kobieta w barze z ofertą wódki kraftowej

Wódka kraftowa – co to jest i czym różni się od tradycyjnej wódki?

4/5 - (14 votes)

Bezwonny i bezbarwny napój spirytusowy, który jest uniwersalnym składnikiem wielu popularnych drinków. Pomyśleliście o wódce? Bingo! Wódkę można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co ma cukier (lub skrobię, która zamienia się w cukier). Korzystają z tego zwłaszcza producenci wódki kraftowej, którzy stosując różne składniki i procesy destylacji, nadają swoim produktom unikalny aromat i smak.

Produkcja wódki, a produkcja wódki kraftowej

Proces produkcji wódki jest skomplikowany i wieloetapowy. W skrócie mówiąc, wódka powstaje z pszenicy, żyta, kukurydzy czy ziemniaków, które łączy się z wodą i podgrzewa. Później następuje próba ognia – sprawdzenie czy wódka ma pożądaną zawartość alkoholu. Gotowa wódka, przed zabutelkowaniem, powinna zawierać od 37,5% do 43% alkoholu (według definicji w prawie UE wódką możemy nazywać wyroby spirytusowe o zawartości alkoholu powyżej 37,5%).

Tradycyjne gorzelnie produkowały zaledwie kilka litrów wódki dziennie. W nowoczesnych gorzelniach przemysłowych to nawet kilkaset litrów na jedną zmianę! Przy tak dużej produkcji i dużym tempie, bywa że ma to wpływ na jakość produktu końcowego.

Czym jest zatem wódka kraftowa i czym różni się od innych wódek? To wódka produkowana metodami tradycyjnymi, w niewielkich partiach, przy użyciu starannych metod ręcznej destylacji. Proces ten jest długi i mozolny, ale efekt końcowy zdecydowanie tego wart – otrzymujemy wysokiej jakości trunki, których nie da się porównać pod kątem smaku, zapachu i głębi z żadnymi wódkami przemysłowymi.

Cały proces można też porównać do produkcji piw kraftowych – wódki kraftowe wymagają dłuższego leżakowania niż tradycyjna wódka, a także wielokrotnej filtracji. To sprawia, że wódka kraftowa jest bardzo popularna wśród miłośników dobrych trunków i zdobywa coraz szersze uznanie.

Popularność wódki kraftowej – prognozy ekspertów

Wódka powraca na dobre, a rzemieślnicze destylarnie mają z tym wiele wspólnego. Nie bez znaczenia są również konsumenci, którzy coraz częściej wybierają produkty z „wyższej półki”, szukając nowych smaków, nowych wrażeń oraz tożsamości marki.

Wódki kraftowe nie są na razie znane szerokiemu gronu osób, ale wraz ze wzrostem świadomości o produktach rzemieślniczych, coraz częściej może je spotkać w domowych barkach czy na imprezach.

Pomocna jest także postawa dobrych restauracji, barów czy hoteli, które do swoich menu szukają produktów unikatowych, z rzemieślniczych manufaktur czy organizatorów festiwali, którzy małym producentom dają szansę pokazania się ze swoimi produktami. Oczekuje się, że szybki wzrost małych destylarni będzie napędzał rynek wódek rzemieślniczych, a kraft wysokoprocentowy w końcu wyjdzie z cienia.

Polskie pochodzenie i polski kapitał – rynek wódki kraftowej w Polsce

Wódka kraftowa jest wódką produkowaną przez małe, niezależne firmy. Wiele z nich mieści się w Polsce i mają w 100% polski kapitał. Może w Twojej okolicy również jest mała destylarnia? Warto to sprawdzić i docenić pracę lokalnych rzemieślników, którzy swoje produkty często tworzą w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, kultywują rodzinne tradycje gorzelnicze albo odkrywają w sobie pasję do tego zawodu. Rynek kraftowych alkoholi mocnych przechodzi rewolucję na miarę tej piwnej, kilka-kilkanaście lat temu. Warto się przyjrzeć, co ciekawego ma do zaoferowania.

Archiwum: sierpień 2022