ouzo

Ouzo – tradycyjna grecka wódka

Ouzo to wódka na bazie anyżu i jeden z najbardziej znanych greckich alkoholi. Na dźwięk słowa „anyżówka” wiele osób krzywi się z niesmakiem… A może po prostu nie wiedzą, jak pić ten alkohol? Przeczytaj i dowiedz się więcej o ouzo!

Ouzo to wódka aromatyzowana anyżem, o mocy do 48%. Przypomina takie alkohole, jak włoska sambuca, turecka rakı czy bliskowschodni arak. Jej charakterystyczną cechą jest dominujący smak i zapach anyżku, jednak aromatyzowana jest również innymi składnikami, do których należą kolendra, koper, goździki, mastyks. Jakie drinki możesz skomponować, aby smaki komponowały się z anyżem? Przedstawiamy propozycje!

Ouzo – drinki 

Ouzo z zasady nie miesza się z innymi alkoholami – zabiłoby to charakterystyczny smak tej wódki. Można natomiast dodać do niej inne składniki, by skomponować w ten sposób ciekawe drinki. Pamiętaj, że niestety nie ma tu dużo miejsca na eksperymenty, bo niewiele smaków współgra z anyżem. Niektóre jednak do niego pasują, a jednym z nich jest pomarańcza.

Pomarańczowy drink z ouzo

Aby przygotować ten prosty drink, potrzebujesz:

  • 50 ml ouzo;
  • 100 ml soku pomarańczowego;
  • 50 ml wody mineralnej;
  • kruszony lód;
  • listki mięty i plastry pomarańczy do dekoracji.

Przepis jest bardzo prosty.

  1. Wszystkie składniki wlej do wysokiej szklanki z przygotowanym już na dnie kruszonym lodem. 
  2. Zamieszaj i udekoruj listkami mięty oraz plastrami pomarańczy. 

Ten drink jest świeży i orzeźwiający, a wciąż anyżowy w smaku. Smacznego!

Ouzo z tonikiem i bazylią

Czas na kolejny szybki drink z ouzo. Możesz połączyć smak anyżu z bazylią. Składniki tego drinka to:

  • 50 ml ouzo;
  • 150 ml toniku;
  • kruszony lód;
  • kilkanaście listków bazylii.
  1. Wszystkie składniki umieść w shakerze i wstrząsaj energicznie przez kilkadziesiąt sekund.
  2. Następnie odcedź drinka do szklanki przez gęste sitko. Gotowe! 
Zobacz też:  Meksykańska wódka dla koneserów. Jak pić tequilę?

Możesz udekorować szklankę plastrami ogórka. Ten drink jest raczej wytrawny w smaku, doskonały na wieczór.

Grecka wódka ouzo – skąd pochodzi i jak powstaje?

Anyżówki to trunki popularne w rejonie basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Grecka ouzo jest jednym z nich – podobnym, choć nie identycznym, co jej francuskie, tureckie, włoskie czy bałkańskie odpowiedniki. Choć akurat z wersjami bałkańskimi i odmianą turecką ma wspólny rodowód.

Turecka anyżówka (znana jako rakı) to wódka aromatyzowana anyżem oraz winogronami (a ściślej rodzynkami). Być może od słowa oznaczającego po turecku winogrona (üzüm) pochodzi grecka nazwa „ouzo”. Dodatkowe składniki używane do aromatyzowania wódki różnią się jednak od osmańskiego pierwowzoru sprzed wieków.

Jak powstaje ouzo?

Warto dodać, że podobnym greckim trunkiem jest tsipouro, czyli destylat z winogronowego moszczu aromatyzowany anyżem, produkowany na terenie Grecji od XIV wieku. Być może to również protoplasta ouzo.

Ouzo powstaje w wyniku procesu destylacji alembikowej. Odpowiadające za charakterystyczny smak i aromat składniki (czyli anyż oraz pozostałe zioła i przyprawy) dodaje się w trakcie drugiej destylacji, po której powstaje zaczyn. Zaczyn ten rozcieńczany jest na dalszych etapach wyrobu ouzo.

Ouzo – jak pić?

Wódka aromatyzowana anyżem nie należy do ulubionych trunków nieprzyzwyczajonych do tego charakterystycznego smaku i zapachu osób. Częściowo jest za to odpowiedzialny wybór konkretnego trunku. 

Wódka ouzo i słówko o jej jakości

Ouzo to produkt grecki, powstający wyłącznie w Grecji… na masową skalę. I w ramach tej „masówki” znajdziesz alkohole średniej jakości, sprzedawane po niskiej cenie turystom. Są też jednak trunki wyższej półki, którymi Grecy raczą się w domach i które znajdziesz w dobrych restauracjach.

Jeśli zależy ci na wysokiej jakości wyrobie, możesz wybrać ouzo z oznaczeniem „Plomari”. To miasteczko na wyspie Lesbos słynie właśnie z produkcji ouzo.

Zobacz też:  Nalewka śliwkowa – jak ją zrobić?

Ouzo – wódka, którą można pić na różne sposoby

Grecy zazwyczaj piją ouzo rozcieńczone wodą – wówczas wódka mętnieje i z przezroczystej staje się mlecznobiała. W takiej formie zapewne otrzymasz ouzo w restauracji – kieliszek lub szklaneczka wypełniona już wódką, a obok szklanka wody. Uwaga – rozcieńczając alkohol, nie poprawisz jego smaku, jeśli nie lubisz anyżu.

Mniej tradycyjny, ale smakowo coraz częściej doceniany sposób podawania tej wódki to ouzo z lodem. Jedna duża kostka lodu potrafi wiele zdziałać – podkreśli intensywność smaku, a inna temperatura trunku może przekonać do niego tych, którzy do tej pory krzywili się na samo wspomnienie nazwy.

Ouzo – cena

Cena greckiej wódki zależy od jej jakości. Te średniej klasy są rozcieńczane i tracą przez to pełnię smaku. Do tego dla pełnej mocy są uzupełniane alkoholem etylowym. Dobra grecka ouzo o pojemności 0,7 l może kosztować od 50 do 90 zł (za tyle można dostać ouzo z Plomari).

Czy polubisz anyżówki dzięki ouzo? Może się tak stać, tylko jeśli wybierzesz produkt wysokiej jakości. Niektórzy przekonują się do tej wódki… po pobycie w Grecji. Ouzo wówczas przypomina im ten kraj i spędzone w nim beztroskie chwile. Jedno jest pewne – nie dowiesz się, jeśli samemu nie przetestujesz smaku tego greckiego specjału. Masz już przepisy na proste drinki, więc wymówek jest coraz mniej!