weizen

Weizen to typowe niemieckie piwo pszeniczne o bogatym smaku. Dowiedz się, jak powstaje i dlaczego warto go spróbować!

Weizen wyróżnia się charakterystyczną piwną goryczką oraz długo utrzymującą się pianą. To jedno z najpopularniejszych piw pochodzących z Niemiec, które cieszy się w naszym kraju dużym powodzeniem. Dowiedz się, czemu zawdzięcza swoją popularność.

Niemieckie piwa pszeniczne cieszą się sporym zainteresowaniem w całej Europie. Są chętnie wybierane zarówno przez piwnych koneserów, jak i osoby, które chcą orzeźwić się w ciepły dzień lub spędzić miły czas w gronie przyjaciół. W tradycyjnym bawarskim stylu utrzymane jest pewne słynne piwo. Weizen to prawdziwa ikona gatunku i jedno z najpopularniejszych piw. Jego nazwa oznacza pszenicę i jest to bez wątpienia jeden z najbardziej klasycznych przedstawicieli tego rodzaju piw. Występuje też w wersji niefiltrowanej pod nazwą hefe-weizen. Poznaj jego smak!

Weizen – co powinieneś o nim wiedzieć?

Weizen to orzeźwiające i lekkie piwo górnej fermentacji, którego znakiem charakterystycznym jest gęsta i trwała piana. Wynika ona głównie z udziału słodu pszenicznego w zasypie oraz wysokiego nagazowania dwutlenkiem węgla. To pszeniczne piwo o tradycyjnej goryczce oraz bogatym smaku, w którym wyczuwalne są nuty owocowe i korzenne. W jego składzie znajduje się jedynie chmiel, drożdże oraz słody jęczmienne i pszeniczne. Inaczej nazywany bywa weissbier, co w języku niemieckim oznacza „białe piwo” i nawiązuje do jego mętnego i naturalnego charakteru. Weizen pochodzi z Bawarii, która jest stolicą pszenicznego piwa.

Czym charakteryzuje się weizen?

Weizen przybiera odcienie od jasnego do ciemnozłotego, a ego smak tworzą nuty słodowe. W składzie znajduje się co najmniej 50% słodów pszenicznych. Zaliczane jest do jasnych, lekkich i aromatycznych piw. Najbardziej wyczuwalne są w nim nuty banana oraz goździka. Ponadto, obecne są aromaty:

  • wanilii;
  • gałki muszkatołowej;
  • gumy balonowej.
Zobacz też:  Kellerbier, czyli znany niemiecki styl piwa. Poznaj jego specyfikę!

Ze względu na niską zawartość chmielu trunek ten nie jest gorzki lub wyróżnia się jedynie subtelną goryczką. Jest lekko musujący i szczypie w język. Zazwyczaj zawartość alkoholu wynosi około 4,5 do 5,5%, chociaż na rynku dostępne są też wersje o zmniejszonej zawartości alkoholu lub produkty bezalkoholowe.

Hefeweizen, czyli niefiltrowana odmiana weizena

Popularną odmianą piwa pszenicznego jest też hefe-weizen. Od tradycyjnego weizena różni się tym, że nie zostało przefiltrowany, dlatego jego cechą charakterystyczną jest osad drożdżowy. Jest ono gęste, pełne i kremowe oraz doskonale gasi pragnienie.

Jak serwować piwa pszeniczne?

Tradycyjnie piwa typu weizen serwuje się schłodzone, powinny być przetrzymywane w temperaturze od 4 do 9 stopni Celsjusza. Podaje się je w wysokiej i wąskiej szklance, które rozszerza się ku górze oraz jest w stanie pomieścić obfitą pianą. Dla piwnych koneserów serwowanie pszenicznego piwa jest prawdziwym rytuałem, do którego przykładają ogromną wagę. Jak więc powinno się to robić?

  1. Do szklanki wlewa się trunek po ściance nieprzerwanym strumieniem aż do poziomu 4/5 objętości butelki.
  2. Następnie trzeba zmienić kąt nalewania tak, aby wytworzyć pianę.
  3. Butelkę należy wstrząsnąć, aby wymieszać napój z drożdżami, a następnie wlać do szklanki.

Jak widzisz, piwa weizen nie bez przyczyny są tak popularne. Czy ty również jesteś fanem tego trunku? Jeśli go nie próbowałeś, nadrób zaległości!

Ocena