piwo miodowe

Piłeś już piwo miodowe? Dowiedz się, jak smakuje i komu przypadnie do gustu

Piwo miodowe wyróżnia się słodkim miodowym smakiem, naturalnym zmętnieniem oraz niewielką zawartością alkoholu. Najczęściej produkowane jest przez małe regionalne browary. Dowiedz się, w jaki sposób powstaje oraz poznaj jego najpopularniejsze rodzaje.

Ocena

Piwo miodowe nie jest zbyt popularne, chociaż znajdziesz je w niemal każdym sklepie spożywczym. To odmiana piwa specjalnego, która przypadnie do gustu miłośnikom subtelnego smaku i miodowego aromatu. W zależności od marki może ono mieć mniej lub bardziej intensywne nuty miodowe i zróżnicowaną zawartość alkoholu. Istnieje kilka sposobów wytwarzania piwa miodowego – w wersji klasycznej miód dodaje się do brzeczki piwnej. W innych przypadkach, składnik ten dodawany jest bezpośrednio przed rozlewem piwa, już po fermentacji. Oryginalną wersją tego trunku jest piwo z dodatkiem miodu gryczanego. Dowiedz się więcej o różnych typach tego napoju.

Klasyczne piwo miodowe – jak powstaje?

Klasyczna wersja piwa miodowego przewiduje dodanie miodu do brzeczki piwnej na stosunkowo wczesnym etapie (w trakcie procesu fermentacji lub jeszcze przed nią). Sprawia to, że zarówno miód, jak i brzeczka piwna poddawana jest fermentacji. Dzięki temu można uzyskać jednolity smak z subtelnym miodowym aromatem. Wbrew pozorom słodycz nie jest wtedy nachalna, ale delikatna i wytrawna – jej poziom jest niski lub umiarkowany. W przeciwieństwie do tradycyjnych piw, do niektórych rodzajów tego trunku nie dodaje się słodu. Z tego powodu wiele osób uważa, że nazywanie napoju piwem jest w tym przypadku nadużyciem.

Zobacz też:  Lager – czym charakteryzują się piwa dolnej fermentacji i co należy o nich wiedzieć?

Piwa z dodatkiem miodu – czym się różnią?

W Polsce najczęściej dostępne są piwa, w których miód dolewa się do lagerów – bezpośrednio do puszek lub przed rozlewem trunku do butelek. Ten rodzaj napoju wyróżnia się o wiele bardziej intensywnym smakiem oraz wysokim poziomem słodyczy. Do piwa dodawany jest nie tylko miód ale też jego aromat, co wpływa na jego nieco agresywny bukiet zapachowy i smak. Zazwyczaj produkty te określane są jako piwa miodowe, jednak nie są produkowane w klasyczny sposób. Nie mają więc charakterystycznego zmętnienia ani osadu.

Receptura piw miodowych

Najważniejszym składnikiem piw miodowych jest miód. Stanowi on pożywkę dla drożdży oraz ulega procesowi fermentacji. W klasycznych rodzajach tego trunku aż 95% miodu przekształca się w dwutlenek węgla oraz alkohol, co sprawia, że napój jest mocny w smaku, a słodycz nie jest nachalna. Dlatego jeżeli producenci chcą uzyskać napój o intensywnie słodkim smaku, dodają miód już po fermentacji. Dodatek tego składnika sprawia, że charakterystyczna piwna goryczka wynikająca z obecności chmielu staje się ledwo wyczuwalna. Zauważa się natomiast nuty ziołowe, nektarowe czy kwiatowe.

Wybór odpowiedniego miodu

Wybór odpowiedniego miodu ma bardzo duże znaczenie, ponieważ rzutuje na ostateczny smak i kolor trunku. Dużą popularnością cieszą się napoje z dodatkiem miodu gryczanego. Doskonale komponuje się on z ciemnymi piwami górnej fermentacji, takimi jak porter czy stout. Natomiast jasny i bardziej orzeźwiający lager zazwyczaj wzbogacony jest dodatkiem miodu lipowego lub wielokwiatowego.

Zobacz też:  Radlery – piwa mieszane z lemoniadą. Dlaczego warto ich spróbować?

Czym jest braggot?

Jeszcze inną z godnym zainteresowania odmian piwa miodowego jest braggot. To trunek, który może pochwalić się wielowiekową tradycją. Jego przepis nie jest skomplikowany – to nic innego, jak tradycyjne piwo zmieszane ze sfermentowanym miodem, zazwyczaj w proporcjach pół na pół. Jego historia sięga starożytnej Szkocji. Ze względu na swój słodki charakter bywa podawany w towarzystwie ciast i deserów. Nalewany jest do kieliszków typu tulipan. Jest to treściwe i rozgrzewające piwo o małej ilości piany oraz stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu.

Jak widzisz, piwo miodowe może być wytwarzane na różne sposoby i smakować zupełnie inaczej w zależności od receptury. Czy sprawdzisz, jak smakują poszczególne rodzaje?