jak zrobi膰 piwo

Jak zrobi膰 piwo samodzielnie?

Jak zrobi膰 piwo? Uwarzenie piwa jest nieco bardziej skomplikowane ni偶 stworzenie domowego wina, ale dla chc膮cego nic trudnego. Mo偶esz to zrobi膰 na 鈥瀞kr贸ty鈥 i od pocz膮tku do ko艅ca samodzielnie. Sprawd藕 przepis!

Piwo domowe 鈥 to brzmi pysznie! Jednak od czego zacz膮膰? Zanim przyst膮pisz do warzenia piwa i kompletowania potrzebnej do tego 鈥瀉paratury鈥 (czy raczej naczy艅 i akcesori贸w), zastan贸w si臋 nad jedn膮 kwesti膮. Czy chcesz uwarzy膰 w艂asny nap贸j od pocz膮tku, czyli samodzielnie przej艣膰 przez proces zacierania, czy te偶 wspomo偶esz si臋 zakupem p贸艂produkt贸w (tzw. brew-kit b膮d藕 ekstrakt z chmielem). Ta druga opcja jest 艂atwiejsza i mniej czasoch艂onna, ale ogranicza mo偶liwo艣ci co do rodzaj贸w tworzonego piwa (zw艂aszcza brew-kit). Z pewno艣ci膮 jednak pomaga nabra膰 pocz膮tkuj膮cemu piwowarowi wprawy! Przeczytaj, a b臋dziesz wiedzia艂, jak zrobi膰 piwo obydwoma sposobami! Wszystkie wskaz贸wki podajemy w artykule.

Piwo 鈥 przepis z u偶yciem gotowego ekstraktu

Przepis na piwo z brew-kitu

Brew-kit to dobrany i przygotowany oraz nachmielony ekstrakt s艂odowy w puszce. Do brew-kitu do艂膮czona jest saszetka z dro偶d偶ami piwowarskimi, cho膰 naturalnie mo偶esz wykorzysta膰 inny szczep zamiast tego, kt贸ry wybra艂 producent. Je艣li my艣lisz nad tym, jak zrobi膰 piwo w ten spos贸b, musisz mie膰 niezb臋dne rzeczy. Opr贸cz puszki z ekstraktem potrzebne b臋d膮:

  • specjalny jasny ekstrakt s艂odowy do fermentacji (w ten spos贸b uzyskasz piwo lepszej jako艣ci ni偶 przy u偶yciu kilograma cukru czy glukozy, kt贸re r贸wnie偶 oczywi艣cie s膮 mo偶liwymi opcjami);
  • garnek 5-litrowy;
  • fermentor 20-litrowy;
  • termometr;
  • wysterylizowane butelki (do piwa z jednego brew-kitu oko艂o 40 szt.);
  • ja艂owe kapsle;
  • kapslownica.

Jak zrobi膰 piwo z brew-kitu samodzielnie

  1. Zanim otworzysz puszk臋, ogrzej j膮 w gor膮cej wodzie (uprzednio wyjmuj膮c spod przykrywki torebk臋 z dro偶d偶ami). 
  2. Nast臋pnie zagotuj 2 l wody i dodaj do niej ekstrakt s艂odowy do fermentacji (lub cukier/glukoz臋). Wymieszaj, doprowad藕 mikstur臋 do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
  3. Wlej do fermentora ok. 3,5 l gor膮cej wody, dodaj do niej zawarto艣膰 puszki z ekstraktem i dok艂adnie wymieszaj. 
  4. Nast臋pnie dolej wod臋 z ekstraktem/cukrem i zn贸w wymieszaj ca艂o艣膰. Brzeczka gotowa!
  5. Dodaj do brzeczki zimn膮 wod臋 (producent brew-kitu zaznacza, ile dola膰). 
  6. Gdy temperatura brzeczki spadnie poni偶ej 30掳C, wysyp na wierzch dro偶d偶e. 
  7. Zamknij fermentor pokryw膮 z rurk膮 fermentacyjn膮 i pozostaw w temperaturze mi臋dzy 18 a 22掳C. Fermentacja wraz z klarowaniem potrwa od tygodnia do dw贸ch. Jak zrobi膰 piwo, gdy nap贸j si臋 sfermentuje?
  8. Po up艂ywie odpowiedniego czasu rozlej piwo do butelek i dodawaj do ka偶dej cukru (lub przelej je do przygotowanego wcze艣niej syropu i nast臋pnie butelkuj). 
  9. Odstaw piwo do nagazowania na kilka dni, a nast臋pnie pozw贸l mu dojrze膰 w ch艂odnym, ciemnym miejscu. Gotowe!
Zobacz te偶:  Szklanki do whisky 鈥 w czym podawa膰 ten trunek?

Jak zrobi膰 piwo z gotowych ekstrakt贸w?

Brew-kit to 艣wietna metoda dla ka偶dego, kto:

  • chce zrobi膰 konkretne piwo (ka偶dy zestaw ma oznaczony gatunek);
  • dopiero rozpoczyna przygod臋 z produkcj膮 piwa w domu;
  • chce zaoszcz臋dzi膰 czas.

Je艣li warzenie spodoba艂o ci si臋 na tyle, 偶e chcesz poeksperymentowa膰 z innymi piwnymi smakami, 艣mia艂o spr贸buj gotowych ekstrakt贸w bez chmielu.

Jakie s膮 zalety piwnych ekstrakt贸w?

Ich zalety? Masz wi臋ksze pole do popisu, je艣li chodzi o wyb贸r ekstrakt贸w. Dobierasz tak偶e konkretn膮 odmian臋 chmielu. W艂a艣ciwy moment na dodanie chmielu to gotowanie (warzenie) brzeczki piwnej. Jak zrobi膰 piwo w ten spos贸b? W ci膮gu godziny dodajesz chmiel w jednej, dw贸ch b膮d藕 trzech dawkach, zale偶nie od stopnia nachmielenia, kt贸ry chcesz osi膮gn膮膰. Dalej proces post臋puje podobnie jak w przypadku brew-kitu. 

Jak warzy膰 piwo od pocz膮tku?

Domowe warzenie piwa jest do艣膰 czasoch艂onne 鈥 nie da si臋 ukry膰. Nie jest jednak bardzo skomplikowane, a je艣li masz jakie艣 pomys艂y na receptur臋, upatrzony rodzaj piwa i zaci臋cie鈥 warto spr贸bowa膰!

Kolejne etapy domowego warzenia piwa krok po kroku

  1. Pierwszy etap to 艣rutowanie s艂odu. Mo偶esz go pomin膮膰, je艣li kupisz s艂贸d ju偶 ze艣rutowany.
  2. Faza druga to zacieranie. Piwo domowej roboty nie obejdzie si臋 bez zacieru. Opr贸cz ze艣rutowanego s艂odu przygotuj 20- albo 30-litrowy garnek, nagrzej odpowiedni膮 ilo艣膰 wody do 70鈥72掳C (proporcja 1 kg s艂odu na 3 l wody, czyli do 15 l wody dasz 5 kg 艣ruty). 艢rut臋 s艂odow膮 dodawaj do wody powoli, mieszaj膮c. Podgrzewaj wod臋 w tempie 1掳C/min. i uwa偶aj, aby s艂贸d nie przywar艂 do dna garnka. Doprowad藕 zacier do po偶膮danej temperatury. Wiele zale偶y od konkretnej receptury, ale zwykle jest to 65-67掳C. Zacieranie w tej temperaturze powinno trwa膰 ok. godzin臋. Jak zrobi膰 piwo w kolejnym etapie?
  3. Trzecia faza produkcji piwa w domu to tzw. pr贸ba jodowa, wykonywana przy pomocy p艂ynu Lugola. Dzi臋ki niej sprawdzisz, czy ca艂a skrobia ze s艂odu zosta艂a przerobiona na cukier, niezb臋dny do fermentacji alkoholowej. Nabierz nieco zacieru na bia艂y talerzyk i dodaj do pr贸bki kilka kropli p艂ynu Lugola. Je艣li zacier zabarwi si臋 na jakikolwiek kolor, oznacza to, 偶e skrobia jest jeszcze w 艣rodku obecna i nale偶y kontynuowa膰 zacieranie. Po 10 minutach pon贸w pr贸b臋. Jak zrobi膰 piwo w tym etapie, ju偶 wiesz. Pora na kolejny.
  4. Oto czwarta faza w naszym przepisie na piwo. Gotowy zacier trzeba przefiltrowa膰, aby oddzieli膰 to, co b臋dzie ci potrzebne. Brzeczk臋 piwn膮 musisz odseparowa膰 od m艂贸ta. Najpierw podnie艣 temperatur臋 zacieru do ok. 75-78掳C na kwadrans. Zmniejszysz lepko艣膰 zacieru i u艂atwisz sobie proces filtracji. 
  5. Filtracj臋 mo偶esz przeprowadzi膰 na kilka sposob贸w. Istniej膮 wk艂adki do fermentor贸w zwane kadziami filtracyjnymi (wk艂adka ta ma nawiercone liczne otwory w dnie). Przestrze艅 pod wk艂adk膮 wype艂nij czyst膮 wod膮 o temperaturze 75掳C. Nast臋pnie przetransferuj zacier do kadzi. Na艂贸偶 pokrywk臋 na fermentor i odczekaj ok. p贸艂 godziny.
  6. Czas na kolejny etap, jak zrobi膰 piwo. Za艂贸偶 na kranik odpowiedni silikonowy w臋偶yk, kilka razy otw贸rz i zamknij kranik, a偶 pop艂ynie odfiltrowany zacier. Kranik powinien by膰 ustawiony w pozycji niskiego przepustu. Pierwszy produkt filtracji b臋dzie oczywi艣cie m臋tny 鈥 przelej go z powrotem do kadzi i powtarzaj proces tak d艂ugo, a偶 z kranika pop艂ynie klarowny zacier. W kadzi powinno pozosta膰 wci膮偶 przykryte zacierem m艂贸to. To ok. 录 zacieru.
  7. Kolejny etap do wys艂adzanie. Przep艂ucz m艂贸to wod膮 o temperaturze ok. 75-78掳C. W garnku zgromadzisz jeszcze 21-23 l brzeczki.
  8. Przyszed艂 czas na chmielenie! Chmiel jest niezb臋dny dla ka偶dego, kto zastanawia si臋, jak zrobi膰 piwo, kt贸re b臋dzie mia艂o wyrazisty smak. Wybrany wcze艣niej chmiel gotujesz przez ok. godzin臋 razem z brzeczk膮. Chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny dodaje si臋 w jednym, dw贸ch albo trzech etapach. Wszystko zale偶y od receptury.
  9. Po zako艅czeniu chmielenia musisz sch艂odzi膰 brzeczk臋 do temperatury 15-20掳C, kt贸ra jest optymalna dla dro偶d偶y. Mo偶esz np. wstawi膰 garnek do wanny z zimn膮 wod膮, ale najlepsza b臋dzie specjalna ch艂odnica zanurzeniowa. Dlaczego trzeba ch艂odzi膰 szybko? Im d艂u偶ej trwa ten proces, tym d艂u偶ej brzeczka nara偶ona jest na kontakt z drobnoustrojami 鈥 a to niepo偶膮dane.
  10. Pora na ostatni etap, jak zrobi膰 piwo samodzielnie. Po ostudzeniu brzeczki przelej j膮 do zdezynfekowanego fermentora przy pomocy (sterylnego) w臋偶yka igielitowego i gruszki medycznej. Zako艂ysz fermentorem kilkakrotnie, dodaj dro偶d偶e 鈥 a dalej proces fermentacji przebiega ju偶 tak, jak opisali艣my powy偶ej. Produkcja piwa w domu przypad艂a ci do gustu? By膰 mo偶e odzwyczaisz si臋 od kupowania gotowych piw鈥
Zobacz te偶:  Udana zabawa w sercu Bor贸w Tucholskich? Zobacz, jakie drinki sprawdz膮 si臋 najlepiej!

Warzenie piwa w domu 鈥 ile zajmie czasu?

Jak zrobi膰 piwo w domu i ile czasu to zajmie? Wiele zale偶y od tego, czy wykorzystujesz brew-kit, ekstrakt s艂odowy czy od samego pocz膮tku pracujesz nad piwem samodzielnie. Pierwsza opcja skraca pocz膮tkowy etap przygotowywania napoju o ca艂e godziny pracy. A dok艂adnie prezentuje si臋 to tak:

Jak zrobi膰 piwo? Czas warzenia piwa w zale偶no艣ci od metody

Pierwszy etap to warzenie piwa. Je艣li samodzielnie przygotowujesz zacier, brzeczka piwna b臋dzie gotowa w ci膮gu 5-8 godzin. Je艣li masz ekstrakt s艂odowy i chmiel, wtedy przygotowanie brzeczki zajmie ci znacznie mniej czasu, bo 2-3 godziny. A przy u偶yciu brew-kitu, czyli nachmielonej, zag臋szczonej do ok. 80% brzeczki piwnej zamkni臋tej w puszce, przygotowanie brzeczki zajmie najwy偶ej godzin臋. Przedstawiamy, jak zrobi膰 piwo. Bardzo istotnym etapem jest fermentacja.

Czas fermentacji

  • pierwsza, czyli fermentacja burzliwa, zachodzi w fermentorze i trwa 1鈥2 tygodnie (w zale偶no艣ci od 鈥瀌ocelowego鈥 rodzaju warzonego piwa). W tym czasie cukry podlegaj膮 fermentacji alkoholowej za spraw膮 dodanych do brzeczki dro偶d偶y;
  • po fermentacji burzliwej nast臋puje fermentacja cicha (kolejny tydzie艅 do dw贸ch), kt贸ra odbywa si臋 w drugim fermentorze (przelej do niego piwo, aby oddzieli膰 je od osad贸w z dro偶d偶y, 偶ywic chmielowych). Fermentacja jest kontynuowana, a piwo si臋 klaruje. Czasem ten etap jest pomijany, ale w贸wczas fermentacja burzliwa powinna trwa膰 d艂u偶ej.

O czym pami臋ta膰, gdy domowe piwo dojrzewa?

Trzeci etap to nagazowanie i dojrzewanie m艂odego piwa. Jak wygl膮da? Ju偶 nied艂ugo poznasz wszystkie etapy i b臋dziesz wiedzia艂, jak zrobi膰 piwo samodzielnie.

  1. Przelewaj膮c piwo do butelek, mo偶esz doda膰 do ka偶dej z nich odmierzon膮 porcj臋 cukru. Ewentualnie jeszcze przed rozlaniem przygotuj i zagotuj syrop cukrowy, wlej go do fermentora i zalej piwem. 
  2. W贸wczas pozostanie ci rozlanie piwa do butelek, zakapslowanie ich i pozostawienie w temperaturze pokojowej na kilka dni (raz dziennie nale偶y butelk膮 wstrz膮sa膰). 
  3. Po tym czasie przenie艣 piwo w ciemne i ch艂odne miejsce.
Zobacz te偶:  Nalewka z aronii 鈥 domowe sposoby na przyrz膮dzenie zdrowej nalewki

W zale偶no艣ci od tego, jakie piwo chcesz uzyska膰, nap贸j b臋dzie teraz le偶akowa艂 od dw贸ch tygodni (piwo pszeniczne) do dw贸ch miesi臋cy (lager). Niekt贸re piwa potrzebuj膮 nawet d艂u偶szego czasu 鈥 ale warto poczeka膰, aby nap贸j nabra艂 pe艂ni smaku. 
Wiesz ju偶, jak zrobi膰 piwo od pocz膮tku do ko艅ca lub nieco szybciej dzi臋ki ekstraktom. Wiadomo, 偶e warzenie piwa w domu wymaga troch臋 cierpliwo艣ci, ale b臋dziesz m贸g艂 rozkoszowa膰 si臋 jego smakiem, wiedz膮c, 偶e od A do Z przygotowa艂e艣 je sam!