepisy na likiery i przygotować go samodzielnie w domu.
Przykłady drinków z likierem
Pyszne smakowe likiery możesz pić w wersji solo w wysokim kieliszku o pojemności do 60 ml. Ten trunek jest także świetną bazą do przygotowania wyjątkowych drinków. Poniżej znajdziesz przykłady koktajli z wykorzystaniem likieru.
Blue Lagoon
Do przygotowania Blue Lagoon będzie ci potrzebne:
- 40 ml wódki;
- 20 ml Curacao;
- 40 ml soku ananasowego;
- 5 ml likieru Triple Sec;
- plasterek ananasa.
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i przelej do szklanki z lodem, na koniec dodaj ananasa i gotowe!
Vesper Martini
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania Vesper Martini to:
- 20 ml wódki;
- 60 ml ginu;
- 10 ml likieru Lillet Blanc.
Wymieszaj wszystko w shakerze i przelej do szklanki.
Likier jest powszechnie znanym i lubianym alkoholem, który ma szerokie zastosowanie. Świetnie nadaje się do deserów, kawy i drinków. Różnorodność smaków sprawia, że każdy miłośnik oryginalnego alkoholu może znaleźć swój ulubiony trunek. Możesz kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu.