dry stout

Dry Stout – w stronę portera, ale nie do końca!

Dowiedz się, czym dokładnie jest dry stout. Poznaj szczegółowe wyznaczniki tego stylu. A na podstawie jego charakterystyki zdecyduj, czy jesteś zainteresowany tego rodzaju stylem, czy może jednak lepszym wyborem dla ciebie będzie porter.

Dry stout to gatunek ciemnego piwa. W pewnej mierze przypomina portera, jednak jest piwem mniej treściwym w smaku. Można w nim wyczuć czekoladowość, kakao oraz kawowość a także rozmaite nuty palone. Jednak są to nuty ułożone w inny sposób niż w porterze. Piwo jest także nieco jaśniejsze. Jego barwa to ciemny brąz wpadający w czerń. Piana jest brązowa i dobrze się trzyma. Oto krótka charakterystyka tego piwa.

Historia stylu dry stout

Najpierw kilka słów o historii omawianego tu stylu. Dry stout powstał jako efekt ogromnego sukcesu, jaki w dawnych latach osiągnął londyński porter. Chciano uwarzyć piwo, które byłoby jeszcze pełniejsze, a także mocniejsze. Tak rzeczywiście było w początkach istnienia tego stylu który był alternatywą dla portera, ze względu na moc.

Dziś warzone dry stouty nie są aż tak mocne. Często są porównywalne pod tym względem z porterami. Zdarzają się także wydania słabsze. Piwo to w dalszym ciągu można traktować jako specyficzny porterowy zamiennik. Choć jest bardzo podobne do swego starszego brata, różni je kilka istotnych detali.

Zobacz też:  Czym charakteryzuje się dortmunder? Sprawdź, czy będzie odpowiadać twojemu podniebieniu!

Dry stout – wygląd i ogólna charakterystyka

Dry stout to piwo o kolorze ciemnobrązowym lub niemal czarnym. W barwie uwidaczniają się w niewielkim stopniu czerwone i rubinowe odbłyski. Jest to trunek z założenia ciemny, gorzki o charakterystycznych palonych nutach. Są one wyczuwalne tak w aromacie, jak też w smaku piwa.

Piana w trunku utrzymanym w omawianym tu stylu jest bardzo gęsta. Ma barwę brązową lub żółtobrązową. Jest to piana bardzo trwała, która utrzymuje się długi czas. Właśnie piana i jej trwałość stanowią jedną z najbardziej charakterystycznych cech tego stylu.

Opis zapachów, czyli aromat słodowy, kawowy i nie tylko

Jak nietrudno się domyślić, w aromacie tego piwa dominują nuty palone. Wyczuć można szczególnie nuty jęczmienne. Powinna się uwidaczniać także kawa, czekolada a nawet kakao. Nie jest to rodzaj piwa, w którym bardzo wyczuwalny byłby chmiel. Jeżeli tak właśnie jest, można mówić o błędzie w stylu.

Ostatecznie w kwestii aromatu jest to trunek w swym charakterze zbliżony do portera, choć nie aż tak wyrazisty i pełny. Omawiane nuty są słabsze i nie uwidocznią się z taką mocą w przypadku dry stouta.

Inne walory tego piwa i odczucie w ustach

Dry stout nie jest piwem o wysokim stopniu nagazowania. Bąbelki są tu raczej delikatne, zaledwie lekko dotykające języka. Goryczka będzie tu wyczuwalna, jednak ogólne odczucie jakie niesie za sobą piwo to gładkość. Nie jest to piwo tak treściwe jak porter. Można w tym przypadku mówić o treściwości o średnim poziomie.

Zobacz też:  Piwo kraftowe – co warto wiedzieć o piwach z browarów rzemieślniczych?

Da się przy tym wskazać lżejsze i cięższe piwa. W zależności od przyjętego wariantu poziom treściwości będzie się różnić. Każdorazowo piwo to winno być gładkie i dość lekkie w odczuciu. Jeżeli znajdziesz w nim pewnego rodzaju ostrość, wskazuje to na niewłaściwe uwarzenie.

Smak zamknięty w słodzie i nuty gorzkiej czekolady

Piwo w stylu dry stout to, podobnie jak w przypadku aromatu, smak zawierający w sobie nuty palone oraz zbożowe. Goryczka w tym przypadku jest dość mocna. Nuty palone wysuwają się na pierwszy plan, choć z założenia nie powinny nadmiernie dominować. Można wyczuć także lekką kwasowość. Ta jednak ma być zaznaczona subtelnie, w żadnym wypadku nie powinna być drażniąca.

W smaku może uwidaczniać się także czekoladowość. Powinien to być smak czekolady gorzkiej lub lekko słodkiej. Smak ten powinien być pełny i utrzymywać się w ustach aż do finiszu. Finisz sam w sobie w przypadku dry stouta powinien być wytrawny. Oprócz czekolady przede wszystkim powinno w nim dominować palone zboże. Jak więc widzisz, jest to zestaw cech nieco podobnych do tych, jakie przynosi choćby irish guinness, lecz nie tożsamych.

Dry stout – podsumowanie

Jak więc widzisz, trunek z gatunku dry stout może być swego rodzaju zamiennikiem dla porterów jako piwo nieprzesadnie ciężkie. Jeżeli szukasz piwa, które uraczy cię palonymi aromatami i nutami smakowymi, będzie delikatnie czekoladowe (lecz nie tak mocno jak porter), omawiany tu trunek może być dla ciebie dobrym wyborem. Jednak jeżeli zależy ci na większej wyrazistości i głębi powstałej dzięki wpływowi drożdży, warto sięgnąć po innego rodzaju ciemne piwa.

Zobacz też:  Piwo owocowe – piwo bezalkoholowe, radler i alkoholowy napój piwny z dodatkiem owocowego smaku