rodzaje piwa

Jakie rodzaje piwa wypada znać?

5/5 - (2 votes)

Chociaż nie każdy miłośnik złotego trunku musi być specjalistą w tym temacie, to warto znać podstawowe rodzaje piwa – nie tylko po to, żeby uniknąć wpadki w towarzystwie, ale także, aby dopasować takie, którego smak i aromat będą mu najbardziej odpowiadać. Zaczynamy podróż!

Piwa różnią się od siebie zdecydowanie bardziej, niż można by się tego na pierwszy rzut oka spodziewać. Chociaż na półkach sklepowych niezmiennie króluje lager, to coraz częściej spotkać można również piwa pszeniczne, specjalne, a także przygotowywane według specjalnie określonych receptur, z różnymi rodzajami słodu, procesu fermentacji, IBU, gatunku drożdży czy chmielu. Oczywiście możesz zadowolić się najpopularniejszymi gatunkami, ale zagłębienie się w tę tematykę może zaprowadzić cię do bardzo ciekawych, smakowych odkryć.

rodzaje piwa o co chodzi z tą fermentacją

Rodzaje piwa – o co chodzi z tą fermentacją?

Jedna z najważniejszych (i najczęściej spotykanych) linii podziału obejmujących technologię warzenia piwa dotyczy fermentacji. Drożdże wykorzystane do produkcji piwa mają wpływ na to, gdzie dokładnie następuje fermentacja i jaki jest efekt końcowy. Te dolnej fermentacji pracują w niższych temperaturach (8–12 stopni) na dnie fermentora, a wśród produkowanych przez nie piw znajduje się najpopularniejszy na świecie lager. Fermentacja trwa dłużej, ale w zamian otrzymuje się bardzo czysty smak o niewielkiej ilości związków aromatycznych. Są znacznie bardziej wymagające w produkcji.

Zobacz też:  Lager – czym charakteryzują się piwa dolnej fermentacji i co należy o nich wiedzieć?

Produkcja z wykorzystaniem górnej fermentacji jest mniej wymagająca technicznie – temperatura optymalna to 15–25 stopni, sama fermentacja zachodzi szybko, a uzyskiwane piwa mogą odznaczają się charakterystycznymi, trudnymi w imitacji nutami smakowymi. Jak sama nazwa wskazuje, drożdże fermentują słód jęczmienny na górze zbiornika, co wpływa na powstawanie okazałej piany i kożucha. Wśród najpopularniejszych przedstawicieli tego rodzaju należy wymienić piwa Ale, a także Stout i pszeniczne, a owocowe, kwiatowe, korzenne czy karmelowe posmaki sprawiają, że ten rodzaj cieszy się rosnącą popularnością.

Porter – mocne, ciemne i charakterystyczne

porter mocne ciemne i charakterysyczne

Jednym z bardziej charakterystycznych i niepowtarzalnych piw fermentacji górnej jest bez wątpienia porter. To dość mocne piwo zawiera do 6,5% i do 15% słodu. Nazwa porter jest potocznie wykorzystywana do określania ciemnych piw, zamiennie ze stout, pomiędzy którymi większość różnic z czasem uległa zatarciu. Na jego kompozycję składa się dość egzotyczna mieszanka – obok jasnego słodu znajdziemy w nim słód palony, ciemny, karmelowy, a także kukurydzę i cukier. Portery mają bardzo długą historię i wywodzą się z Anglii, ale na przestrzeni wieków rozwinęły się ich irlandzkie i amerykańskie odmiany.

Fanów rodzimego piwowarstwa z pewnością zaciekawi porter bałtycki, czyli krzyżówka koźlaka dubeltowego z angielskim stoutem. W odróżnieniu od pierwowzoru produkowany jest z udziałem drożdży dolnej fermentacji, zmianie nie uległ także pierwotny charakter piwa – to wciąż mocny i rozgrzewający trunek, idealny na zimowe wieczory.

Lager – niemiecka klasyka

To pochodzący z Niemiec rodzaj piw dolnej fermentacji, w którym mniejszy wpływ na smak i aromat mają produkty fermentacji drożdży, a na pierwszy plan wybija się aromat słodowy i wykorzystany chmiel. Są to więc o wiele czystsze piwa, bardziej powtarzalne i uniwersalne. Ważnym etapem w produkcji tego gatunku jest leżakowanie i właśnie stąd pochodzi jego nazwa (z niemieckiego lagern – leżakować). Przez nawet kilka miesięcy piwo przechowywane jest w beczkach w chłodnych piwnicach, co pozwala mu na dojrzewanie, wyklarowanie i uzyskanie pełni aromatu i zapachu.

Zobacz też:  White IPA – co to za piwo? Browar Grodziski, Browar Mentzen i inne odmiany White IPA

lager niemiecka klasyka

Pilzner – goryczka przede wszystkim

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że to najpopularniejszy piwny gatunek. Sama nazwa nam wskazuje, że mamy do czynienia z czeskim trunkiem, powstałym w odpowiedzi na regularnie nawracające problemy z piwami górnej fermentacji, które były podatne na zanieczyszczenia. Chmielowy aromat piwa osiągnięto dzięki śmiałemu sięgnięciu po ten składnik, którego zastosowano znacznie więcej niż w niemieckich odpowiednikach. W rezultacie uzyskano napój niemal doskonały – lekki, orzeźwiający o czystym profilu smakowym, które najlepiej smakuje mocno schłodzone i świetnie gasi pragnienie.

Ale – zawartość alkoholu to nie wszystko!

Ale to bardzo rozbudowana rodzina piw górnej fermentacji, która zdobyła popularność w Wielkiej Brytanii i krajach, w których brytyjska kultura miała największy wpływ – Indiach czy Stanach Zjednoczonych. Chociaż ta odmiana piwa stanowi zaledwie kilka procent światowej produkcji, to dzięki ogromnej różnorodności w ramach uzyskiwanego smaku piwa zajmuje ważną pozycję w piwowarstwie. Jest kilka rodzajów piw typu Ale, jednak poszczególne z nich nie różnią się od siebie aż tak bardzo.

Brytyjskie Ale to klasyczny napój, którego się spodziewamy, idąc do typowego pubu na wyspach. Niezbyt wyczuwalny smak alkoholowy uzupełniany jest bardzo rozbudowaną gamą smaków, pochodzącą z ekstraktu słodowego i samych drożdży. Wśród najpopularniejszych przedstawicieli warto wspomnieć o pale, bitter i scottish, jak również wskazać na ciemniejsze style: mild, brown i dark. Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o innych wariantach, jak IPA (Indian Pale Ale) czy APA (American Pale Ale), które mają długą historię związaną z rozwojem Imperium Brytyjskiego. To po prostu niepowtarzalne jasne piwa!

Zobacz też:  Piwo w kegach – wybieramy najlepszy wariant

Koźlak – piwo nie musi być gorzkie!

To klasyczne piwo o dużej zawartości ekstraktu, czemu zawdzięcza swój słodki smak i większą niż inne gatunki gęstość. Wymyślony w XIV i spopularyzowany przez mnichów, którzy wykorzystywali go podczas postu, aby łatwiej przetrzymać okres niedostatku kalorii. Zawiera więcej alkoholu od innych gatunków piw, a niższa ilość chmielu sprawia, że jego smak jest dość słodki. Często wykorzystywany jest jako piwo na szczególne okazje – np. koźlak świąteczny, wędzony czy majowy. To wyrób piwowarski, który nie do każdego trafi, ale z pewnością zagustują w nim osoby preferujące słodowe nuty kosztem piwnej goryczki.

Piwa na świecie – poszerzaj swoją wiedzę!

Omówiliśmy tylko kilka spośród najpopularniejszych rodzajów piw występujących na świecie. Na uwagę zasługują także napoje belgijskie, polskie, holenderskie, piwa marcowe i mnóstwo gatunków piw pszenicznych. Warto poszerzać swoją wiedzę, aby wiedzieć, czego szukać, kiedy następnym razem będziesz mieć chęć napić się dobrego piwa. To fascynująca podróż w świat mający kilkaset lat tradycji i miliony udanych i nieudanych eksperymentów.