ciemne piwo

Ciemne piwo wyróżnia się wytrawnym smakiem i głębokim aromatem – poznaj jego najpopularniejsze rodzaje

Lubisz ciemne piwa? Cieszą się one dużą popularnością ze względu na bogaty aromat oraz intensywne nuty smakowe. Dowiedz się, w jaki sposób powstają oraz na jakie gatunki warto zwrócić uwagę.

Ciemne piwa od jasnych można odróżnić na pierwszy rzut oka. Jednak wyróżniają się nie tylko barwą, ale też specyficznym smakiem. Przede wszystkim są mniej orzeźwiające i cięższe niż jasne odmiany. Często wyczuwalna jest w nich nutka słodyczy, co nadaje im wytrawności. Są doskonałym wyborem na chłodne i zimowe wieczory. Ich gęsta konsystencja pozwala na długie delektowanie się pełnym aromatu napojem. Co ciekawe, niektóre browary zalecają picie ich w eleganckich kieliszkach, podobnie jak whisky czy koniak.

Ciemne piwo – co musisz o nim wiedzieć?

Piwo występuje w wielu różnych odmianach – jeden z podziałów dotyczy jego barwy, może być jasne albo ciemne. Chociaż ciemne odmiany tego trunku cieszą się mniejszą popularnością, mają sporo do zaoferowania. Są chętnie wybierane przez smakoszy piwa, którzy zamiast jasnych lagerów wybierają piwa wzorowane na dawnych recepturach, bogate w niecodzienne nuty smakowe oraz przyjemne aromaty. Ciemne piwo może występować w wielu różnych odcieniach – od bursztynowych i karmelowych, aż po niemal czarne, przypominające kawę. Co ciekawe, ich barwa uzyskiwana jest w pełni naturalnie. Dobrej jakości piwa kraftowe nie zawierają w składzie sztucznych barwników ani konserwantów.

Zobacz też:  Zielone piwo – jak zrobić piwo na dzień św. Patryka?

W jaki sposób określa się kolor piwa?

Do określenia, czy dane piwo jest jasne, czy ciemne, używa się skali EBC, która została opracowana przez Europejską Konwencję Piwa. Im wyższa jest jednostka tym ciemniejszą barwę uzyskuje trunek. Zazwyczaj większość piw oznacza się w przedziale od 1–80, z czego górna granica oznacza już tak ciemny kolor napoju, że jest on niemal czarny. Jeszcze inną skalą jest SRM, który wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i bywa używana do określania nie tylko barwy piwa, ale też brzeczki.

Z czego wynika ciemny kolor piwa?

Najważniejszym składnikiem odpowiadającym za barwę piwa jest rodzaj słodu. Jeżeli jest on ciemny, znacząco przyciemnia kolor trunku. Nawet niewielka ilość mocno palonego słodu potrafi znacząco wpłynąć na odcień napoju. Nie mniej ważne są drożdże oraz chmiel – od nich zależy klarowność piwa. Jeżeli obecne są w nim męty, sprawiają wrażenie, że jest jaśniejsze. Z czego jeszcze wynika ciemny kolor piwa? Na przykład z metody warzenia oraz poziomu pH wody – im jest wyższy, tym napój będzie ciemniejszy. Czas gotowania zacieru także ma wpływ na odcień trunku. Ostatnim elementem, który odgrywa ważną rolę są dodatki, takie jak owoce, przyprawy czy kwiaty używane podczas warzenia.

Ciemne piwo a jego smak

Barwa piwa może zdradzić nam nieco informacji dotyczących jego smaku – często jednak są to tylko domysły, a trunek o danym kolorze może nas nieźle zaskoczyć. Co można powiedzieć na temat smaku oraz aromatu piw ciemnych? Zazwyczaj nie są one lekkie i orzeźwiające, jak ma to miejsce w przypadku piwa jasnego, ale intensywne i wytrawne. Często zawierają nuty kakaowe lub kawowe. W trunkach o barwie bursztynowej znajdziemy aromaty toffi i karmelu. Nierzadko charakteryzują się goryczką oraz zawierają wyraźne nuty słodowe. Mitem jest jednak to, że ciemne piwo zawiera większą zawartość alkoholu. Na jego stężenie ma wpływ zawartość ekstraktu, a nie barwa.

Zobacz też:  Piwo bezalkoholowe – czy mogą je pić kierowcy? Napoje bez alkoholu, które smakują jak prawdziwe piwo!

Porter i stout – popularne ciemne piwa

Dużą popularnością cieszą się ciemne irlandzkie piwa występujące pod nazwą porter bałtycki oraz stout. Zawierają duże ilości chmielu, a do ich produkcji używa się prażonego słodu jęczmiennego. Są to piwa górnej fermentacji o charakterystycznym posmaku goryczki. Przybierają tak ciemną, że aż czarną barwę. Za oryginalny smak cenione jest zwłaszcza piwo imperial stout o wytrawnych nutach, czekoladowym aromacie oraz sporym stężeniu alkoholu. W tej kategorii piw znajdziesz też propozycje takie jak coffee stout czy milk stout, o specyficznym mlecznym smaku, który wynika z obecności laktozy.

Lubiane mocne piwa

Innym, chętnie wybieranym mocnym trunkiem jest koźlak. To mocne piwo dolnej fermentacji o bursztynowym odcieniu, w którym wyczuwalne są intensywne smaki słodowe. Leżakuje oraz fermentuje dłużej niż większość piw, co ma wpływ na większą zawartość alkoholu oraz silniejszy smak. Jest rozgrzewające i chętnie spożywane w miesiącach zimowych. Innym popularnym ciemnym piwem jest IPA, czyli India Pale Ale. Dodaje się do niego duże ilości chmielu dzięki czemu ma intensywny zapach oraz aromat. To angielski wyrób, który zyskał ogromną popularność na całym świecie, stanowiąc poważną konkurencję dla popularnego jasnego piwa, w szczególności lekkich lagerów. Obecnie jest ono produkowane przez browary w różnych częściach świata.

Jak widać, możesz wybierać spośród wielu różnych odmian ciemnego piwa. Jeśli jesteś zwolennikiem piwa i nietypowych połączeń smakowych, zdecyduj się na którąś z nich.

Ocena