likier kminkowy

Likier kminkowy – przepis na domowy trunek

Likier kminkowy jest z pewnością jednym z ciekawszych pod względem smakowym likierów dostępnych na rynku. Do najbardziej znanych przedstawicieli tego typu trunków zalicza się Akvavit, Kummel oraz Alasz. Co je wyróżnia? Przeczytaj i poznaj przepis!

W tym tekście znajdziesz kilka przydatnych informacji na temat likieru kminkowego. Podpowiemy ci również, jak możesz samodzielnie przygotować likier kminkowy w zaciszu swojego domu. Przeczytaj i sprawdź.

Likier kminkowy – jak samodzielnie go przygotować?

Jak samodzielnie przygotować kminkowy likier? Poniżej znajdziesz wskazówki.

Składniki to:

  • 1 l spirytusu;
  • 1 l wody;
  • 1 kg cukru;
  • ¼ szklanki kminku;
  • 6 gorzkich migdałów;
  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 1 ziarnko kardamonu;
  • starta skórka z jednej pomarańczy;

Likier kminkowy i przepis krok po kroku

Sposób przygotowania likieru kminkowego:

  1. Na początku w przygotowanym moździerzu rozgnieć przyprawy, czyli kminek, anyż, kardamon, a także migdały. 
  2. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. 
  3. Do gotującego się wywaru dodaj następnie przyprawy i skórkę z pomarańczy. Wszystko to powinno się gotować przez około dwadzieścia minut. Pamiętaj, by zachować mały ogień. Po tym czasie odstaw garnek do wystygnięcia. 
  4. Następnie dodaj spirytus oraz wszystko przelej do wcześniej przygotowanego słoja. Ważne, żeby był on wyparzony. 
  5. Miksturę odstaw na jakieś dwa tygodnie, najlepiej w suche i ciemne miejsce (takie, jak spiżarnia). 
  6. Po tym czasie przefiltruj przez gazę uzyskany płyn i rozlej go do wcześniej wyparzonych butelek. 
  7. Kminkówkę musisz jeszcze odstawić na około miesiąc, zanim zaczniesz ją spożywać. Smacznego!

Likier kminkowy – rodzaje

Likier kminkowy jest trunkiem niezwykle aromatycznym i charakterystycznym. Wykorzystuje się go również jako digestif, czyli trunek, który łagodzi skutki… przejedzenia. W niektórych miejscach zatem podaje się go bezpośrednio po posiłku, by wesprzeć trawienie. Ponadto, pozostawia on po sobie bardzo miły i orzeźwiający posmak w ustach, co również jest ważne. Jakie są jego rodzaje?

Likier kminkowy Kummel

Kummel to kminkówka, która powstała najprawdopodobniej w XVI wieku na terenie dzisiejszych Niderlandów. Producentem pierwszej wersji tego likieru kminkowego był sam Lucas Bols, czyli jeden z najbardziej znanych znawców likierów oraz innych trunków. By mógł powstać Kummel, łączy się alkohol (najczęściej zbożowy albo ziemniaczany) z ziołami, a dominującym jest oczywiście kminek. W tej chwili najwięcej kminkówki typu Kummel sprzedaje się na terenie Niemiec.

Zobacz też:  Nalewka z malin – przepis babci. Wypróbuj najlepszą, znaną od lat recepturę!

Likier kminkowy Akvavit

Akvavit – jest to alkohol pochodzący z krajów skandynawskich. Powstaje on na skutek połączenia alkoholu zbożowego lub ziemniaczanego z ziołami. Łączy się go również z przyprawami, w tym głównie z anyżem, kardamonem, koprem, skórką cytrusową czy też kminkiem. W zależności od pochodzenia (np. z Danii lub Norwegii) Akvavit jest odrobinę inaczej przygotowywany, ale baza zawsze pozostaje taka sama.

Likier kminkowy Alasz

Likier kminkowy Alasz powstał prawdopodobnie w 1823 roku. Wtedy to rozpoczęto jego produkcję w Allash, majątku leżącym nieopodal Rygi, czyli stolicy Łotwy. Stamtąd Alasz bardzo szybko dotarł do Europy Środkowo-Wschodniej. Przy produkcji tej kminkówki wykorzystuje się nie tylko kminek. Dodawane są również migdały czy skórka pomarańczy.Likier kminkowy jest zatem nie tylko smaczny, lecz również zdrowy dla organizmu człowieka. Warto go od czasu do czasu spożywać, oczywiście, zachowując z umiar. Teraz będziesz mógł przygotować własną kminkówkę. Z pewnością zachwyci twoich gości i bliskich!