polskie piwa

Polskie piwa – nie tylko od największych!

Jakie najciekawsze polskie piwa spotkasz w pobliskim sklepie? Nasz rodzimy przemysł piwowarski naprawdę nie ma się czego wstydzić. Stale powstaje coraz więcej browarów, ale również dotychczasowi liderzy rynku stale rozwijają swoją ofertę piw.

3.8/5 - (12 votes)

Produkty rodzimego browarnictwa są cenione na całym świecie, a coraz popularniejsze piwa rzemieślnicze bazują na tradycyjnych recepturach, nawiązujących do czasów, kiedy Polska była piwnym gigantem. Polskie piwa to czasem naprawdę niezwykłe trunki. Omówmy niektóre z nich – gwarantujemy, że będzie sporo chmielu, alkoholu i smaku!

Najpopularniejsze polskie piwa – tu zmienia się niewiele

Rynek piwa w Polsce w ostatnich latach dynamicznie się zmienia, głównie za sprawą tego, że największe polskie koncerny rozszerzają swoją ofertę, naciskane przez mniejszych konkurentów. Mimo to najpopularniejsze marki pozostają od lat te same. Choć Polska, jako drugi (po Niemczech) producent piwa w Unii Europejskiej może poszczycić się kilkoma rodzimymi markami, te jednak pozostają z zagranicznych rękach. Najważniejszymi graczami na rynku pozostają:

  • Grupa Żywiec;
  • Kompania Piwowarska;
  • Carlsberg Polska.

Choć łącznie kontrolują ponad 82% rodzimego rynku, są też inni producenci, o których wspomnimy.

Jakie są najpopularniejsze piwa na polskim rynku

Do najpopularniejszych marek piw w Polsce należą m.in. Tyskie, Żywiec, Lech, Książęce, Żubr, Warka, EB, Królewskie, Carlsberg, Okocim, Kasztelan, Perła czy Łomża. Zdecydowana większość z nich to piwa typu lager, o lekkim i orzeźwiającym smaku. Dolna fermentacja i mikrofiltracja sprawiają, że większość z nich cechuje się dość zbliżonym, bardzo poprawnym smakiem. Czy polskie piwa mają jeszcze inne oblicze? Dostrzec można coraz bardziej rozwijającą się gałąź premium, a także rosnący popyt na piwa bezalkoholowe, który skutkuje rozszerzeniem oferty koncernów również w tej gałęzi. Jednak najciekawsze piwa z Polski oferowane są zwykle przez mniejsze podmioty.

Zobacz też:  Produkcja piwa w domu – podstawy. Sprawdź, jak się za to zabrać i jak samemu warzyć piwo w domu

Piwa polskie, które warto poznać!

Małe wytwórnie rzemieślnicze, nazywane również kraftowymi, potrafią naprawdę zaskoczyć trunkami, których walory smakowe daleko odbiegają od standardowych stylów. Lubią też odważnie sięgać po nowatorskie (albo bardzo stare) receptury. Warto wspomnieć o intensywnie rozwijanych niegdyś w naszym regionie porterach bałtyckich, które stopniowo wracają na nasz rynek. To piwo dolnej fermentacji powstałe z kombinacji słodów karmelowych i ciemnych pomimo upływu czasu zachował swoją pierwotną moc i bogaty bukiet smakowy. Osiągają do nawet 22 BLG i 9,5% alkoholu. Przykłady to choćby Komes Porter Bałtycki czy Perła Porter Bałtycki.

Polskie piwa pszeniczne

Browary coraz chętniej biorą się za produkcję polskich piw pszenicznych, a zwłaszcza górnej fermentacji i niefiltrowanych. Te mętne, treściwe napoje powstające w procesie górnej fermentacji potrafią być bardzo zróżnicowane w smaku i błyskawicznie zdobywają serca konsumentów, nie tylko w Polsce. Można wręcz powiedzieć, że mamy do czynienia z trendem światowym. Przykładem piwa pszenicznego, które od nowa trafia w ręce klientów po wielu latach przerwy, jest chociażby Witbier, powstający na bazie belgijskiej receptury. Dzisiaj takie piwo oferuje polski Browar Kormoran, Bierhalle Wilanów czy Bierhalle Lublin.

Piwo nie musi być gorzkie!

Nie każdy lubi piwną goryczkę. Wielosetletnia tradycja pszczelarska przekłada się nie tylko na konsumpcję miodu, lecz również np. miodów pitnych, z których nasz kraj może być naprawdę dumny. Nie mogło to pozostać bez wpływu na piwowarstwo. Jasne polskie piwa miodowe to ważna część piwowarskiej spuścizny. Są bardzo smaczne, orzeźwiające i słodkawe w smaku, a rodzaj miodu wpływa na końcowe nuty smakowe. Warto spróbować np. piwa Na miodzie gryczanym z Browaru Jabłonowo, Piwa Sowiego Miodowego z Browaru Wielka Sowa czy Złotego Ula 3 Miody od Kultowego Browaru Staropolskiego.

Zobacz też:  Jak zrobić piwo samodzielnie?

Koźlak z polskich browarów

Nie sposób nie wspomnieć również o bardzo popularnym niegdyś w naszym kraju koźlaku, czyli pochodzącym z Niemiec piwie o nieco wyższej zawartości alkoholu (zazwyczaj około 7%) i bogatszym składzie. Dzisiaj znów ten rodzaj, nazywany także bock (od niemieckiego miasta Einbeck, po zniekształceniu nazwy), wraca do łask, choć oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu jego mocno słodowy smak. Warto jednak spróbować. Ciekawe propozycje to np. Staropolskie Koźlak od Kultowego Browaru Staropolskiego czy Kaduk i Kiciarz od Trzech Koron Browaru Nowosądeckiego.

Piwa bezalkoholowe, czyli wyjście naprzeciw wymaganiom rynku

Jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi piwowarstwa jest bez wątpienia ta związana z warzeniem piw bezalkoholowych. Pozwalają one na delektowanie się bogatym smakiem złotego trunku bez obaw o oddziaływanie alkoholu czy problem z prowadzeniem pojazdów. Taki napój świetnie orzeźwia, uzupełnia elektrolity, a nawet sprawdza się jako izotonik przed wysiłkiem fizycznym. Jakie polskie piwa bezalkoholowe są produkowane obecnie? Przykłady to chociażby Okocim Radler w różnych wariantach smakowych, a także m.in. Primator N od Pivovara Primator.

Nawet jeśli masz już jakąś ulubioną markę, to warto szukać dalej i dać szanse rodzimym produktom. Kto wie, być może najlepsze polskie piwo jeszcze nie zostało odkryte przez ciebie i okaże się, że zmienią się twoje upodobania smakowe. W naszym kraju browarnicy coraz śmielej sięgają po oryginalne receptury i nie boją się uwarzyć nawet stylów, które do niedawna kojarzyły się niemal wyłącznie z importowanymi produktami. IPA, pale ale, koźlaki, portery, stouty, pszeniczne i polskie kraftowe propozycje wciąż czekają na odkrycie! Odważ się i przekonaj, że piwo może mieć mnóstwo wariantów!

Zobacz też:  Kellerbier, czyli znany niemiecki styl piwa. Poznaj jego specyfikę!